Kommunikation med patienter och närstående
Att kunna kommunicera med varandra och anpassa kommunikationen utifrån omgivningens behov är centralt i läkaryrket. Med personcentrerad kommunikation och empatiskt bemötande ökar inte bara patientens tillfredsställelse med själva samtalet utan även informationsutbyte, behandlingsresultat och följsamhet. I denna kurs fokuserar vi på de särskilt utmanande samtalen som du möter i din kliniska vardag och ger dig verktyg och nya perspektiv i kommunikationen med dina patienter och deras närstående.
Ämnen som berörs är bland annat att ge svåra besked, hur man kan skapa delaktighet i patientmötet, hantera konflikter, att prata med barn och deras föräldrar, utmaningar vid kognitiv svikt, metoder för att stödja patienter att hantera en förändrad livssituation, tolksamtal och närståendes roll.
Kursen är helt digital inklusive ett seminarie och motsvarar sammantaget minst 2 heldagars arbete som görs i FSL’s digitala kursplattform.
Alla uppgifter görs på egen hand under kursperioden. Kursen består av inspelade föreläsningar och löpande individuella uppgifter samt av pre- och ett posttests. Kursintyg enligt Socialstyrelsens blankett lämnas ut efter komplettering av alla uppgifter och tests, samt inlämnad kursutvärdering.