NRFit-kopplingar för epidural och spinal bedövning och provtagning införs

Samtliga regioner inför en ny koppling för bland annat epidural och spinal bedövning, även för mätning och provtagning. Detta efter flera incidenter på grund av felaktiga anslutningar av Luer-kopplingar för neuraxialt bruk. Den nya NRFit-kopplingen minskar risken för fel betydligt och Region Skåne ställer om till NRFit den 25 september.

Detta bör du ha gjort och tänka på efter den 25 september

  • Lagt undan produkter med Luerlock som inte längre behövs i din verksamhet, de samlas sedan in.
  • Vara noggrann med val av spruta när du drar upp läkemedel så att sprutan säkert passar med patientens infartsväg.
  • Vid patienttransporter, se till att NRFit-produkter som behövs under transporten följer med patienten eftersom ambulanserna inte kommer ha dessa själva. 
  • Om patienten har en epidural eller intratekal infart med Luer och måste transporteras med ambulans: markera den med ”Får ej användas av ambulanspersonal”.
  • Använda de nya beställningsblanketterna för beställning av sterila läkemedel och cytostatika så att ApoEx kan leverera rätt kopplingstyp.

Om du saknar något 

Låna i första hand från en grannenhet tills dina leveranser anländer. I enstaka undantagsfall kan det gå att få hjälp av OneMed med expressleveranser och motsvarande från andra leverantörer.

Eftersom utbudet av produkter med NRFit är begränsat måste Luer fortsätta användas i viss omfattning, följ då tillverkarens anvisningar. 

Produkter som saknas på kort sikt

Under en kortare period kan Region Skåne sakna tillräckligt med trevägskranar, sårinfiltrationskatetrar och stigrör inom följande processer: 

  • Läkemedelshantering av intratekalt administrerad cytostatika, särskilt de som ordinerats i Cytobase och Cytodos
  • Neurointerventionella åtgärder under trånga förhållanden
  • Mätning av tryck med hjälp av stigrör
  • Smärtlindring via sårinfiltrationskateter 

Produkter som saknas på längre sikt

En längre period kommer produkter saknas för mätning, diagnostik och dränering av cerebrospinalvätska. Följande processer behöver fortsätta med Luer tills nytt besked ges:

  • Samtliga dränageinläggningar och läkemedelsadministration i cerebrospinala dränage
  • Administration av läkemedel via subkutan port med epiduralt eller intratekalt liggande kateter
  • Inläggning av system för ryggmärgsstimulering (SCS)
  • Påfyllning av läkemedel till subkutana reservoirsystem

Produkter som saknas helt, bakgrund och åtgärder

Vissa närliggande produkter som förväntades finnas med NRFit-koppling är inte alls tillgängliga på internationella marknaden på grund av hur standarden tolkats av tillverkarna. Det gäller olika former av dränage, tryckavkännare förutom stigrör och även portnålar. Adaptrar mellan Luerlock och NRFit ska inte heller finnas eftersom hela syftet med att ha två separata kopplingstyper då motverkas. 

Tyvärr saknas även minst en produkt som absolut ingår enligt den ISO-standard (80369-6) som ligger till grund för detaljerna i utbytet,  trevägskran med svans.

Nationella genomförandegruppen försöker påverka tillverkarna att börja med NRFit även för ovanstående produkttyper genom att kontakta branschorganisationer och genom organisationen Swedish Medtech. Samarbetsförsök har också påbörjats med Storbritannien som har som mål att införa standarden nationellt till 31 januari 2025.

Region Skåne införde NRFit den 25 september 

Produkterna finns att beställa via Raindance marknadsplatsen.

Lång förberedelse tillsammans med införandeansvariga

Sjukhusen har egna införandeansvariga som i sin tur har haft kontakt med alla enhetschefer och andra kontaktpersoner i verksamheten. Den största leverantören har varit ute i många verksamheter. Det är i stort sett samma handhavande som med nuvarande produkter. Sjukhusapotek och Medicinsk service har också varit involverade i förberedelsearbetet. 

En del produkter används bara av ett fåtal klinker och har därför inte hittills varit regionalt upphandlade. De kan då saknas i listan över det nya sortimentet men ändå finnas på marknaden. Till exempel sårinfiltrationskatetrar kommer så småningom endast finnas med NRFit.

Lokala rutiner för beställning och användning behöver tas fram för dessa olika produktgrupper. 

Information om införandeansvariga

Kontakta regional projektledare Petra Widerkrantz, via e-postadressen petra.widerkrantz@skane.se för information om vem som är förvaltningens införandeansvarig om du inte hittar information på intranätet. 

Därför kopplar vi om till NRFit

Trots insatser som varningar, utbildningar och markeringar på produkterna har felkopplingar av Luer för neuraxialt bruk fortsatt. I vissa fall har det lett till allvarliga konsekvenser för patienten.

De flesta felkopplingar orsakas av att en och samma koppling, Luer-koppling, används för flera olika ändamål, även för neuroaxialt bruk. Genom att koppla om till NRFit varken kan eller ska man längre använda Luer till allt. Initiativtagare till införandet är Nationellt programområde (NPO) perioperativ vård, intensivvård och transplantation. 

Nationellt införande under perioden 2 september till 31 oktober

Nationellt gemensamt införande är planerat till perioden 2 september till 31 oktober. Det är första gången hälso- och sjukvården i Sverige har ett nationellt gemensamt införande av en medicinteknisk produkt. Patienter rör sig både inom sin region och mellan regioner därför måste regionerna ställa om samtidigt. På webbplatsen Regionernas samverkansmodell för medicinteknik kan du se en lista över datum för respektive region.

Införandeprojekt ISO-standard 80369-6, även kallat NRFit ( samverkanmedicinteknik.se)

Nationell samverkansgrupp Läkemedel och Medicinteknik har anlitat en genomförandegrupp för att stödja och samordna regionernas egna aktiviteter.

Införandeprojekt ISO-standard 80369-6, även kallat NRFit ( samverkanmedicinteknik.se)

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.