Sjuksköterskan Mathilda testade att jobba i SDV

Hur är det egentligen att jobba i SDV? Specialistsjuksköterskan och SDV-experten Mathilda Bergman har testat att ta emot patienter och dokumentera i realtid i det nya vårdinformationssystemet.

Det mesta var sig likt när Mathilda Bergman klev in i triagen på Akutmottagning barn och ungdom på Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) för att göra första bedömningen av patienterna som väntar. Denna gång började hon dock med att logga in i SDV. 

– Under tiden som jag pratade med föräldern och barnet, gjorde undersökningar och kontroller, tog prover och ordinerade läkemedel så dokumenterade jag i SDV. Jag upplevde det som enklare och smidigare att jobba så här jämfört med hur vi jobbar idag, säger Mathilda Bergman, som har arbetat flera år i SDV-programmet och nu också är förändringsledare för SDV på CSK och Hässleholms sjukhus. 

Olika typer av tester 

Skånes digitala vårdsystem (SDV) har under flera år testats utifrån olika aspekter. Tusentals tester har gjorts av både medarbetare från klinisk verksamhet och systemtestare som har testning som sitt yrke. Det rör sig om allt från hur det fungerar att exempelvis skicka remisser och registrera patienter till att testa hela patientflöden och arbetsflöden.  

Provkörningen av SDV på CSK är en del av en större planerad satsning med tester i verklig vårdmiljö. Denna gång dokumenterade Mathilda Bergman fem patientbesök i SDV. Hon förde inte in riktiga personnummer och namn i SDV utan använde sig av fiktiva patienter i systemet. Däremot var information som sökorsak, undersökning och andra åtgärder autentiska. 

I efterhand dokumenterade hon allt enligt nuvarande arbetssätt och system för att informationen skulle hamna rätt.  

– Då blev det tydligt hur många steg vi har nu. I dag registreras alla patienter i Patientliggaren och sedan har vi två spår. När en patient ska skrivas vidare in på barnakuten behöver jag dokumentera på RETTS-bladet (Rapid Triage Treatment System) och fylla i en inskrivningslapp som en medicinsk sekreterare sedan har som underlag vid registrering i Pasis. Ibland fyller jag även i en lapp för röntgen som den medicinska sekreteraren sedan skriver in i Melior i läkarens namn. Andra spåret är när en patient behandlas av en sjuksköterska eller får rådgivning i triagen. Då görs triagedokumentationen i Melior och ibland behöver jag lägga upp ett vårdtillfälle att dokumentera på om det saknas. Sedan ska besöket också skrivas upp på en lista över sjuksköterskebesöken så att en medicinsk sekreterare kan registrera i Pasis. I SDV gör jag allting i samma system, berättar Mathilda Bergman. 

SDV sparar tid

När Mathilda Bergman utvärderar provkörningen drar hon slutsatsen att SDV sparar tid för henne i rollen som sjuksköterska. Genom realtidsdokumentation finns informationen direkt i systemet för både patienter och kollegor. Information riskerar inte heller att komma bort eller bli felaktig genom att den dokumenteras i efterhand. Klockslag registreras automatiskt.  

Hanteringen av läkemedel blir säkrare men i början tror hon att detta arbete kommer att ta längre tid jämfört med idag. Samtidigt menar hon att man vänjer sig och blir snabbare efterhand.  

En sak som blir annorlunda är hanteringen av SITHS-kort. 

– När vi jobbar i SDV kommer vi alltid att behöva våra SITHS-kort i datorn när vi arbetar i systemet. Så är det inte idag och det tror jag blir en stor förändring för en del av oss. Jag gick ut från triagen men glömde att ta ut mitt SITHS-kort ur datorn. Då kom jag inte in i rummet igen, säger Mathilda Bergman. 

Fakta: SDV i verkligheten – nu testas SDV i vårdmiljö 

Arbetet med att testa SDV i en verklig vårdmiljö fortsätter. Närmast provkörs SDV inom primärvården, akutsjukvården samt inom specialiserad öppenvård.  Syftet med testerna är att se hur det fungerar att arbeta i SDV i praktiken.

Det rör sig om tre olika typer av test. Gemensamt för dem är att informationen kommer från ett verkligt patientmöte och att fiktiva patienter används för dokumentationen. 

  • Skuggning – Medarbetare dokumenterar i befintliga system (Melior/PMO/Pasis). Medarbetare i SDV-programmet dokumenterar samtidigt i SDV.  
  • Omvänd skuggning – Medarbetare dokumenterar först i befintliga system (Melior/PMO/Pasis) och därefter i SDV med stöd och handledning av medarbetare i SDV-programmet.
  • Mikropilot – En klinisk medarbetare i SDV-programmet jobbar som ”bonusmedarbetare” i verksamheten. Dokumenterar i SDV i realtid och dokumenterar i befintliga system (Melior/PMO/Pasis) i efterhand.