Personcentrerad vård för ökad patientsäkerhet
I det senaste avsnittet av podden På säkra sidan samtalar Annika Widerberg som är chefläkare på Skånes universitetssjukhus och medlem i Region Skånes patientsäkerhetsråd med Amy Andersson, strateg och chefsjuksköterska på Digitalisering IT/MT, om personcentrerad vård.
– Det handlar om att försöka se individen man har framför sig och inte diagnosen. Att genom att lyssna försöka förstå vad målen för den personen eller den personens närstående är, inte vilka mina eller verksamhetens mål är, förklarar Annika Widerberg som också arbetar kliniskt som läkare.
Hon får medhåll av Amy Andersson som beskriver hur ett personcentrerat förhållningssätt också handlar om att inse att relationen mellan vårdpersonal och patient inte är jämlik. För att kunna bygga ett partnerskap mellan de båda parterna är både det aktiva lyssnandet, samarbetet mellan den som är patient och den som är vårdgivare liksom dokumentationen viktiga verktyg.
Mer patientsäkert
Om patienten är välinformerad och delaktig i sin vård ökar patientsäkerheten.
– Ja det gör den. Det uppstår mindre missförstånd om man verkligen förstår varandra. Väldigt många av våra klagomål och avvikelser beror på att man inte lämnat information eller kommunicerat så att man har förstått varandra. Börjar vi med att lära känna varandra och skapa en relation har vi kommit en bit på vägen, säger Annika Widerberg.
Kontinuiteten är också viktig för att bygga förtroende så att patienten inte känner ett behov av att förklara allting gång på gång.
Då är grunden lagd, patienten känner sig trygg och litar på att den får den hjälp den behöver. Då blir det säkrare, säger hon.
Både Annika Widerberg och Amy Andersson upplever att vården inte helt lyckats nå dit i alla avseenden. Det finns arbete att göra på flera nivåer.
– Det är i den yttersta kedjan, där man som medarbetare inom vården möter den som är patient, som vi utvärderas och det är där vården upplevs. För att få till det så personcentrerat som möjligt måste vi skapa förutsättningarna i organisationen för att medarbetarna ska kunna arbeta så, säger Amy Andersson.
Digitalisering som stöd
Amy Andersson som är chefsjuksköterska på Digitalisering IT/MT ser digitaliseringens möjligheter att underlätta för vårdpersonal att arbeta personcentrerat och öka patienternas delaktighet och egenkapacitet i sin vård.
– Kontinuitet, relation och egenvård kan i många fall möjliggöras med hjälp av digitalisering. Kommunikation sker på olika sätt och det ser jag som en möjliggörare för personcentrering. Vi kan idag läsa journalen med hjälp av 1177, och för mig är det otänkbart att jag inte skulle kunna se mina provresultat när jag lämnat prover eller följa och kunna sköta min behandling i samråd med vården, säger Amy Andersson.
Avsnitt 7 av podden På säkra sidan (soundcloud.com)
Fakta
På säkra sidan är en podd från Patientsäkerhetsrådet i Region Skåne. Podden riktar sig till den som arbetar i vården, beslutsfattare i vården och dig som är allmänt intresserad av patientsäkerhetsfrågor. I podden diskuteras aktuella frågor som både ska vägleda och inspirera till ett framgångsrikt patientsäkerhetsarbete.