Brist på infusionsvätskor

På grund av den rådande bristsituationen av Ringer Acetat måste samtliga verksamheter minska normalförbrukning och minimera spill och kassation på samtliga infusionsvätskor enligt Läkemedelsrådets rekommendation gällande brist på infusionsvätskor.

Information angående brist på infusionsvätskor

Se rekommenderade åtgärder samt uppdaterad information i datumordning.

Vid eventuella frågor, vänligen kontakta sjukhusapoteksfunktionen@skane.se

Majoriteten av Region Skånes infusionsvätskor levereras via vätskevagnsabonnemang till sjukhusens verksamheter.

Lägesrapport 2024-12-12

Tillgången av Ringer-Acetat är fortsatt begränsad på den globala läkemedelsmarknaden. Läget för Region Skåne ser dock betydligt ljusare ut än för en månad sedan. Införda ransoneringsåtgärder har haft en mycket tydlig effekt på lagernivåerna av Ringer-Acetat. Användningen har minskat cirka 40 % jämfört med normalförbrukning. En del av volymen har skiftats till natriumklorid och glukos, men skiftet har inte skett i ett 1:1 förhållande. Snarare ser vi en minskning i totalförbrukningen av infusionsvätskor.

Här finns det viktiga lärdomar att dra och att beakta framgent gällande rationell läkemedelsanvändning.

Region Skåne har nu fått inleveranser av tilldelade volymer för november och december.

Vi har också via utvalda verksamheter inom perioperativ vård och intensivvård börjat omsätta vår tillgång av licensvaran Ringer-Lactat.

Hittills utförda ransoneringar, inkomna leveranser och tillgång till licensvara gör att vi nu kan återgå till att expediera Ringer-Acetat i vätskevagnarna.

OBSERVERA! Detta är inte en signal om att tillgången är obegränsad eller oproblematisk. Fortsatt försiktighet och noga övervägande måste fortsatt göras gällande all användning av infusionsvätskor i enlighet med tidigare publicerade åtgärdsförslag från Läkemedelsrådet. Situationen på marknaden är ännu inte helt stabil, men med den buffert vi skapat under den senaste månaden så står vi betydligt bättre rustade inför Q1 2025.

Vi kommer fortsatt att ha en bevakning på det orderflöde av vätskor i hela förpackningar som beställs via Raindance Marknadsplats. Ordrar som läggs här kommer fortsatt att behöva godkännas av den regionala sortimentsgruppen, för att säkerställa att hamstring inte sker.

Lägesrapport 2024-12-03

Användning av licensvaran Ringer-Lactat

Region Skåne har, som tidigare kommunicerats, köpt in licensvaran Ringer-Lactat för att säkerställa tillgång på infusionsvätskor. En regional generell licens finns. 

I samråd med NPO PIVoT (perioperativ vård, intensivvård och transplantation) nationellt och vår regionala referensgrupp bestående av företrädare från LPO PIVoT och akutsjukvård, har specifika verksamheter inom dessa vårdområden selekterats ut för att använda Ringer-Lactat under en begränsad period på några månader.

Riktad information har gått ut till dessa verksamheter via mail och via meddelande i vätskevagnarna.

Ringer-Lactat används i stor utsträckning i andra europeiska länder samt i USA och är på flera sätt jämförbar med Ringer-Acetat.

Ta del av information och rekommendationer kring användning av Ringer-Lactat på Svensk förening för anestesi och intensivvårds webbplats.

Rekommendationer vid användning av licensvara lactated ringers (sfai.se)

För information angående blandbarhet, se Blandbarhetsdatabasen.

Blandbarhet av intravenösa läkemedel (vgregion.se)

Gällande tillgången på Ringer- Acetat, ser läget nu något ljusare ut. Leveranserna för november har inkommit till Region Skåne och utlovade kommande volymer för december ser ut att motsvara cirka 85% av normalbehovet. Vi följer fortsatt läget noga och hoppas att försörjningsflödena av infusionsvätskor snart ska normaliseras.

Lägesrapport 21 november 2024

Region Skåne har prioriterat verksamheter inom intensivvård, operationsverksamhet, förlossning, akut- och intermediärvårdsavdelningar för leveranser av Ringer-Acetat. Dessa verksamheter motsvarar cirka 70 av 240 verksamheter som får vätskor via vätskevagnar. Sammantaget ser vi nu ett mycket gott resultat efter bara drygt 1,5 veckas intervention.

Vår tillgång till Ringer-Acetat har tydligt förbättrats och säkerställts för fler veckor framöver tack vare alla vårdenheters gemensamma insatser. Vi uppskattar att utlevererade volymer av Ringer-Acetat minskat med - 40 % på regional nivå genom att enbart prioriterade verksamheter får tillgång till Ringer-Acetat via vätskevagnsleveranserna.

Mer kan säkras upp om alla verksamheter, inklusive de prioriterade, minskar sin förbrukning i linje med tidigare publicerade riktlinjer. Om normalförbrukningen av samtliga infusionsvätskor kan minska med - 25 %, så gör det en positiv skillnad på flera veckor för lagernivåerna regionalt.

Nu måste vi hålla i och fortsätta på inslagen väg. Vi vet ännu inte säkert när försörjningsflödena kommer att vara normaliserade igen och vi följer situationen och våra aviserade leveranser noga.

Licensvaran Ringer-Lactat inkommer vecka 48.

Vi kommer välja ut och kommunicera med ett begränsat antal enheter som får skifta till Ringer- Lactat så att det sker ordnat och kontrollerat i verksamheter som kan hantera denna nya produkt. Mer information om Ringer-Lactat som tagits fram av NPO PiVOT kan ni ta del av redan nu.

Rekommendationer vid användning av licensvara Lactated Ringer´s kopplad till bristsituation av intravenösa vätskor (samverkanlakemedel.se)

Lägesrapport 8 november 2024 

Extremväder i både USA och Europa har drabbat läkemedelsproducenten Baxters produktion av Ringer-Acetat och vissa andra infusionsvätskor. Ett fåtal produktionsenheter står för en stor del av de vätskor som används inom sjukvården. De volymer som tillverkas globalt av samtliga vätskeföretag måste nu omfördelas och ransoneras till dess att Baxters produktion är i full drift igen. Sverige kommer att ha en ojämn tillgång av infusionsvätskor (Glukos-Na-K, Ringer-acetat, Natriumklorid 9 mg/ml) framöver.

I Region Skåne är det just nu brist på Ringer-Acetat på grund av att
Baxter inte kan leverera utlovade volymer under november.

Nästa leverans av Ringer-Acetat beräknas komma första veckan i
december. Leveranserna beräknas täcka cirka 60–70 % av det
normala behovet. Det är i nuläget inte klart när produktionen kan
komma upp i tidigare nivåer.

Alla måste bidra för att mildra konsekvenserna

Prioritering behöver göras i den enskilda verksamheten. Alla
verksamheter måste bidra för att mildra konsekvenserna av bristen.

Följande åtgärder ska genomföras snarast i syfte att minska negativa konsekvenser:

  • Undvik onödig vätskebehandling, använd bara när det finns medicinsk indikation.
  • Använd Ringer-Acetat restriktivt.
  • Välj andra infusionsvätskor där det är möjligt.
  • Ge vätska (och elektrolyter) peroralt när det är möjligt.
  • Informera patienter om fastetider inför operation och uppmana dem att dricka klara drycker fram till två timmar före operation.
  • Gör individuella bedömningar av patientens behov av vätska. Vid enklare och kortare operationer överväg om en infusion behöver vara kopplad under ingreppet eller inte.
  • Uppvätskning inför till exempel datortomografi med kontrast kan i många fall genomföras med peroral vätska.
  • Sätt inte aggregat i förväg om inte det är helt säkert att påsarna kommer att användas.
  • Låt pågående dropp ”gå klart”, det vill säga byt inte påse efter 12 timmar (den maximala infusionstiden rekommenderas från och med nu vara 24 timmar). Detta gäller alla intravenösa infusioner.
  • För läkemedel där lång infusionstid krävs: för enheter som har tillgång till/och har vana av att använda sprutpumpar, använd dessa i stället för volympumpar när så är möjligt. På det sättet sparas infusionspåsar.
  • Välj intravenösa bolusdoser i stället för intermittenta infusioner när så är möjligt/rimligt. Gäller för vissa antibiotika (till exempel Cefotaxim och Piperacillin/Tazobaktam).
  • Var beredd på snabba förändringar i vätske-elektrolytsortimentet.

Arbete pågår med regional fördelning

En regional inventering av tillgängliga volymer och aviserade leveranser är gjord. Arbete pågår för att göra en regional fördelning. Daglig bevakning av beställningsflöden och tillgång görs av den regionala enheten för läkemedel.

Nationell samordning pågår mellan Läkemedelsverket, berörda läkemedelsföretag, regionernas nationella arbetsgrupp för kritiska rester och läkemedelskommittéerna.