Sjukdomsklassificering för medicinska sekreterare

Utbildningen är för dig som är medicinsk sekreterare med minst två års yrkeserfarenhet. Utbildningen kommer att genomföras via Region Skånes Lärportal och vid två föreläsningsdagar i Lund.

Upplägg

Utbildningen omfattar åtta heldagar:

  • Två dagar med gemensamma föreläsningar på AF-borgen i Lund.
  • Fem dagar med egenstudier via Region Skånes Lärportal. Du arbetar självständigt med blocken samt övningar som ska lämnas in för granskning.
  • En dag med föreläsning via Teams (repetition).

Kursen avslutas med fyra timmars tentamen den 20 november. Tentamen sker fysiskt på olika orter i Södra sjukvårdsregionen. För att få godkänt på utbildningen krävs deltagande vid samtliga åtta tillfällen och godkänd tentamen.

Behov kan finnas för extra studietid utöver schemalagd kurstid, detta är upp till verksamheten att besluta.

Innehåll vid respektive kursdag

Bilaga till Södra sjukvårdsregionens inbjudan till sjukdomsklassificering för medicinska sekreterare (pdf)

Utrustning

Under de två föreläsningsdagarna i Lund ska du ha med dig en bärbar dator och klassifikationsböcker.

Övriga utbildningsdagar ska du ha tillgång till dator med internetuppkoppling. Du måste ha mikrofon på datorn.

Du ska ha tillgång till eget personligt exemplar av den senaste versionen av klassifikationsböckerna. De kommer att användas vid varje kursdag. Böckerna (ICD-10-SE) består av tre delar. Du kan beställa dem via Socialstyrelsen.

Klassifikationen ICD-10 (socialstyrelsen.se)

Det är verksamhetens ansvar att ordna med dator som har relevant och uppdaterad programvara (VPN, Microsoft Office 365).

Målgrupp

Du som är medicinsk sekreterare och har minst 2 års yrkeserfarenhet. Du behöver ha grundläggande kunskaper i att arbeta med bärbar dator och goda kunskaper i dokumenthantering i Office (Word).

Syfte

Utbildningen ska ge grundläggande kunskaper i sjukdomsklassificering och skapa förutsättningar för enhetlig diagnoskodning inom Södra sjukvårdsregionen samt följsamhet till nationella regler.

Lärandemål

Att ge grundläggande kunskaper i sjukdomsklassificering och deltagarna ska efter genomgången utbildning självständigt kunna sjukdomsklassificera utifrån vårdgivarens ställda diagnos, enligt ICD‑10‑SE regelverk.

Kursen erbjuds parallellt

Utbildning kommer att erbjudas i två parallella kurser. En av kurserna genomförs på tisdagar och den andra på torsdagar.

Du kan lämna önskemål om dag i anmälan

Du kan inte välja vilken veckodag som du ska delta på kursen. Du kan däremot lämna önskemål om dag i anmälan. 

Anmälan

Anmäl dig till utbildningen

Du får bekräftelse om antagning senast vecka 24.