Hälsoundersökning på begäran av socialnämnd (HUBS)
Socialtjänsten i kommunerna arbetar enligt Barns behov i centrum (BBIC). En del i arbetet med BBIC är att socialnämnden beställer en hälsoundersökning som genomförs av läkare och tandläkare enligt särskilda nationella riktlinjer. Det är denna hälsoundersökning som Region Skåne kallar hälsoundersökning på begäran av socialnämnd (HUBS).
Barns behov i centrum, BBIC (socialstyrelsen.se)
Om hälsoundersökningen
Alla barn och unga (0-20 år) som vårdas utanför det egna hemmet har rätt till en HUBS. Detta enligt beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
En läkare på en barn- och ungdomsmedicinsk mottagning undersöker barnets/ungdomens somatiska och psykiska hälsa. En tandläkare på en tandvårdsenhet undersöker barnets/ungdomens orala hälsa. Undersökningen är en planerad hälsofrämjande undersökning. Undersökningen ska utformas så att barnet/ungdomen kan vara delaktig och få komma till tals om sin hälsa.
- Lag 2017:209 (riksdagen.se)
- Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökningar av barn och unga som vårdas utanför det egna hemmet, (HSLF-FS 2019:19) (pdf)
Patientinformation
Socialsekreteraren beställer
Det är vårdansvarig socialsekreterare som beställer HUBS i samband med en utredning enligt socialtjänstlagen. Undersökningen ska kunna begäras inom fyra veckor från förfrågan.
Syftet med undersökningen på en barn- och ungdomsmedicinsk mottagning
Syftet att identifiera aktuella och tidigare försummade hälso- och sjukvårdsbehov. Detta för att möjliggöra åtgärder och fortsatt uppföljning.
Syftet med undersökningen på en tandvårdsenhet
Syftet är att ge underlag för en bedömning av behovet av tandvård, hur socialnämnden ska verka för att barnet eller ungdomen ska få sitt behov av tandvård tillgodosett samt att ge underlag för planering av tandvårdens fortsatta kontakter med barnet eller den unge. Syftet är även att identifiera problem med den orala hälsan som kräver anpassade förhållanden vid mottagande i förekommande fall i familjehem eller HVB. Speciell uppmärksamhet bör ägnas åt tecken på misshandel, vanvård och självdestruktivt beteende.
Andra hälsoundersökningar
Det finns ytterligare läkarundersökningar som rör barn som riskerar att fara illa och som har kontakt med socialtjänsten eller är placerade i samhällsvård.
- Läkarundersökning med anledning av misstanke om brott mot barn (pdf)
- Hälsoundersökning av asylsökande ensamkommande barn (pdf)
Läkarundersökning enligt 32 § LVU
Läkarundersökning enligt 32 § LVU (pdf)
Läkarundersökning enligt 32 § LVU på begäran av socialtjänsten kan göras utan att läkaren har tillgång till tidigare journalhandlingar. Detta eftersom denna typ av läkarundersökning ofta görs halvakut.
Förfrågan gällande LVU-intyg
LUV-intyget ska debiteras enligt avgifter för åtgärder utan samband med sjukdom och intyg.