HTA syd

HTA syd bidrar till en evidensbaserad hälso- och sjukvård.

HTA står för ”Health Technology Assessment”. Det innebär att det vetenskapliga underlaget för en metod, teknik eller behandling inom hälso- och sjukvården utvärderas enligt en internationellt validerad metod. Ofta belyses även hälsoekonomiska, organisatoriska och etiska aspekter.

Det här gör HTA syd

HTA syds uppdrag är att vara ett verksamhetsnära metodstöd för hela Södra sjukvårdsregionen. Tillsammans med sakkunniga från verksamheten tar vi fram HTA-rapporter och andra typer av kunskapsunderlag utifrån behov.

En HTA-rapport identifierar relevanta artiklar, sammanställer aktuellt kunskapsläge och bidrar till att undvika dubbelarbete och hitta kunskapsluckor.

HTA syd har också en kanslifunktion som bistår Region Skånes Metod- och prioriteringsråd genom att koordinera och bereda ärenden rörande HTA-rapporter och andra kunskapsunderlag.

HTA syd bistår även kunskapsstyrningsorganisationen inför beslut om införande av evidensbaserad hälso- och sjukvård. Vi bidrar exempelvis vid behov med hälsoekonomiska analyser och konsekvensbeskrivningar, litteratursökningar och epidemiologiskt stöd.

Vem kan ställa en fråga till HTA syd?

Alla hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Södra sjukvårdsregionen kan ställa en fråga till HTA syd. Initiativ till HTA tas av den verksamhet som har behov av att genomlysa en klinisk frågeställning, tydliggöra vad som är bästa tillgängliga kunskap och hur den kan tillämpas i rutinsjukvård. 

Den kliniska frågan kan fokusera på en behandling, metod, teknik, indikation, apparatur eller ett organisatoriskt sammanhang.

Så går en utvärdering till

De medicinska utvärderingarna sker enligt de principer för kritisk granskning av publicerad vetenskaplig litteratur som används av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU. Tidigare och pågående utvärderingar från SBU och även regionala utvärderingar finns i SBU:s databas.

Så här går det till

Nomineringar, projekt och rapporter

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.