Fysisk aktivitet på Recept (FaR)
Du kan ordinera Fysisk aktivitet på recept om du är legitimerad vårdpersonal eller AT-läkare och har kunskap om FaR. Du kan erbjuda FaR som ett alternativ eller komplement till annan behandling.
FaR-metoden består av tre delar
- Personcentrerat samtal.
- Skriftlig ordination.
- Individuellt anpassad uppföljning.
1. Personcentrerat samtal
Syftet att samtala med patienten är att ge motivation till ökad fysisk aktivitet, och erbjuda information om hur fysisk aktivitet kan påverka hälsa och välbefinnande. Som vårdgivare är det bra om du nyfiket utforskar patientens tankar kring möjligheter och eventuella hinder att öka den fysiska aktiviteten.
Kunskapsunderlaget "FYSS, E-FYSS"
Kunskapsunderlaget "FYSS, E-FYSS" ger vägledning för vilken typ av fysisk aktivitet, dos och frekvens som rekommenderas för olika typer av ohälsa och sjukdom.
Utgå från Kunskapsunderlaget från FYSS, men även från patientens nuvarande aktivitetsnivå och aktuella medicinska status.
Kunskapsunderlag – Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling (fyss.se)
Hitta lämplig aktivitet
I samråd med patienten hittar ni lämplig typ av aktivitet. Det kan vara en organiserad aktivitet och/eller något som patienten utför på egen hand.
Säkerställ att patienten känner sig trygg att utföra den valda fysiska aktiviteten. Patienten kan behöva testa aktiviteten inom hälso- och sjukvården för att lära sig vad det kan innebära med en ordination avseende dos, frekvens och intensitet.
Aktivitetskatalog
Du och din patient kan söka efter lämpliga aktiviteter via Aktivitetskatalogen på webbplatsen skane.se. Där finns information om aktiviteter hos friskvårdsaktörer och tips på aktiviteter att göra på egen hand som promenadslingor och utegym.
Aktivitetskatalog – Fysisk aktivitet på recept (skane.se)
Patienten betalar själv för sin träning. Vissa friskvårdsaktörer kan erbjuda rabatt vid uppvisande av FaR.
Skulle kontakten med friskvårdaktören inte motsvara förväntningarna, uppmana patienten att återkoppla detta till dig som vårdgivare.
2. Skriftlig ordination
Receptet är en individuell plan som formuleras i överenskommelse med patienten. Planen ska fungera som ett stöd för patienten att följa ordinationen. Det är viktigt att vägleda till en successiv upptrappning av aktiviteten. Säkerställ att patienten har kunskap om sina individuella förutsättningar och eventuella risker. Rådgör vid behov med ansvarig läkare.
Skriv ordinationen i journalsystemet. Använd blanketten för ordination av FaR om du saknar tillgång till Melior eller PMO.
Blankett – ordination av fysisk aktivitet FaR (pdf)
Melior
Lathund hur du skriver FaR – Fysisk Aktivitet på Recept via Melior i Intygsmodulen (pdf)
PMO
Lathund hur du skriver FaR – Fysisk aktivitet på Recept i PMO (pdf)
Kontrollera att personuppgifter och datum för ordinationen är korrekta.
Använd åtgärdsregistrering med KVÅ-koder
Använd KVÅ-koder när du åtgärdsregistrerar i samband med att du ordinerar FaR och registrerar det i journalen.
Nationellt vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor prevention och behandling (pdf)
Tänk på vid dokumentation i journalen
- Syftet med ordinationen och patientens målsättning bör vara tydlig och skall dokumenteras.
- Eventuell försiktighetsgrad, exempelvis “undvika hopp”.
- Anledning till ordination, om patienten är bekväm med att det framgår.
- Typ av aktivitet, till exempel aktivitet som påverkar konditionen, muskelstärkande träning eller balansträning.
- Vem som ansvarar för uppföljning (ordinerande enhet eller överrapport till annan instans).
- Det finns möjlighet att välja en kombination av två olika aktiviteter, exempelvis “konditionsträning och muskelstärkande träning” eller “dans och promenad”.
- Dos = intensitet, mängd och frekvens. Exempelvis cykling 2 dagar/vecka, 60 min måttlig intensitet.
Intensitet innebär hur ansträngande aktiviteten är. Aktivitet med måttlig intensitet 150-300 minuter per vecka är det som rekommenderas generellt för befolkningen. Måttlig intensitet är när du får ökad värmekänsla i kroppen, ökad andfåddhet och samtidigt samtala hela meningar under aktiviteten.
Skriv ut ordinationen och lämna till patienten. Visa blankettens baksida där det finns ett rutsystem som kan fungera som träningsdagbok.
3. Individuellt anpassad uppföljning
Uppföljningen är viktig för följsamheten. Här följer du upp hur ordinerad aktivitet och dos har fungerat för patienten. En första uppföljning kan med fördel ske inom en månad för att stärka motivationen. Vid behov kan aktivitet och dos justeras. Använd gärna träningsdagboken som stöd vid uppföljningen.
Uppföljningar kan ske vid ett fysiskt besök, via telefon eller videokontakt. Uppföljning kan även ske av annan instans om inte du har möjlighet. Överrapportera eller skicka remiss för att vårdgivare på en annan enhet tar över uppföljningen.
Förskriva flera gånger
Du kan förskriva FaR obegränsat antal gånger till en patient. Du har rätt att förskriva FaR om du bedömmer att patienten får behandlande effekt av träningen. Det är upp till dig som behandlare att avgöra hur många recept som du ska ordinera för att patienten ska uppnå detta.
Det är dock viktigt att du berättar syftet med receptet för patienten. Berätta att syftet är att patienten ska komma i gång med fysisk aktivitet och därefter fortsätta på egen hand.