Läkare

Sjukskrivning ses ofta som något svårt, krångligt och tidskrävande. Men det behöver inte vara så. Med bra rutiner, tid, kunskap och rätt prioriteringar blir arbetet med sjukskrivning lättare för dig som är läkare.

Som läkare är du ansvarig för patientens rehabiliteringsplan. Ta gärna hjälp av rehabiliteringskoordinator för att utforma och följa upp rehabiliteringsplanen.

Sätt dig in din arbetsplats sjukskrivningspolicy. Ta initiativet till att skriva en om din arbetsplats inte redan har en sådan. Det är verksamhets-
chefen som ansvarar för policyn, men den skrivs oftast tillsammans med rehabiliteringskoordinator och försäkringsmedicinskt sakkunnig läkare.

Använd Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd (FMB) för olika diagnoser som stöd när du skriver intyg för sjukskrivning.

Beslutsstöd för diagnoser (socialstyrelsen.se)

Glöm inte arbetsgivarens betydelse för patientens möjlighet att komma tillbaka till arbetet. Var inte rädd för att själv ta kontakt med arbetsgivaren. Ta hjälp av din rehabiliteringskoordinator!

Använd genushanden för att bli uppmärksam på omotiverade skillnader i män respektive kvinnors sjukskrivning.

Genushanden (mediaflow.com)

Försäkringsmedicinsk sakkunnig läkare

Som försäkringsmedicinskt sakkunnig läkare har du kunskap om socialförsäkringens regelverk och betydelse i ett samhällsperspektiv. Du ska också ha kunskap i praktisk försäkringsmedicin och kunna ge stöd till kollegor i bland annat sjukskrivningsärenden. För sjukskrivande vårdenheter i Region Skåne är det ett krav att ha en sakkunnig läkare i försäkringsmedicin.

Så blir du försäkringsmedicinsk sakkunnig läkare

Utbildningen består av två delar: En auskultation som arrangeras av Försäkringskassan med syfte att fördjupa kunskaperna om sjukförsäkringen utifrån Försäkringskassans perspektiv samt kursen i försäkringsmedicin som ges via Framtidens specialistläkare.

Ekonomisk ersättning vid utbildning

Vårdenheten får 20 000 kronor i ersättning för de dagar som läkaren har utbildat sig med syfte att kompensera de resurser som krävs för att komma i gång med uppdraget som försäkringsmedicinskt sakkunnig. Observera att läkaren måste ha deltagit båda dagarna för att ersättning ska utgå. Arbetsplatsen fakturerar sedan Koncernkontoret.

Dialogmöten

Varje termin anordnar Region Skåne dialogmöten för rehabiliterings-koordinatorer, försäkringsmedicinskt sakkunniga läkare och chefer.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.