Samverkan vid egenvård

Skånegemensam rutin utgör ett stöd för behandlande hälso- och sjukvårdspersonal att bedöma om en patient själv eller med hjälp av någon annan kan utföra en hälso- och sjukvårdsåtgärd.

Egenvård kan bidra till att patienten får möjlighet att leva sitt liv utan täta kontakter med hälso- och sjukvården. Men egenvård kan samtidigt innebära risker.

Region Skåne har i samverkan med de skånska kommunerna och Skånes Kommuner tagit fram en skånegemensam rutin för egenvårdsbedömning och det ansvar som följer av en sådan bedömning.

Skånegemensam rutin egenvård (pdf)

Med egenvård menas när någon legitimerad inom hälso- och sjukvården har bedömt att en patient själv eller med hjälp av någon annan kan utföra en hälso- och sjukvårdsåtgärd.

Rutinen ska ge hälso- och sjukvårdspersonal kunskap om vad egenvårdsbedömning innebär. Den tydliggör vad som gäller vid:

  • riskbedömning
  • dokumentation
  • planering
  • samverkan
  • uppföljning
  • bedömning om omprövning

Det är viktigt att analysera riskerna för att bedöma om en person kan klara de ordinerade åtgärderna på egen hand. Det är inte möjligt att generellt ange vilka åtgärder som är hälso- och sjukvård och vilka som kan utföras som egenvård.

Varje enskild individs omständigheter måste bedömas utifrån egen situation. Som bilaga till rutinen finns vanligt förekommande fallbeskrivningar för vägledning.

Flödesschema egenvårdsbedömning

Flödesschema framtaget av medicinskt ansvariga i Malmö stad

Flödesschema egenvårdsbedömning (pptx)

Lag om egenvård

Lag (2022:1250) om egenvård (riksdagen.se)

Socialstyrelsens föreskrifter

Ändrade regler vid egenvård – meddelandeblad från Socialstyrelsen (socialstyrelsen.se)

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.