Om att arbeta rutinmässigt med att fånga upp våld i nära relationer
När det gäller våldsanteckningar i hälso- och sjukvårdssystemen i Skåne sticker Rådstugans familjecentral i Landskrona ut. Det beror på deras systematiska arbete med att ställa frågor om våld i nära relationer och att dokumentera resultaten.
På Rådstugans familjecentral arbetar barnhälsovården tillsammans med mödravård, öppen förskola och socialtjänst. Familjecentralen fungerar som en fristad för en del. Att fånga upp våld i nära relationer går som en röd tråd i hela verksamheten.
Tillfällen att ställa frågor
Hur har du det hemma? Har du varit utsatt för våld? Det är exempel på enkla och viktiga frågor att ställa. Enligt basprogrammet frågar barnmorskorna rutinmässigt kvinnor om våld i hemmet vid två mötestillfällen. När barnet har fötts och när det är dags för tvåmånaderssamtal.
– Det handlar mycket om att skapa ett förtroende. Vi arbetar mycket med att visa upp oss, mingla. Det är vår mission som familjecentral att vara öppna, ärliga och spontana säger Carina Prahl och fortsätter:
Att skapa förtroende och bygga relationer tar tid. Efter ett tag kan en kvinna berätta att hennes man bara tillåter henne att komma ut vissa dagar.
– Rådstugans familjecentral ligger centralt i Landskrona. Vi har en blandning av alltifrån rika till asylsökande. Problemet med våld finns för allt och alla. Men det är klart att om du inte kan språket och känner till hur samhället funderar så är du mer utsatt, säger Carina Prahl.
Råd till andra som vill jobba mer med frågan
– Det handlar om att skapa tillit och förtroende och att läsa bakom. Stanna upp, orka lyssna. En del kanske ringer för något annat, en bagatell som en prick vi knappt kan se när de kommer hit. En del ringer ofta om samma sak. Kanske är det enda gången de får gå ut och det kan vara något annat de vill säga.
Carina Prahl menar också att ju mer vi frågar, desto mer naturligt blir det. Det handlar om en vanesak.
För femton år sedan fanns en farhåga om att våga ställa frågor om psykisk hälsa. Men det har blivit vardag nu. Så det handlar bara om en inlärning. Om vi visar att det är okej att ställa frågan och gör det ofta, så blir det normalt. Det blir en naturlig fråga när vi inte sorterar ut folk utan ställer frågan till alla.
– Visst ger det oss mer jobb att ställa frågan. Jag tror att de flesta kanske reagerar för häftigt och kanske beställer ambulans eller så. Men oftast handlar det bara om att vara där. Just Familjecentralen är en perfekt arena för dessa frågor.
– Det är viktigt inte minst ur ett folkhälsoperspektiv att kvinnorna fångas upp. Under pandemin har vi tappat en del av gråzonskvinnorna som levt mer isolerade i sina familjer och kanske inte är på jobb eller i skolan. Pandemin har påverkat vårt arbete, men nu tar vi nya tag med mer fokus på frågorna igen, säger Carina Prahl.