Hälsoundersökning
Syftet med hälsoundersökningen är att
- bedöma om personen behöver någon av den hälso- och sjukvård eller tandvård som Region Skåne ska erbjuda och i så fall vilken.
- bedöma om personen behöver råd, stöd eller andra åtgärder enligt smittskyddslagen, såsom till exempel någon vaccination.
- informera om hur hälso- och sjukvården fungerar, till exempel var personen kan söka vård och när.
Lista på asylsökande
Du tar fram en lista på asylsökande som ska erbjudas hälsoundersökning inom en viss vårdcentrals närområde via VeraAsyl Hälsoplan.
Du beställer behörighet till VeraAsyl Hälsoplan via Vårdgivarservice.
Kallelse
- Kallelse till hälsoundersökning på albanska, arabiska, badini, dari, persiska, bosniska/kroatiska/serbiska, somaliska, sorani och svenska
- Kallelse på ytterligare språk, bland annat ryska och ukrainska (uppdragpsykiskhalsa.se)
Instruktioner och provtagning
Det är viktigt att du följer de instruktioner som finns.
Information att ge till patienten
Du ska informera patienten om följande vid hälsosamtalet:
- Vilken rätt till vård hen har utifrån att hen är asylsökande. Se sidan Asylsökande.
- Vilka patientavgifter som gäller utifrån att hen är asylsökande. Se sidan Asylsökande och papperslösa.
- Var hen ska vända sig om hen behöver vård. Till exempel var hen vänder sig om vårdcentralen är stängd. Förklara att hen kan använda Hitta vård på 1177.se för att söka efter olika vårdenheter. Informera även om att hen kan läsa mer på 1177.se. Vård om du är asylsökande eller inte har tillstånd att vara i Sverige (1177.se).
- 1177.se innehåller information om egenvård på andra språk/lättläst svenska. 1177 in other languages (1177.se)
- Alla medarbetare i vården och tolkar har tystnadsplikt.
- Medarbetare inom hälso- och sjukvården kontaktar inte själva polisen eller Migrationsverket.
- Hen ska alltid ha med sig sitt reservnummer när hen söker vård.
Tänk på att förklara tydligt och se till att patienten har förstått allt. Kom ihåg att anpassa informationen efter hens behov och kunskapsnivå. Erbjud språktolk om personen har svårt att förstå och tala svenska. Det är du som ansvarar för att hen förstår och tar del av informationen och eventuell behandling.
Vaccinationsstatus i samband med hälsoundersökningen
Barn och ungdomar
Barn upp till 18 års ålder skall erbjudas komplettering av vaccinationsstatus enligt det nationella vaccinationsprogrammet.
Vaccination av barn och ungdomar (folkhalsomyndigheten.se)
Barnhälsovården (BVC) ansvarar för kompletteringen av vaccinationer för barn upp till 6 år. Det är viktigt att kontakt med BVC etableras snart efter barnet kommit till Sverige. Elevhälsan/kommunerna ansvarar för vaccinationskomplettering för barn i skolålder enligt nationella programmet.
Vuxna
Det särskilt viktigt att du tar reda på om personen är vaccinerad mot mässling och att du erbjuder vaccin (MPR) till de som inte har vaccinerats med två doser eller har haft sjukdomen.
Ensamkommande barn och ungdomar
Tänk på att hälsoundersökningen är frivillig. Det är inte en förutsättning för att barnet ska kunna gå i förskolan eller skolan.
Hälsoundersökningen kan beställas av
- god man
- släkt de unga bor hos
- personal från ett anläggningsboende
- skolan.
När någon av dem tar kontakt med vården för en hälsoundersökning av barnet ska de ta med LMA-kort (eller annat dokument som visar att barnet är asylsökande) och LMA/dossnr.
Varje barn som omhändertas för samhällsvård har rätt till en läkarundersökning på begäran av socialtjänst inför placeringen.