Sammanfattning av slutsatser från Region Skånes amningsstrategi steg 1 - 3
Vilka slutsatser kan dras från den regionala amningsstrategins första steg?
Kunskapen om amning och dess hälsofördelar är låg i den skånska befolkningen vilket innebär att uppgiften om att informera och motivera blivande och nyblivna föräldrar till amning, i mycket hög grad ligger på hälso-och sjukvården.
Nyblivna föräldrar uppger att man inte fått tillräcklig amningsförberedelse under graviditeten och att man upplever tillgången till kompetent amningsstöd efter barnets födelse som bristande och otydligt.
Antalet tagna kontakter med Amningshjälpen Skåne har fördubblats sedan 2019 och uppvisade förra året rekordhöga 20 000 kontakter. De flesta som kontaktar Amningshjälpen har först sökt hjälp i vården. Amningshjälpen är en helt ideell organisation med för närvarande fem aktiva hjälpmammor i regionen.
En minoritet av den vårdpersonal som möter blivande och nyblivna föräldrar har särskild amningskompetens utöver den som ingått i grundutbildningen. För de flesta professioner i amningsvården kan det betyda ett fåtal timmars föreläsning om amning. Det finns en stor efterfrågan bland vårdpersonal på fortbildning för att ge amningsstöd i både öppen och slutenvård i Skåne.
Det amningsstöd som kan erbjudas inom ramen för dagens uppdragsbeskrivning för Barnmorskemottagning (BMM) och Barnhälsovården (BVC) uppges som otillräckligt av vårdpersonalen som arbetar där. En inadekvat ersättningsmodell, brist på kompetens samt bristande samverkan anges som de främsta orsakerna till att det erbjudna amningsstödet brister. De specialiserade amningsmottagningarna som finns i anslutning till BB-avdelningarna på SUS Lund/Malmö och i Helsingborg har begränsad tillgänglighet (Kristianstad och Ystad saknar amningsmottagning).
Det saknas en övergripande regional lednings-/ styrgrupp med uppdrag att planera, koordinera, implementera, bevaka, och följa upp arbetet med att främja amning i Region Skåne.
Avsaknad av regionala mål och metoder för kontinuerlig uppföljning har bidragit till de skillnader som finns i amningsvården inom och mellan Region Skånes verksamheter vilket inte kan anses förenligt med jämlik vård.
Representanter från barnmatsindustrin kontaktar vårdpersonal i hög grad och det är vanligt förekommande att det delas ut gratis produktprover i samband med besöken. Det finns således en överhängande risk för indirekt marknadsföring i Region Skånes verksamheter vilket innebär en överträdelse av WHO-koden.
Vilka prioriterade insatsområden har problemanalysen identifierat?
WHO använder begreppet att skydda, främja och stödja amning för att tydliggöra och belysa tre dimensioner av hur samhället och hälso- och sjukvården gemensamt bör verka och organiseras för att skapa goda förutsättningar för amning i befolkningen.
I analysen genomförd inom ramverket att skydda, främja och stödja amning, identifierades följande prioriterade insatsområden:
Insatser som syftar till att stärka blivande föräldrars amningsförberedelse och som skapar möjlighet till ökad delaktighet i amningsvården.
Insatser som syftar till att stärka vårdpersonalens amningskompetens och som främjar det interkollegiala lärandet i verksamheterna.
Insatser som syftar till att vårdens amningsstöd kan erbjudas jämlikt i Skåne genom en omställning mot en mer resursstark nära vård.
Insatser som syftar till en tydligare styrning, planering, samordning och uppföljning av amningsvården och WHO-koden i Skåne.
Intressenter och rapporter som har ingått i amningsstrategins arbete
- Rapporten Skånepanelen 2020:3. Amning: Kunskap och attityder
- Rapporten Tio steg som främjar amning: en rapport om amningsvården i Skåne 2020
- Rapporter som fokuserat på målgruppen: Behov och erfarenhet av amningsvård
- Gravida och nyförlöstas situation, Socialstyrelsen, 2019
- Insiktsrapport: Blivande föräldrar i Skåne, 2018
- Intervju med projektledarna för Region Stockholms amningsprojekt
- Intervju med Amningshjälpens ordförande i Skåne
- Intervju med amningsforskare vid Lunds universitet
- Möte med Konsumentverket
- Möte med Nationella amningskommittén
- Möten med ”Referensgrupp amning” (ett 30-tal medarbetare från hela vårdkedjan med god regional representation)
- Möten med Region Skånes dietistverksamhet i Primärvården
- Möten med Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning för kvinnohälsa, Region Skåne
- Möten med WHO European Office for the Prevention and Control of NCDs (NCD Office)