Globala rekommendationer på regional nivå

Arbetet med att ta fram en regional amningsstrategi för Region Skåne grundar sig på Världshälsoorganisationens (WHO) beprövade rekommendationer och metoder för att skydda, stödja och främja amning. Region Skåne får också stöd och handledning av WHO Europa i arbetet med strategin.

Region Skåne i samarbete med WHO

Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård inledde våren 2020 ett samarbete med WHO Europa och är med i en arbetsgrupp ledd av WHO vilket ger handledning och stöd i det fortsatta arbetet med amningsstrategin.

WHO:s rekommendationer om amning

Bröstmjölk innehåller all näring det nyfödda barnet behöver och amning har väldokumenterade positiva hälsoeffekter för både barn och kvinnor. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar enbart amning under barnets första sex månader samt fortsatt amning med tillägg av mat upp till barnet är två år eller äldre.

Andelen barn som ammas enligt WHO:s rekommendationer ligger sedan länge på en låg nivå i Skåne och endast 15 % av alla barn helammas i sex månader.

Ledorden att ”skydda, främja och stödja amning”

Världshälsoorganisationen (WHO) och Förenta Nationernas barnfond (Unicef) rekommenderar, i sin globala strategi för amning, till länder och beslutsfattare att ”Skydda, främja och stödja amning”. Begreppet speglar tre dimensioner som behöver beaktas för att skapa en gynnsam miljö för amning.

Att skydda amning är en uppmaning att få till lagstiftning med syfte att reglera barnmatsindustrins marknadsföringsstrategier riktad till föräldrar och vårdpersonal

Att främja amning rör vikten av att verka för att amning ska vara socialt accepterat samt att öka medvetenheten om hälsofördelarna i befolkningen

Att stödja amning innebär att vården och samhällen ska tillgodose amningsstöd av hög kvalitet till alla som önskar och kan amma.

Läs mer om WHO och Unicefs globala strategi för amning:

The Innocenti Declaration – on infant and young child feeding (pdf)

Tio steg som främjar amning

WHO har definierat tio steg som personal inom mödrahälsovård, förlossningsvård, BB-vård och barnhälsovård bör följa för att möjliggöra amning utifrån barnet och kvinnans önskemål:

  1. Följ ett handlingsprogram för amning som all personal är medveten om och som innefattar: full följsamhet till WHO-koden, skriftliga riktlinjer för amning och ett integrerat system för kontinuerlig uppföljning.
  2. Säkerställ att vårdpersonal har tillräcklig kunskap, kompetens och praktiska färdigheter för att skydda, främja och stödja amning.
  3. Informera gravida och deras familjer om amningens betydelse samt hur amning initieras och upprätthålls efter förlossning.
  4. Möjliggör omedelbar och oavbruten hud-mot-hud-kontakt och stöd mödrar att börja amma så fort det är möjligt efter förlossning.
  5. Stöd mödrar i att påbörja och upprätthålla amning samt hantera vanliga svårigheter.
  6. Ge inte nyfödda annan föda än bröstmjölk såvida det inte är medicinskt motiverat.
  7. Ge mödrar och deras nyfödda barn möjlighet att vara tillsammans dygnet runt.
  8. Stöd mödrar i att känna igen och svara på barnets signaler till amning.
  9. Ge mödrar råd kring användandet av och riskerna med nappflaska, amningsnapp och napp.
  10. Verka för att föräldrar och deras spädbarn får tillgång till kontinuerligt stöd och vård efter hemgång.

Ten steps to successful breastfeeding (who.int)

Kod för att begränsa kommersiell inverkan på amning

Enligt WHO är bristande myndighetsövervakning av barnmatsindustrin en av de främsta orsakerna till den låga amningen i höginkomstländer.

För att begränsa kommersiella krafters inverkan på amningen infördes 1981 WHO:s internationella kod för marknadsföring av bröstmjölksersättning. Koden rekommenderar bland annat att hälso-och sjukvården:

  • Inför förbud mot all typ av marknadsföring av bröstmjölksersättningar i hälso- och sjukvården.
  • Inte tillåter donationer av gratis eller subventionerade leveranser av bröstmjölksersättning eller liknande produkter i någon del av sjukvården.
  • Inte tillåter gåvor eller personliga prover på bröstmjölksersättning eller liknande produkter till hälso- och sjukvårdspersonal i någon del av sjukvården.

The international code of marketing of breast-milk substitutes: frequently asked questions on the roles and responsibilities of health workers (who.int)

Marketing of breast milk substitutes: national implementation of the international code, status report 2020 (who.int)

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.