Skånes regionala amningsstrategi
En stor majoritet av alla gravida rapporterar att de vill amma sitt väntade barn. Samtidigt får allt fler spädbarn bröstmjölksersättning. Svenska barn ammas i mycket lägre utsträckning än vad Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar.
Förklaringen till de låga och sjunkande amningstalen är komplex. Den kräver förståelse utifrån ett bredare perspektiv än vad som händer i mötet mellan vården och den blivande eller nyblivna föräldern.
Detta kan hälso- och sjukvården göra
WHO uppmanar beslutsfattare i länder att skydda, främja och stödja amning. Region Skåne kan tillgodose en god och gedigen amningsförberedande och stödjande amningsvård. Region Skåne behöver också sträva efter ett samhälle där normerna kring amning är accepterande och stödjande.
Föräldrar ska få möjligheten att göra informerade val om hur de vill mata sitt barn mat. Detta utan att exponeras för barnmatsindustrins marknadsföring. Det behöver skapas förutsättningar för att medarbetare inte oreglerat påverkas av kommersiella intressen från bröstmjölksersättningsföretag.
Region Skåne kan skapa bättre förutsättningar för föräldrar att nå sina individuella amningsmål med ökad kunskap och rätt åtgärder.
Rapport om amningsvården i Skåne 2020
Tio steg som främjar amning – en rapport om amningsvården i Region Skåne 2020