Hantering av misstänkt viral hemorragisk feber (VHF), t.ex. ebola och marburg i Region Skåne

Viral hemorragisk feber (VHF) kan orsakas av flera olika virus bland annat ebola-, marburg-, lassa- och Krim Kongovirus. För närvarande klassas ebolavirusinfektion som samhällsfarlig sjukdom och från och med 4 oktober 2024 kommer infektion med marburgvirus också att klassas som samhällsfarlig. Övriga VHF klassas som allmänfarliga.

Förekomst och smittvägar

Virus som orsakar VHF förekommer i olika geografiska områden och har olika djurarter som sin naturliga reservoar. 

Ebola och marburg kan överföras till människor från infekterade djur (främst fladdermöss) och kan sedan smitta vidare mellan människor direkt eller indirekt via infekterade kroppsvätskor som till exempel blod, saliv, avföring och kräkning. Krim-Kongo överförs till människor via bett av fästingar. Smitta kan också ske via kontakt med infekterat blod och vävnad från djur.

Vid ebola och marburg smittar man först när man utvecklat symtom och smittsamheten ökar under sjukdomsförloppet.

Symtom

Inkubationstiden för VHF kan vara upp till 21 dagar.
Tidigt i förloppet ses influensaliknande symtom såsom feber, muskelvärk, halsont, ögoninflammation, diarré och kräkningar. Vid allvarlig VHF kan svårare symtom som blödningar från till exempel magtarmkanalen, hud och slemhinnor och multiorgansvikt tillkomma med dödlig utgång.

När ska man misstänka ebola/ annan VHF?

  • Det är viktigt att patienter som söker sjukvård för feber tillfrågas om de varit utomlands. Om patienten varit i område där ebola/annan VHF förekommer inom 3 veckor från symtomdebut bör riskbedömning för VHF göras (se handlingsplan för ebola/annan VHF). Kontakta närmaste infektionsjour för riskbedömning och beslut om vidare handläggning.
  • Om första kontakten är 1177 eller ambulans kontaktar dessa infektionsjour.

Handlingsplan för vården

Vårdhygieniska rutiner

Hygienrutiner för primärvården och för vården på sjukhus (inklusive akutmottagningar) samt instruktioner för på- och avklädning av skyddsutrustning hittar du på Vårdhygiens sida. 

Ebola och annan viral hemorragisk feber (VHF)

 

Provtagning, packning och transport av prov

Rutiner för flygplan och fartyg

I de fall misstanke om ebola/ annan VHF uppstår på flygplan eller på fartyg kontaktas Smittskyddsläkaren i enlighet med Internationella hälsoreglementet (IHR). Se mer information på sidan Beredskap.

Beredskap

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.