Kost vid diabetes
Rekommendationer
-
Kost för patienter med diabetes
Individuell behandling
All diabetesbehandling är individuell och beror till stor del på vilken typ av diabetes patienten har. Skilj främst på om det är typ 1 eller typ 2 diabetes.
Typ 1 diabetes är en insulinbristsjukdom och behandlas alltid med insulin, via injektioner eller insulinpump. Dessa patienter anpassar ofta sin insulindos till måltidens kolhydratinnehåll.
Typ 2 diabetes är mer komplext med metabola syndromets problematik såsom övervikt, högt blodtryck och höga blodfetter. Här handlar det om insulinresistens och varierad insulinbrist. Behandling är kost, motion, samt tabletter, men även insulin förekommer.
Energibehov
Det är viktigt att du bedömer energibehovet och att det tillgodoses.
Typ av kost
Patienter med diabetes serveras och väljer bland rätterna från måltidskonceptet. Näringsvärden finns för alla rätter. Möjlighet att se kolhydratinnehåll underlättar vid kolhydraträkning vid typ 1 diabetes.
Kolhydrater ska ingå i alla måltider i lagom mängd och helst av bra sort med fiber och fullkorn i fokus.
Gastropareskost beställs till de patienter som har konstaterad gastropares. Gastropares är en komplikation till diabetes med bland annat långsammare tömning av magsäcken. Gastropareskost beställs under Specialkost i beställningssystemet för måltider.
Mer information om gastropareskost finns under mag- och tarmkoster
-
Måltidsordning
Frukost, klockan 8.00
Mellanmål, klockan 10.30
Lunch, klockan 12.00
- Maträtt.
- Råkost eller sallad.
- Dessert eler frukt.
- Måltidsdryck: vatten, kolsyrat vatten eller FUN Light, mjölk eller alkoholfri öl.
Mellanmål, klockan 14.30
Middag, klockan 17.00
- Maträtt.
- Råkost eller sallad.
- Måltidsdryck: 2 deciliter mjölk eller alkoholfri öl, vatten, mineralvatten eller FUN Light.
- Dessert eller frukt.
- Måltidsdryck: vatten, kolsyrat vatten eller FUN Light, mjölk eller alkoholfri öl.
Mellanmål, klockan 20.00
-
Måltidsförslag
-
Frukostförslag
Bröd, mjukt
- Grovt bröd, typ Lingongrova special.
- Rågbröd, typ danskt rågbröd.
Knäckebröd
- Husman.
- Rut-bit.
Gröt
- Havregrynsgröt.
Flingor
- Havrefras.
- Frukt Müsli.
Fil/youghurt/mjölk
- Alla naturella sorter.
- Yoghurt Light typ Yoggi Mini.
Pålägg
- Köttpålägg (kokt eller rökt skinka, kalkonbröst, leverpastej).
- Ost (17% alt 26%).
- Ost på tub.
- Ägg.
- Kaviar.
- Makrillfilé i tomatsås.
- Rödbetssallad.
Matfett
- Lätt smörgåsmargarin 40% nyckelhålsmärkt.
- Smörgåsmargarin 75% nyckelhålsmärkt.
Grönsaker
- Tomat.
- Gurka.
- Paprika.
Sylt/äppelmos
- Äppelmos lågkalori.
Dryck
- Vatten.
- FUN Light.
- Kaffe.
- Te.
- Drickbuljong.
-
Energi- och näringstäta frukostar
Alla förtjänar att äta vackert – en färgglad frukost och ett uppmuntrande ord stimulerar aptiten!
Gröt
Berika 1 portion genom att tillsätta:
- 1 matsked rapsolja.
Serveras med äppelmos (lågkalori) och mjölk som blandas med lite vispgrädde.
Fil och yoghurt
Berika 1 portion genom att tillsätta:
- 2 matskedar vispgrädde eller
- 1 matsked rapsolja.
Turkisk yoghurt är extra energirik.
Pålägg
- Bred extra fett på smörgåsen. Välj smörgåsfett med 75% fetthalt.
- Servera dubbelt pålägg av ost, köttpålägg och leverpastej.
- Ägg. Servera gärna med en bit sill.
- Majonnäs och smörgåsröror av olika slag.
- Makrill i tomatsås.
Dryck
- Mjölk 3 %.
- Grädde i kaffe och te.
-
Mellanmålsförslag
Bra enkla mellanmål
- Smörgås med ost och grönsak.
- Smörgås med köttpålägg och grönsak.
- Knäckebröd med smörgåsfett.
- Fullkornsskorpa osötad med smörgåsfett.
- Frukt.
Lättdrucket mellan målen
- Smoothie på turkisk yoghurt, Yoggi mini med blåbärssmak och hallonpuré.
- Nyponsoppa utan tillsatt socker med vispad grädde.
- Varm Kelda-soppa.
- Proteinrik näringsdryck (se vidare under Kosttillägg): choklad- och cappuccinosmak som även kan serveras värmd och med en klick vispad grädde.
Sött på eftermiddagen
- Turkisk yoghurt med frukt.
- Fruktsallad med en klick Kesella vanilj eller vispad grädde.
- Glassbägare utan tillsatt socker.
- En pannkaka med vispad grädde och lite sylt.
- Citronmuffins, en liten.
- Kanellängd, liten skiva
Eller söt smårätt ur måltidskonceptets sortiment.
Sälta på kvällsmellanmålet
Snittar på nyckelhålsmärkt bröd eller knäckebröd. Grunda med smörgåsfett och eventuellt salladsblad och lägg därefter på:
- Ost, skinka och paprika.
- Leverpastej och smörgåsgurka.
- Köttbullar och rödbetssallad.
- Räk- och äggröra (från konceptet).
- Ägg och kaviar.
- Ägg och löksill.
- Makrill i tomatsås och eventuellt majonnäs.
- Brieost och paprika.
- Hummus (vegansk).
Eller salt smårätt ur måltidskonceptets sortiment.
-
Frukostförslag
-
Livsmedel och produkter för patienter med diabetes
- Sötningsmedel, exempelvis Hermesetas strö eller tabletter.
- FUN Light saft.
- Yoggi Mini utan tillsatt socker.
- Proviva utan tillsatt socker.
- Nyponsoppa utan tillsatt socker.
- Havregrynsgröt.
- Havrekuddar, nyckelhålsmärkt.
- Müsli, nyckelhålsmärkt.
- Bröd, nyckelhålsmärkt.
- Knäckebröd, nyckelhålsmärkt.
- Skorpor fullkorn, nyckelhålsmärkt.
- Alla pålägg förutom honung och söta marmelader.
- Frukt, ej torkad frukt.
- Grönsaker och rotfrukter.
-
Kosttillägg
Näringsdrycker
Vid behov av näringsdryck är förstahandsvalet till patienter med diabetes Fresubin Protein Energy Drink. Smaker: vanilj, choklad, cappuccino, smultron och tropisk. Kolhydratinnehållet är 12,5 gram per 100 milliliter.
Kontakta dietist vid frågor.