Kost vid diabetes
Rekommendationer
-
Kost för patienter med diabetes
Individuell behandling
All diabetesbehandling är individuell och beror till stor del på vilken typ av diabetes patienten har. Skilj främst på om det är typ 1 eller typ 2 diabetes.
Typ 1 diabetes är en insulinbristsjukdom och behandlas alltid med insulin, via injektioner eller insulinpump. Dessa patienter anpassar ofta sin insulindos till måltidens kolhydratinnehåll.
Typ 2 diabetes är mer komplext med metabola syndromets problematik såsom övervikt, högt blodtryck och höga blodfetter. Här handlar det om insulinresistens och varierad insulinbrist. Behandling är kost, motion, samt tabletter, men även insulin förekommer.
Kosten som serveras på vårdavdelningen har ett stort pedagogiskt värde. Patienter relaterar ofta till maten man fick på sjukhuset och därför är det viktigt att maten som serveras stämmer överens med kostrekommendationer.
Energibehov
Det är viktigt att energibehovet bedöms och tillgodoses. Sjukhusmåltiden kan därför anpassas efter patientens behov. Komponenter som kan ändras/läggas till varierar på respektive sjukhus. Måltiden anpassas med bäst lämpat kolhydrattillbehör, extra portion varma grönsaker, extra portion kolhydrattillbehör, råkost, extra sås för alla rätter där sås ingår, frukt eller anpassad dessert.
Typ av kost
Patienter med diabetes serveras beroende på sjukdomstillstånd en måltid som är anpassad utifrån behov. Gastropareskost beställs till de patienter som har fått konstaterad gastopares, vilket är en komplikation med bland annat förlångsammad magsäckstömning. Kontakta dietist vid behov av gastropareskost.
Mer information om gastropareskost finns under mag- och tarmkoster
-
Måltidsordning
Frukost, klockan 8.00
Mellanmål, klockan 10.30
Lunch, klockan 12.00
- Varmrätt.
- Lämpligt kolhydrattillbehör: långkornigt ris, pasta eller potatis.
- Varma grönsaker.
- Råkost.
- Dessert gärna frukt.
- Måltidsdryck: vatten, mineralvatten, FUN-light.
Observera att ingen mjölk eller lättöl ska serveras då det serveras dessert.
Mellanmål, klockan 14.30
Middag, klockan 17.00
- Varmrätt.
- Lämpligt kolhydrattillbehör: långkornigt ris, pasta eller potatis.
- Varma grönsaker.
- Råkost.
- Måltidsdryck: 2 dl mjölk, lättöl (33 cl), vatten, mineralvatten, FUN-light.
Mellanmål, klockan 20.00
-
Måltidsförslag
-
Frukostförslag
Bröd, mjukt
- Danskt rågbröd
- Frökusar portionsbröd
- Fiberrost,
- Lantbröd havssalt
Knäckebröd
- Husman
- Falu råg-rut
- Delikatess
Gröt
- Havregrynsgröt
- Rågflingegröt
Flingor
- Müsli eko
- Havrefras
- Havreringar blåbär
Pålägg
- Köttpålägg (kokt/rökt skinka, kycklingpålägg, leverpastej)
- Billingeost, skivad (26%)
- Makrillfilé i tomatsås
- Kaviar
- Löksill
Matfett
- BECEL smörgåsmargarin 38%,
- BECEL Gold bordsmargarin 70%
- PORTIONS-Flora 60% (mjölkfri)
Grönsaker
- Tomat
- Gurka
- Paprika
Sylt/äpplemos
- Äppelmos lågkalori
- Hallonsylt lågkalori
- Jordgubbssylt lågkalori
Dryck
- Vatten
- FUN-light
- Kaffe
- Te
- Drickbuljong
Ett alternativ och högst 2 dl av följande:
- Lättmjölk
- Yoghurt naturell 3%
- A-fil 0,5%
- Yoggi Mini Blåbär Light
Ägg
Kokt ägg alla dagar
-
Energi- och näringstäta frukostar
Alla förtjänar att äta vackert – en färgglad frukost och ett uppmuntrande ord stimulerar aptiten!
Gröt
Berika 1 portion till dubbelt så högt energiinnehåll genom att tillsätta:
- Energität (115 kcal extra):
1 matsked rapsolja - Energi- och näringstät (100 kcal extra):
2 tesked rapsolja
2 matsked Nutrison Powder
Serveras med: Lågkalorisylt och standardmjölk som eventuellt blandas med lite vispgrädde.
Fil och yoghurt
Berika 1 portion till dubbelt så högt energiinnehåll genom att tillsätta:
- Energität (115 kcal extra):
2 matskedar vispgrädde eller
1 matsked rapsolja - Energi- och näringstät (120 kcal extra):
1 tesked rapsolja
2 matskedar Nutrison Powder
1 matsked vispgrädde
Serveras med: Lågkalorisylt, frukt eller bär.
Tänk på att turkisk yoghurt är extra energirik!
Pålägg
- Bred lite extra fett på smörgåsen.
- Servera dubbelt pålägg av ost, skinka, korv och leverpastej.
- Ägg till frukost ger extra energi och protein. Servera gärna med en bit sill.
- Majonnäs och smörgåsröror av olika slag gör smörgåsen energirik.
- Makrill i tomatsås ger både extra protein och bra fetter.
- Grönsaker ger färg och stimulerar aptiten.
Tänk på att en halv smörgås kan göras lika energität som en hel med extra pålägg och fett.
Dryck
- Mjölk ger både extra energi och protein. Välj standardmjölk.
- Grädde i kaffe och te ger extra energi.
Tänk på att servera annan dryck än bara vatten. Ett glas standardmjölk innehåller 120 kcal!
- Energität (115 kcal extra):
-
Mellanmålsförslag
Alternativ 1
Förmiddag
Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)
Eftermiddag
Glassbägare med skivad frukt (140 kcal, 15 g kolhydrater)
Kväll
2 snittar med leverpastej och ost (175 kcal, 15 g kolhydrater)
Alternativ 2
Förmiddag
Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)
Eftermiddag
Fruktsallad med vispad grädde (120 kcal, 15 g kolhydrater)
Kväll
2 snittar med kycklingpålägg och ost (200 kcal, 18 g kolhydrater)
Alternativ 3
Förmiddag
Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)
Eftermiddag
Yoghurt med blåbär (110 kcal, 8 g kolhydrater)
Kväll
2 snittar med lökkorv och ost (215 kcal, 15 g kolhydrater)
Alternativ 4
Förmiddag
Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)
Eftermiddag
Ostkaka med lågkalorisylt och vispad grädde (165 kcal, 11 g kolhydrater)
Kväll
2 snittar med köttbullar & rödbetssallad och ost (242 kcal, 16 g kolhydrater)
Alternativ 5
Förmiddag
Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)
Eftermiddag
Äppelyoghurt med kanel och en fullkornsskorpa eller knäckebröd (200 kcal, 15 g kolhydrater)
Kväll
Dessertost med 2 delikatessknäcke (213 kcal, 12 g kolhydrater)
Alternativ 6
Förmiddag
Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)
Eftermiddag
Skee-is (proteinrik glass), (216 kcal, 10 g kolhydrater)
Kväll
2 snittar med saltrulle och ost (205 kcal, 19 g kolhydrater)
Alternativ 7
Förmiddag
Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)
Eftermiddag
Morotskaka ½ bit (176 kcal, 20 g kolhydrater)
Kväll
2 snittar med ägg & sill och ost (195 kcal, 15 g kolhydrater)
-
Energitäta mellanmål
Ett litet mellanmål kan göra stor skillnad!
Lättdrucket mellan målen
- Varm chokladdryck gjord på kakao, mjölk och sötningsmedel, toppa med vispgrädde
- Smoothie på turkisk yoghurt, Yoggi mini med blåbärssmak och blåbär
- Varm Kelda soppa med en klick grädde
- Proteinrik näringsdryck: choklad- och cappuccinosmak kan även serveras värmd och med en klick grädde
Tänk på att servera lite åt gången, både varm och kall dryck smakar bäst vid rätt temperatur.
Sött på eftermiddagen
- Turkisk yoghurt, grädde samt frukt eller bär
- Glass utan tillsatt socker, grädde med bär
- Vaniljkvarg, grädde med bär
- Glassbägare Energi- och proteinrik (Skee-is)
Tänk på att vid behov av sötare smak använd sötningsmedel.
Sälta på kvällskvisten
Snittar på nyckelhålsmärkt bröd eller knäckebröd. Grunda med salladsblad och lägg på:
- Lökkorv och tomat
- Ost, skinka och paprika
- Tonfisk och majonnäs
- Leverpastej och inlagd gurka
- Ägg och sill
- Köttbullar och rödbetssallad
- Skagenröra, skinka och gurka
- Ägg och kaviar
- Saltkött och pepparrotsvisp
- Makrill i tomatsås
- Brieost och paprika
- Hummus
Perfekt för nattsömnen
Smoothie eller sängfösare.
Tänk på att nattfastan inte ska vara längre än 11 timmar.
Recept för 15 personer
- 1 liter naturell yoghurt blandas med
- 1,5 dl rapsolja och eventuellt sötningsmedel efter smak. Mixa med något av följande:
- 450 g frysta bär
- 2 dl lingon
- 4 bananer och eventuellt kakao
- 225 g frysta bär och 2 bananer
- 3 dl lågkalori äppelmos och smaka av med lite kanel
-
Frukostförslag
-
Bra livsmedel och produkter för patienter med diabetes
- Canderel sötningsmedel, tabletter respektive strö
- FUN-light saft
- Yoggi mini utan tillsatt socker
- Proviva utan tillsatt socker
- Becel smörgåsmargarin 38 %
- Becel Gold 70 %
- Flora 60% (portionsförpackning)
- Önos lågkalori äpplemos, jordgubbssylt, hallonsylt och lingonsylt
- Havregrynsgröt
- Havrefras, nyckelhål
- Müsli, nyckelhål
- Havreringar, nyckelhål
- Bröd, nyckelhål
- Knäckebröd, nyckelhål
- Skorpor fullkorn, nyckelhål
- Alla pålägg förutom söta marmelader
- Frukt
- Grönsaker
-
Kosttillägg
Näringsdrycker
Vid behov av näringsdryck är förstahandsvalet till patienter med diabetes Fresubin Protein Energy Drink. Smaker: vanilj, choklad, cappuccino, smultron och tropisk. Kolhydratinnehållet är 12,5 g per 100 ml.
Kontakta dietist vid frågor.