Postoperativ smärta

Skånelistans rekommenderade läkemedel och Bakgrundsmaterial.

Rekommenderade läkemedel

Behandling/tillstånd Substans Preparat/generika
Postoperativ smärta
  Se Bakgrundsmaterial  

Terapiråd

Postoperativ smärta kan ge upphov till komplikationer som till exempel subileus, pneumoni, sårinfektion och i värsta fall långvarig smärta. Eftersom den postoperativa smärtan kan förutses, ska en behandlingsplan finnas för varje enskild patient som opereras. Regionala blockader används i första hand när det är lämpligt.

De patienter som är i behov av en opioid och kan äta och dricka sätts i första hand in på långverkande oxikodon, vilken har en fördelaktig biotillgänglighet som underlättar beräkning av lämplig dos. Om behov av opioidbehandling endast förväntas under några dagar, exempelvis efter poliklinisk kirurgi, kan behandling med enbart kortverkande opioid vid behov övervägas.

Den höga biotillgängligheten gör att dosen inte behöver titreras med hjälp av kortverkande opioid utan i stor utsträckning kan förutses med hänsyn till ålder, vikt, typ av ingrepp och eventuell stående opioidbehandling.

Patienten ska även ha tillgång till kortverkande opioid i både tablett och injektionsform vid behov. För de kortverkande opioiderna föreligger ingen påvisbar skillnad i effekt, upptag eller biverkningar varför morfin är förstahandsval. Morfin går att kombinera med långverkande oxikodon.

Den kortverkande tabletten kan upprepas efter 1 timme och injektionen efter 30 minuter vid otillräcklig effekt, så länge patienten inte är sederad och/eller andningspåverkad.

Till patienter med förväntad postoperativ fasta kan morfin i pump (PCA, patientkontrollerad analgesi) användas tills magen kommit igång. Vid övergång till peroral behandling konverteras dygnsdosen morfin till långverkande oxikodonpreparat.

Vid insättning av opioider ska obstipation alltid förebyggas. Detta gäller alla opioider.

Utsättning av läkemedel

  • Alla patienter som skrivs ut med en opioid ska ha en nedtrappningsplan.
  • Om smärtproblem kvarstår i mer än 2 veckor efter ingreppet bör ny smärtanalys utföras innan vidare förskrivning och eventuellt preparatbyte till långverkande morfin ske.
  • Om smärtorna kvarstår mer än 3 månader och ytterligare förbättring inte är att förvänta bör eventuellt kvarstående opioid trappas ut enligt rekommendation. Vid behov kan patienten remitteras till smärtrehabiliteringsteam.

Referenser smärta

Publicerat: 2025-01-02
Faktaägare: Läkemedelsrådet i Region Skåne

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.