LOH – vem ska utföra?
Fråga
Vi har fått begäran om LOH för en person med autism. Jag har sagt nej, då diagnosen fastställs inom den specialiserade psykiatrin och då man som specialist i allmänmedicin inte har någon specifik kunskap om den funktionsnedsättning som följer av autism.
Ett återkommande problem: Förälder söker med barn som går ut gymnasiet. Barnet har funktionshinder i form av autism och intellektuell funktionsnedsättning. Diagnos ställd innan skolålder. Därefter inga andra kontakter med habilitering utan endast särskola. När barnet går ut gymnasiet behövs LOH för försörjning. Inskriven i LSS. Daglig verksamhet planerad. Jag kan inte grunda min bedömning på undersökningar gjorda i 6 års-åldern om här eventuellt finns någon liten arbetsförmåga med lönebidrag. Arbetsterapeut och psykolog på Vårdcentralen anser sig inte ha kompetens för bedömning. Jag har inte kompetens för bedömning. Remiss skickad till vuxenhabiliteringen som svarar att det inte ingår i deras uppdrag att göra bedömningar av arbetsförmåga. Vem kan ge dessa ungdomar en rättvis bedömning? Är det Försäkringskassan som ska utreda? Psykiatrin?
Svar
Huvudregeln är att intyg skrivs av den vårdenhet som har vårdansvar för det hälsoproblem som intyget berör. Om patienten inte har någon pågående kontakt är vårdcentralen första instans för bedömning. Vid utfärdande av intyg, inhämta information från fysioterapeut, arbetsterapeut, psykolog med flera när så behövs. Vid behov kan ibland kompetens hos annan vårdenhet behöva konsulteras i samband med att intyg ska skrivas. Om patienten redan har kontakt med vuxenhabiliteringen kan man därifrån få underlag för bedömning av funktionsnivån. I tillämpliga fall kan även arbetsförmågebedömning vara gjord av socialförvaltningen som då också kan användas som underlag.
Intellektuell funktionsnedsättning - vårdriktlinje för primärvården
Datum: 2017-09-22
Reviderad: 2025-01-10