Samtalsmaterialet ”Det här är jag!”

FOU 03/2020. Utvärdering och beskrivning av utvecklingen av ett nytt samtalsmaterial inom barn- och ungdomshabiliteringen.

Dokument

  • Samtalsmaterialet ”Det här är jag!”

    ( .pdf, 1,3 MB)

    Ladda ner

Sammanfattning

Barns delaktighet i sin habilitering är inte bara en förutsättning för kvalitet utan också en skyldighet enligt lag. Det är därför viktigt att utveckla redskap för att öka barns delaktighet.

Syftet är att ta fram ett flexibelt samtalsmaterial för att kunna identifiera barnets behov av insatser och stöd och att utvärdera materialet ur barnens och behandlarnas perspektiv under processens gång. Utgångspunkterna för materialet var bou:s befintliga material Kartläggning med kort, ICF samt forskning om barns delaktighet.

Arbetet bygger på en formativ utvärdering och en medskapande utvecklingsprocess har använts. Utvecklingsprocessen har involverat två steg av utvärdering där två olika datainsamlingsmetoder använts, fokusgruppintervju och enkätundersökning. Barn och behandlare har fått komma med förslag på förändringar och förbättringar, vilka har lett fram till det färdiga resultatet.

Resultaten visar att materialet upplevdes som användbart av behandlare och barn. Justeringar gjordes utifrån förbättringsförslagen. Det färdiga samtalsmaterialet har en cirkulär form som är indelad i tolv olika områden med fem påståenden inom varje som barnet kan ta ställning till.

Förväntad nytta för patienten är att genom att använda samtalsmaterialet ”Det här är jag” kan vardagen beskrivas på ett lättillgängligt, flexibelt och lekfullt sätt.

Författare: Elin Vinblad

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.