Utökat implementeringsstöd av BUD 0-4 år inom späd- och småbarnspsykiatrin

FoU-rapport 1/2024.

Inom Barn- och ungdomspsykiatrin bedöms de yngsta barnen i enlighet med den standardiserade vårdprocessen BUD (Barn- och ungdomspsykiatrisk utredning och diagnostik) 0–4 år. Bedömningen innefattar observationer av barnets symtom, samspelet mellan barn och omsorgsgivare, riskfaktorer, föräldraintervjuer samt information från självskattningsinstrument som fylls i av respektive förälder – Föräldraenkät (FE).

Under den tidigare implementeringen av BUD 0–4 år har det framkommit att majoriteten av teamen inte använde FE regelbundet och att den framtagna strukturen för implementering genom möten med kontaktpersoner således var otillräcklig.

Syftet med studien var att stärka implementeringen av föräldraifyllda självskattningsinstrument inom späd- och småbarnsverksamheterna. Implementeringsstödet gavs genom att under ett år genomföra sex till åtta gruppträffar per spädbarnsteam. Träffarna syftade till att gå igenom de olika delarna i FE, hitta fungerande rutiner samt att ge utrymme för diskussion kring tolkning och återgivning av FE. I slutet av projektåret fick samtliga behandlare besvara en enkät avseende hur de uppfattat implementeringsstödet och hur de värderade de olika instrumenten.

Resultatet av det utökade implementeringsstödet visade på en väsentlig ökning av användandet av FE. Vidare identifierades ett behov av fortsatt revidering av de olika självskattningsinstrumenten, rutiner för distribuering samt stöd kring dokumentation och återkoppling.

Författare: Eva Landegren Tedgård och Katrin Bernstad

Dokument

  • Utökat implementeringsstöd av BUD 0-4 år inom späd- och småbarnspsykiatrin

    ( .pdf, 478 kB)

    Ladda ner

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.