Närstående till vuxna med ätstörning
I litteratur, forskning samt i psykiatrins ramverk finns underlag som stödjer vikten av att involvera närstående vid ätstörningsbehandling av vuxna. De närstående har ett behov av att träffa andra i liknande situation för erfarenhetsutbyte och stöd i sin roll. Att involvera närstående kan både gynna patientens tillfrisknande och ge möjlighet att möta närståendes behov av stöd.
För att skapa bättre förutsättningar för närståendeinvolvering i ätstörningsvården togs en gruppinsats fram med ambitionen att insatsen skulle kunna användas av alla ätstörningsenheter i vuxenpsykiatrin inom Region Skåne. Insatsen syftade till att informera om ätstörningar samt hur närstående kan stötta och få egen återhämtning. Insatsen skulle också skapa förståelse för ätstörningsenheternas arbete och det stöd samhället erbjuder närstående.
I rapporten beskrivs framtagandet, genomförandet samt deltagarnas upplevelse av en gruppinsats för närstående till vuxna med ätstörning. Insatsen och materialet har testats och utvärderats i verksamhetsområde (VO) Kristianstad och VO Helsingborg. Totalt deltog 22 närstående till 15 patienter. Resultatet visar att syftet med insatsen uppnåtts: deltagarna har fått information om ätstörningar, behandling och om olika stödinsatser och de har fått reflektera över hur närstående kan vara ett stöd för den drabbade och samtidigt få egen återhämtning.
Författare: Christina Allansdotter Andersson, Rebecka Sverin och Ida Höglund