Kroppsuppfattning hos unga med ätstörning

FoU-rapport 3/2023: Systematisk uppföljning av patienter inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Studiens syfte är att undersöka om det finns skillnader i fråga om kroppsuppfattningsstörning och ätstörningssymtom mellan patienter med olika ätstörningsdiagnoser, mellan patienter under 12 år och 12–18 år, samt mellan pojkar och flickor.

Studien är en systematisk uppföljning på gruppnivå och bygger på deskriptiv statistik och bivariat regressionsanalys. Studien utgår från journaldata från 400 patienter rörande bakgrundsuppgifter, kroppsuppfattning och psykopatologi.

Resultatet visar att merparten patienter överskattar sin kroppsstorlek och att flickor gör det mer än pojkar. Patienter med diagnosen ARFID visar en mindre kognitivt-affektivt störd kroppsuppfattning och lägre grad av psykiska symtom generellt, jämfört med patienter med AN, atypisk AN och ospecifik ätstörning. Hos patienter med AN, atypisk AN och ospecifik ätstörning ses däremot en likartad symtombild.

Bland dessa patienter finns även ett samband mellan graden av överskattning av kroppsstorleken och psykiska symtom som nedstämdhet och ångest. Ålder, sjukdomsduration eller BMI-procent inverkade däremot ej på överskattning av kroppsstorleken. De patienter som har mest generell symtomtyngd uppvisar även störst kroppsuppfattningsstörning.

Författare: Gunhild Kjölstad

Dokument

  • FoU-rapport 3/2023: Kroppsuppfattning hos unga med ätstörning

    ( .pdf, 603 kB)

    Ladda ner

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.