Digitala medier och barn och unga med autism – forskningsöversikt
Dokument
Sammanfattning
På habiliteringsmottagningen i Eslöv märks en ökad användning av digitala medier hos barn med autism, vilket ibland blir problematiskt för barnet eller omgivningen. Det saknas kunskap inom habiliteringen om hur dessa barn använder och påverkas av digitala medier och hur habiliteringen bör arbeta med frågan.
Syftet med forskningsöversikten är att undersöka om barn med autism är i riskgrupp för problematiskt användande av digitala medier, samt att belysa de positiva effekterna, riskerna och svårigheterna, och vilket stöd habiliteringsmottagningar för barn och unga bör erbjuda föräldrar och barn.
Studien inkluderar 13 artiklar och delar upp resultatet mellan TV-spel/ datorspel och sociala medier.
Barn och unga med autism använder ofta digitala medier mer och på ett mer passivt sätt än barn utan diagnos. Digitala medier kan ge dem en känsla av kontroll, minska stress och stärka vänskapsrelationer. Samtidigt kan digitala medier tränga undan andra aktiviteter som sömn, skola, relationer och motion. Föräldrars strategier påverkar barns medieanvändning.
I rapporten presenteras förslag på hur habiliteringsmottagningar kan stödja barn och föräldrar samt hur dessa insatser kan implementeras.
Förväntad nytta är att barnets möjligheter att träffa kompisar, kommunicera, samt uppleva ökad känsla av kontroll och kompetens underlättas genom vägledning av familjer i användningen av digitala medier.
Författare: Björn Ljungberg