Audionomledda metoder inom tinnitusrehabilitering

FoU-rapport 6/2019. Utbildning och rådgivning om tinnitus, Tinnitus Retraining Therapy och Audionomledd kognitiv intervention vid tinnitus på Hörselenheten vuxna.

Dokument

  • Audionomledda metoder inom tinnitusrehabilitering

    ( .pdf, 483 kB)

    Ladda ner

Sammanfattning

Hörselenheten vuxna i Region Skåne erbjuder utvidgad rehabilitering av ett multidisclipinärt team för personer med tinnitus och hörselnedsättning. Under 2018 har audionomerna på enheten dokumenterat hur de arbetar med metoder för personer med tinnitus.

Syftet med föreliggande Fou-arbete är att på ett strukturerat sätt beskriva rehabiliteringsprocessen och tre audionomledda metoder vid tinnitusrehabilitering.

Tre interventioner erbjuds i dag. Det är Utbildning och rådgivning, Tinnitus Retraining Therapy (TRT) och Audionomledd kognitiv intervention vid tinnitus. Ingen av interventionerna bygger på metoder som är manualbaserade. Dokumentation från enhetens audionomer har samlats in för att beskriva metoderna.

I resultatet beskrivs metodernas målgrupp, syfte, grunder, innehåll, upplägg och uppföljning för metoderna. Utbildning och rådgivning är en metod som är avgörande för att patienten ska få kunskap om och kontroll över sin tinnitus. Alla som remitteras till enheten bör erbjudas intervention enligt denna metod. TRT är en metod som erbjuds för att påskynda habituering av tinnitus. Audionomledd kognitiv intervention testas och utvärderas för närvarande på Hörselenheten vuxna och presenteras i FoU-rapporten ”Audionomledd kognitiv intervention vid tinnitus”. Preliminärt visar sig metoden ha god effekt när den genomförs av audionomer på Hörselenheten.

För att välja rätt metod är det viktigt att bedöma dels hur stora besvär patienten upplever och dels vilka besvär som hänger ihop med tinnitus och vilka som har bakomliggande orsaker. I föreliggande rapport tydliggörs det hur dessa förutsättningar bör avgöra vilken typ av metod som passar olika patientgrupper.

Förväntad nytta är att patienter får likvärdiga och kvalitetssäkrade interventioner eftersom interventionerna är tydligt beskrivna och det finns en tydlighet i vilka interventioner som ges till vilka patienter.

Författare: Marie Ståhl

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.