Anpassa vårdsystemet
Det digitala vårdsystemet som Region Skåne har köpt in från Oracle Health är ett komplett system, men det handlar inte bara om att byta ett system mot ett annat. SDV ersätter bortåt 30 olika system. Med stöd av framtagna arbetsflöden som beskriver hur skånsk vård fungerar och hur hela patientresan ser ut har Region Skåne kunnat påverka vad som ingår i systemet och hur det ska fungera
Tre områden
Region Skånes SDV-projekt har arbetat med anpassningar av det nya digitala vårdsystemet inom tre områden: Mjukvaruutveckling (som rör det nya systemets ramverk, eller källkod), konfiguration och innehåll.
I det första fallet då något måste ändras i källkoden måste detta beställas från leverantören Oracle Health. Dessa ärenden har handlat om allt från att Region Skåne vill att personnummer ska skrivas på ett visst sätt till att mjukvaran anpassas för standarder eller lagstiftning vi måste följa.
Det andra stora området, konfiguration, har inte krävt några beställningar utan detta sköter Region Skåne självt. Det har handlat om sådant som: Vad ser jag först då jag öppnar journalen? Vad dokumenterar vi, till exempel på hur många olika sätt ska vi kunna dokumentera blodtryck?
Den tredje biten att anpassa är innehåll. Det omfattar exempelvis sådant som användare och behörigheter.
Anpassning i flera steg
Anpassningen av SDV till den skånska vården sker i flera steg. Vissa önskemål kvarstår när första versionen införs. Det kan bero på lagstiftning som inte går att påverka, tekniska barriärer eller verksamhetsutveckling som inte ryms inom SDV-projektet. Till skillnad från dagens journalsystem ger dock det nya mer utrymme för förändringar och utveckling framåt. När alla verksamheter har fått SDV tar inte utvecklingen slut. Det är snarare då det börjar, när alla är ombord och arbetar i samma system.