Svalöv – ett gott exempel

Vårdcentralen Svalöv började med teamarbete och rond som en pilot hösten 2021. Arbetslaget är uppdelat i fyra tvärprofessionella team med 10–12 medarbetare från olika professioner i varje team, patienten ingår i teamet. Varje team har ett tvillingteam som kan täcka upp för varandra vid frånvaro.

Se över de olika rollerna i teamen tillsammans för att tydliggöra rollerna och ansvarsuppgifterna. Erbjud gärna stöd en gång i veckan från chef och/eller förändringsledare. Lyft goda exempel som en del i lär- och utvecklingsprocessen.

Patienten i fokus

Varje team har ett eget telefonnummer så att patienterna får möjlighet till direktkontakt med sitt team och sin dedikerade sjuksköterska. Om behov finns hos patienten kan teambesök bokas in. Det är bra att se över hur patienterna listas i teamen så att det blir en jämn fördelning. Olika vårdcentraler och områden kommer ha olika behov, var lyhörda kring dina patienter.

Rond

Två gånger i veckan är det rond som tar cirka 1,5 timme totalt för varje team. Under denna tid hinns ungefär 200 ärenden igenom per månad.  Ärenden bokas in i teamkalendern inför rond. Dokumentera direkt i datorn, var tydliga med vem som dokumenterar och vem som återkopplar till patienten. Den som sätter upp ett ärende till rond presenterar - enligt SBAR, all personal har SBAR-kort. All personal är schemalagd under ronden och ska prioriteras.

  • Situation, patientfakta och vad önskar patienten.
  • Bakgrund, diagnoser och liknande besvär tidigare?
  • Aktuellt, symtom och förlopp.
  • Rekommendation, förslag på nästa steg.

Samverkan

Samverkan är en självklar del av den goda, nära vården. I Svalöv har man sträckt ut en hand till olika verksamheter och påbörjat samarbeten.

Exempel på samarbeten:

  • Kontaktat det lokala gymmet för recept på fysisk aktivitet.
  • Temadagar i lokala livsmedelsbutiker för hälsa, sätter upp tips på bra matvaror och även recept.
  • Samarbetar med arbetsmarknadsenheten kring individer som inte kommer i arbete och ungdomar som hoppat av gymnasiet.
  • Regelbundna samtal med Öppna insatser om missbruksvård och gästar föreningar och talar om hälsa.
  • Samarbete med närmsta apotek.

Digitalt material

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.