Mobila team närsjukvård

Mobila team närsjukvård är en sammanhållen vårdform där primärvården är navet i samverkan med övriga vårdgivare. Syftet med teamet är att utveckla en trygg, tydlig och tillgänglig vård för patienter som kan vårdas i hemmet i stället för på sjukhus. Patienter och anhöriga erbjuds en väg in och en tydlig planering.

Efter satsningen med Mobilt team närsjukvård Landskrona beslutade Primärvårdsnämnden den 13 december 2023 om tidsplan för införande av den nya vårdformen i hela Skåne. 

Närsjukvårdsteamets uppdrag

Teamet har en samordnande roll som bedömer, planerar, ordinerar och utför olika insatser. Exempelvis:

  • insatser hos sköra och sjuka patienter under en kortare eller längre period, för att undvika att patienten behöver vistas på sjukhus mer än vad som är medicinskt nödvändigt.
  • besök hos patienter som behöver tillfälliga punktinsatser, som intravenös antibiotika eller blodtransfusion.
  • råd- och stödfunktion (läkare till läkare och sjuksköterska till sjuksköterska) för kommunens sjuksköterska vid tveksamhet om lämplig vårdnivå.

Teamet bemannas av läkare, sjuksköterskor, sekreterare och kurator. Teamet besöker inte barn, patienter där psykiatridiagnosen är orsak till behovet samt patienter inom högspecialiserad vård.

Mobila team närsjukvård

  • Teamet utgår från Närlundavägen 17, Helsingborg. Teamet är tillgängligt vardagar klockan 08.00-17.00.

    Telefonnummer: 042-406 01 11.

    Läkare är tillgänglig dygnet runt via Region Skånes läkarbil. 

    Upptagningsområdet för teamet är Helsingborgs stad och Bjuv. Samverkande parter är Helsingborgs lasarett, Palliativ vård och ASIH nordväst, Region Skånes läkarbil, ambulans, privata och offentliga vårdcentraler och andra vårdaktörer som finns i området som exempelvis kommunens vård- och omsorgsförvaltning. 

  • Teamet utgår från Östergatan 15, Hässleholm. Teamet är tillgängligt vardagar klockan 8.00-17.00.

    Telefonnummer: 0451-29 80 00. 

    Läkare är tillgänglig dygnet runt via Region Skånes läkarbil. 

    Upptagningsområdet för teamet är Hässleholm, Perstorp och Osby. Samverkande är Hässleholms sjukhus, Palliativ vård och ASIH nordöstra, Region Skånes läkarbil, ambulans, privata och offentliga vårdcentraler och andra vårdaktörer som finns i området som exempelvis kommunens vård- och omsorgsförvaltning. 

  • Teamet utgår från Lasarettsboulevarden 4B, Kristianstad. Teamet är tillgängligt vardagar klockan 08.00-17.00.

    Telefonnummer: 044-309 32 05. 

    Läkare är tillgänglig dygnet runt via Region Skånes läkarbil.

    Upptagningsområdet för detta team är kommunerna Bromölla, Kristianstad och Östra Göinge. De vårdaktörer som ingår är Centralsjukhuset Kristianstad, Region Skånes läkarbil, ambulans, privata och offentliga vårdcentraler samt vård- och omsorgsförvaltningarna i respektive kommun. I samarbete med mobilt team vid Hässleholms sjukhus.

  • Teamet utgår från Skiftesvägen 4A, Landskrona. Teamet är tillgängligt vardagar klockan 08.00-17.00.

    Telefonnummer: 0724-62 08 80. 

    Läkare är tillgänglig dygnet runt via Region Skånes läkarbil.

    Upptagningsområdet för detta team är Landskrona och Svalöv. De vårdaktörer som ingår är Lasarettet i Landskrona, Region Skånes läkarbil , ambulans, privata och offentliga vårdcentraler samt Omsorgsförvaltningen i Landskrona stad.

  • Teamet utgår från lokaler på Sus Lund. Teamet är tillgängligt vardagar klockan 08.00-17.00.

    Telefonnummer: 0724-674558.

    Läkare är tillgänglig dygnet runt via Region Skånes läkarbil. 

    Upptagningsområdet för teamet är Lunds kommun, Eslöv, Höör, Hörby, Kävlinge, Staffanstorp, Burlöv och Lomma. Samverkande är Sus Lund, Palliativ vård och ASIH mellersta, Region Skånes läkarbil, ambulans, privata och offentliga vårdcentraler och andra vårdaktörer som finns i området som exempelvis vård- och omsorgsförvaltningen i respektive kommun.

  • Teamet utgår från lokaler på Barkgatan 11, plan 3, Malmö. Teamet är tillgängligt vardagar klockan 08.00-17.00.

    Telefonnummer: 0725-891121.

    Läkare är tillgänglig dygnet runt via Region Skånes läkarbil. 

    Upptagningsområdet för teamet är Malmö stad. Samverkande är Sus Malmö, Palliativ vård och ASIH sydvästra, Region Skånes läkarbil, ambulans, privata och offentliga vårdcentraler och andra vårdaktörer som finns i området som exempelvis vård- och omsorgsförvaltningen. 

    Samverkansrutin

    Samverkansrutin mellan Mobilt Team Närsjukvård Malmö och offentliga och privata vårdcentraler i Malmö stad samt kommunen Malmö Stad (HVOF och FSF) (pdf)

  • Teamet utgår från Barkgatan i Malmö. Teamet är tillgängligt vardagar klockan 08.00–17.00.

    Telefonnummer: 0725- 89 11 35.

    Läkare är tillgänglig dygnet runt via Region Skånes läkarbil.

    Upptagningsområdet för teamet är Trelleborg, Vellinge och Svedala. Samverkande är Trelleborgs lasarett, Palliativ vård och ASIH, Region Skånes läkarbil, ambulans, privata och offentliga vårdcentraler och andra vårdaktörer som finns i området som exempelvis kommunens vård- och omsorgsförvaltning. 

    Samverkansrutin

    Samverkansrutin mellan Mobilt Team Närsjukvård Trelleborg och offentliga och privata vårdcentraler i sydväst samt kommuner Svedala, Vellinge och Trelleborg (pdf)

  • Teamet utgår från Kyrkogårdsgatan 23, Ystad. Teamet är tillgängligt vardagar klockan 07.00-19.00 samt lördagar, söndagar och helgdagar klockan 08.00-16.00. 

    Telefonnummer: 0411-99 57 93. 

    Läkare är tillgänglig dygnet runt via Region Skånes läkarbil.

    Upptagningsområdet för detta team är kommunerna Sjöbo, Ystad, Tomelilla, Simrishamn och Skurup. De vårdaktörer som ingår är Lasarettet i Ystad, Capio närsjukhus Simrishamn, Region Skånes läkarbil, ambulans, privata och offentliga vårdcentraler samt vård-och omsorgsförvaltningarna i respektive kommun.

  • Teamet utgår från Ängelholms sjukhus, Landshövdingevägen 7E, vån 2.  Teamet är tillgängligt vardagar klockan 08.00-17.00. 

    Telefonnummer: 0431-587002. 

    Läkare är tillgänglig dygnet runt via Region Skånes läkarbil.

    Upptagningsområdet för teamet är Ängelholm, Båstad, Höganäs, Klippan, Åstorp och Örkelljunga. Samverkande är Ängelholms sjukhus, Palliativ vård och ASIH nordvästra, Region Skånes läkarbil, ambulans, privata och offentliga vårdcentraler och andra vårdaktörer som finns i området som exempelvis kommunens vård- och omsorgsförvaltning. 

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.