HPV-vaccination för kvinnor födda 1994–1999
Inom studien används vaccinet Gardasil 9 som ger ett bredare skydd än tidigare använt vaccin. Därför rekommenderas alla kvinnor (alla med livmoderhals, oavsett hur de definierar sig) i åldersgruppen att vaccinera sig. Det gäller både de som är vaccinerade sedan tidigare och de som är ovaccinerade. Efter vaccinationen tas vaginalt egenprov för HPV.
Arbetet grundar sig i WHO:s globala mål om att utrota livmoderhalscancer. Screening tillsammans med en riktad vaccinationsinsats mot HPV ska göra att målet uppnås.
Så går det till i Skåne
Kvinnor födda 1994–1999 får ett vaccinationserbjudande hem i brevlådan tillsammans med ett egenprovtagningskit för HPV-analys. Utskicken görs i omgångar och följer det ordinarie screeningprogrammet för HPV. Kvinnan behöver inte invänta erbjudandet innan hon bokar tid, utan det går bra att vaccinera sig ändå.
Målgruppen för HPV-vaccinstudien är kvinnor födda 1994-1999. Sedan studien drog igång har studieledningen gjort ett tillägg som innebär att man rekommenderar att kvinnor som är födda 2000-2001 och som vill vaccineras mot HPV inom studien kan göra det. Tillägget gäller i Skåne. Upplägget i Sveriges övriga regioner ser olika ut.
Att boka tid
Kvinnan bokar tid via 1177.se på en av de barnmorskemottagningar som deltar. Totalt handlar det om ett 50-tal både offentliga och privata mottagningar runtom i Skåne.
Sammanställning av de mottagningar som deltar (1177.se)
Vaccinationen
Vaccinationen innebär två doser. Kvinnan får en kallelse till den andra dosen efter tre år.
Vaginalt egenprov efter vaccinationen
Efter vaccinationen tar kvinnan ett vaginalt egenprov för HPV, som skickas till labbet för analys. Det är viktigt att kvinnan tar egenprovet efter vaccinationen.