Ambulansresurser
Det finns två olika typer av ambulansresurser: Akut- och transportambulans. Det som skiljer sig i dessa ambulansresurser är enbart kompetensen i ambulansteamet.
I akutambulanserna ska det finnas en specialistutbildad sjuksköterska, medan i transportambulanserna är högsta medicinska kompetens grundutbildad sjuksköterska. Den andra personen i teamet skall lägst inneha kompetens som ambulanssjukvårdare, vilket gäller för båda akut- och transportambulans. Den medicinsk-tekniska utrustningen är identisk.
Specialresurser
-
Kemambulans
Specialresurs, Kemambulans är en regional resurs, dygnet runt, inom ambulanssjukvården i Skåne. Bilen driftas på Region Skånes uppdrag av Premedic ambulans AB och är stationerad vid ambulanssjukvården i Perstorp.
Ambulansteamet består av två personer, minst en specialistutbildad sjuksköterska och en sjuksköterska/ambulanssjukvårdare, utbildade och utrustade för att utföra uppdrag med farliga ämnen och/eller i kontaminerad miljö.
Ambulansteamet arbetar oftast tillsammans med Räddningstjänsten i Perstorp men kan även användas för separata sjukvårdsuppdrag med farliga ämnen.
Specialresursen finns för telefonsupport och insats och kan bistå SL, Sjukvårdsledaren, inom hela Region Skåne.
Kemambulansen kontaktas och larmas via SOS Alarm.
-
Sjukvårdsinsats till sjöss
Specialresurs, SITS, SjukvårdsInsats Till Sjöss, är en regional resurs, dygnet runt, inom ambulanssjukvården i Skåne.
Ett SITS-team består av en specialistutbildad sjuksköterska och en grundutbildadsjuksköterska/ambulanssjukvårdare för uppgiften utbildad och utrustad. Beredskapen upprätthålles genom att samtidigt minst ett ordinarie ambulansteam i de berörda ambulansdistrikten har kompetens och utrustning att utföra ett SITS uppdrag.
Ambulansstationerna i Höganäs, Malmö/Trelleborg och Simrishamn svarar för SITS-beredskapen i Skåne. Samtliga team finns för telefonsupport och insats och kan bistå SL, Sjukvårdsledaren, inom hela Region Skåne.
Insatsområde och förutsättningar
Insatsområde är primärt svenskt territorialhav runt Skånes kust. I verksamheten ingår endast insats från ytan (båt). Verksamheten bygger på medverkan av Sjöräddningssällskapet SSRS för uttransport av SITS-team, men även andra organisationer t ex lots, kustbevakning och militära resurser kan användas för detta ändamål. Med detta koncept uppnås möjligheten att göra en insats på mindre fartyg, fritidsbåtar och fiskebåtar.
Följande sjöräddningsstationer är aktuella för uttransport av SITS-team i Skåne.
- Höganäs
- Torekov
- Barsebäckshamn
- Lomma
- Falsterbokanalen
- Trelleborg
- Ystad
- Skillinge
SITS team kontaktas via SOS Alarm AB.
-
Prehospital insatsledning (PIL)
Vid både planerade och akuta händelser där ambulanssjukvården behöver ledas på ett särskilt sätt finns funktionen prehospital insatsledning (PIL).
Det är utsedda och utbildade medarbetare inom ambulanssjukvården som larmas ut via SOS alarm efter fastställda kriterier.
Funktionen finns tillgänglig i operativ drift dygnet runt, som en regional resurs.