Nutrition i palliativ vård
WHOs definition av palliativ vård 2005
"Palliativ vård bygger på ett förhållningssätt som syftar till att förbättra livskvaliteten för patienter och de närstående, genom att förebygga och lindra lidandet genom tidig upptäckt, bedömning och behandling av smärta och andra fysiska, psykosociala och andliga problem som kan uppkomma i samband med livshotande sjukdom.”
Rekommendationer
-
Nutritionsbehandling
Nutritionsbehandling i palliativ vård kan se olika ut beroende på vilket skede patienten befinner sig i. I tidigt palliativt skede är målet att ge patienten ett fullgott näringsintag i syfte att:
- Bibehålla och/eller förbättra nutritionsstatus
- Orka med och/eller tolerera behandling med till exempel cytostatika
- Förebygga trycksår och fall
- Må så bra som möjligt
Patientens näringsstatus ska bedömas enligt enhetens rutiner och följas upp regelbundet under det palliativa vårdförloppet. Åtgärder bör följa diagnosspecifika vårdprogram och riktlinjer för patientens grundsjukdom så länge de bedöms gagna patienten.
För undernärda patienter eller patienter som löper risk för undernäring rekommenderas energi- och proteintät kost och vid behov konsistensanpassning. Måltiderna fördelas över dygnet. Mellanmål är särskilt betydelsefulla.
Kosttillägg och enteral eller parenteral nutrition kan övervägas. Målet för nutritionsbehandlingen behöver utvärderas kontinuerligt och omdefinieras beroende på patientens önskningar och utifrån hur patientens situation förändras.
-
Nutrition i livets slutskede
Målsättningen är att:
- Ge god livskvalitet
- Minska stress runt matsituationen
- Tillgodose patientens önskemål
Den patient som kan och vill äta ska få hjälp att göra så genom att mat och dryck anpassas och erbjudas enligt patientens önskemål. Tidigare råd om energi – och proteintät mat kan behöva omvärderas då kroppen i livets slutskede har begränsad förmåga att metabolisera näringsämnen.
Har enteral eller parenteral nutrition påbörjats är det viktigt att detta utvärderas extra noga och att patient och anhöriga informeras om för och nackdelar med insatt behandling.
- Litteratur