Springmaskinfektion

Skånelistans rekommenderade läkemedel och Bakgrundsmaterial.

Rekommenderade läkemedel

Behandling/tillstånd Substans Preparat/generika
Springmaskinfektion
  mebendazol Vermox

Förändringar och budskap

Åldersgränser för behandling av barn har förtydligats. Namnet har bytts från maskinfektion till springmaskinfektion.

Terapiråd

Mebendazol (Vermox) är ett imidazolderivatläkemedel med specifik effekt mot nematoder. Indikation är infektioner orsakade av springmask, spolmask, piskmask och hakmask. Det finns både receptfria och receptbelagda förpackningar på marknaden. Det är enbart indikation springmask som hänvisas till egenvård.

Pyrvinium (Pyrvin) är ett receptfritt läkemedel mot springmask.

Behandling för vuxna och barn

Dosering:

Vermox tablett 100 mg x 1 eller oral suspension 5 ml x 1 både till vuxna och barn godkänt enligt FASS från 2 års åldern på grund av avsaknad av studier. Erfarenhet och viss dokumentation finns från behandling av barn från 1 års ålder. Dosen upprepas efter två till tre veckor.

Pyrvin 100 mg till barn på 10–15 kg. Till barn 5-9 kg ges en halv tablett (50 mg). Tabletten krossas och kan blandas i mat. Ges som engångsdos och som upprepas efter två till tre veckor.

Att beakta vid behandling

För att undvika smittspridning rekommenderas att hela familjen behandlas samtidigt, även de som saknar symtom. God handhygien, byte av sängkläder och underkläder rekommenderas under behandlingen.
Pyrvinium (Pyrvin) har effekt enbart på springmask. Pyrvinium har ett kraftigt rött färgämne och kan missfärga tänder under längre tid, dock inte permanent. Familjen bör upplysas om att avföringen färgas röd.

Allmänt

Springmask orsakas av Enterobiasis vermicularis som förekommer över hela världen och är vanlig även i Sverige. Masken lever i tarmen och honan lägger ut äggen runt ändtarmsöppningen. Infektion med springmask ger besvärande klåda kring ändtarmens mynning, framför allt nattetid. Det är inte ovanligt med återinsjuknande.

Publicerat: 2025-01-02
Faktaägare: Läkemedelsrådet i Region Skåne

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.