Skötsel, reparation, transport, upphandling samt rekonditionering och återanvändning
-
Fasta installationer och nedmontering
Den verksamhet som ansvarar för hjälpmedel ansvarar för att den fasta installationen av hjälpmedlet blir gjord. Den huvudman som har kostnadsansvar för hjälpmedlet har också kostnadsansvar för den fasta installationen. Fastighetsägaren måste ha gett ett skriftligt tillstånd enligt gällande lokala rutiner innan installationen görs.
Aktuell huvudman ansvarar för kostnaderna för nedmontering av hjälpmedlet. Detta kan till exempel vara i samband med flytt. Det kan finnas lokala rutiner. Patienten ansvarar för att återställa eventuella skador på till exempel vägg/tak/golv som orsakats av den fasta installationen.
-
Rekonditionering och återanvändning
Återlämnade hjälpmedel rekonditioneras och återanvänds när det är möjligt. Det innebär att såväl rekonditionerade som nya hjälpmedel lämnas ut till patienter. Ett rekonditionerat hjälpmedel ska uppfylla alla funktionella, tekniska och hygieniska krav.
Respektive hjälpmedelsansvarig verksamhet ansvarar för att skrota ett hjälpmedel som inte längre kan eller ska återanvändas.
-
Skötsel och reparation
Region Skåne eller respektive kommun ansvarar för reparationer om det inte står något annat i lokala riktlinjer. Patienten ska kontakta förskrivaren eller Region Skånes hjälpmedelsverksamhet enligt de instruktioner som hen fick när hjälpmedlet förskrivs om hjälpmedlet behöver repareras.
Det är endast förskrivare, hjälpmedelsverksamhet eller de entreprenörer som huvudmannen anlitar som får utföra reparationer på hjälpmedel. Undantag från detta är byte av förbrukningsartiklar som patienten själv ansvarar för.
Patienten är inte garanterad att få låna ett ersättningshjälpmedel under reparationstiden. Planeringen av reparation ska alltid göras i samråd med patienten/närstående så att tiden utan hjälpmedlet blir så kort som möjligt.
Patienten ansvarar för regelbunden skötsel och att följa anvisningarna för hjälpmedlet. Närstående eller personal ha det ansvar om det behövs.
Patienten är ersättningsskyldig för reparationer på hjälpmedlet som beror på till exempel oaktsamhet, åverkan eller misskött underhåll.
-
Transporter
Transport av hjälpmedel i samband med förskrivning och återlämning sker enligt lokala riktlinjer.
Huvudmannen betalar inte för transport av hjälpmedel vid flytt.
-
Upphandling
Hjälpmedel inom hälso- och sjukvårdsverksamheter upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling. Syftet med en upphandling är att få bra hjälpmedel till ett bra pris, men även bra service, transporter och tillgänglighet.
Lagen och de beslut som huvudmannen fattat om beloppsgränser avgör vilken typ av upphandling som ska genomföras. Upphandlingsprocessen ser olika ut inom Region Skåne respektive kommunerna.
Vanligtvis består sortimentet dels av hjälpmedel som upphandlas via ramavtal och dels ett begränsat urval av hjälpmedel som direktupphandlas.