Olika vägar till hjälpmedel

Här kan du läsa om de olika vägarna som finns för att en person ska få tillgång till ett hjälpmedel.

Du avgör alltid om personens hälsoproblem ska åtgärdas med ett hjälpmedel eller inte utifrån en behovsbedömning samt vilket eller vilka alternativ som personen i så fall ska bli erbjuden. Du ska alltid ställa behovet av hjälpmedlet i relation till andra planerade eller genomförda åtgärder och integrera det i en samlad bedömning.

Du och patienten gör tillsammans en plan för habilitering eller rehabilitering samt hur hjälpmedlet ska överlämnas till patienten. Planerade och beslutade åtgärder samt målet med förskrivningen av hjälpmedlet ska framgå i denna plan.

Alternativa vägar till hjälpmedel

En patient kan få tillgång till hjälpmedel som omfattas enligt hälso- och sjukvårdslagen eller på andra sätt.

Tillgång till hjälpmedel som omfattas enligt HSL

Patienten får tillgång till hjälpmedel genom förskrivning eller egenvårdsbeslut/friare val.

Tillgång till hjälpmedel som inte omfattas enligt HSL

  • Patienten köpa sitt hjälpmedel själv om behovsbedömningen visar att hens behov inte omfattas av hälso- och sjukvårdens ansvar. Detta gäller till exempel hjälpmedel som hen ska använda vid fritidsaktiviteter och hjälpmedel som hen behöver i sitt fritidsboende.

    Du kan ge råd om produkter som patienten kan köpa själv, så kallade konsumentprodukter. Dessa är produkter som normalt är tillgängliga på konsumentmarknaden.

    Dokumentera individuella råd i patientens journal

    Individuella råd är en hälso- och sjukvårdsinsats. Du ska därför dokumentera dem i patientens journal.

    Individuella råd är när du rekommenderar patienten att köpa en specifik produkt och/eller ger råd och instruktioner om hur en produkt ska användas. Du bör också avråda från köp om patienten tänker köpa en produkt som du bedömer är direkt olämplig. 

    Det är dock upp till patienten att följa de råd som du ger till hen. Du har inget förskrivaransvar eller ansvar för de produkter som patienten själv köper. Här gäller istället konsumentköplagen. Hälso- och sjukvården har inget ansvar för användning, skador, slitage, reparation och service för produkter som patienten köper själv. Du kan tipsa patienter om att läsa mer om hjälpmedel på 1177.se.

    Hjälpmedel (1177.se)

  • Syn-, hörsel-, rörelse- och kognitionshjälpmedel 

    Vissa verksamheter som till exempel särskilt boende, daglig verksamhet, vårdenheter, förskolor och skolor måste ha en grundutrustning av hjälpmedel som gör att miljön motsvarar allmänna behov hos dem som vistas där.

    Dessa hjälpmedel ska inte behöva individuell anpassning och personerna som vistas i verksamheten ska kunna använda dem utan svårigheter. Grundutrustning är något som bör förändras över tid när samhället förändras, varje huvudman beslutar själv vad som ingår i grundutrustningen.

    Ett individuellt hjälpmedel kan förskrivas när verksamhetens grundutrustning inte täcker det individuella behovet. Individuellt förskrivna hjälpmedel är alltid utprovade till patienten och ska inte användas av någon annan.

  • Överenskommelse mellan Kommunförbundet och Region Skåne

    Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har gemensamt tagit fram en överenskommelse angående hjälpmedel i pedagogisk verksamhet för barn och ungdomar.

    I denna överenskommelse betyder pedagogisk verksamhet: pedagogisk omsorg som erbjuds i stället för förskola eller fritidshem, förskola, fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola.

    Överenskommelsen reglerar hur ansvaret för hjälpmedel till barn/elever i pedagogisk verksamhet fördelas.

    Överenskommelse angående hjälpmedel i pedagogisk verksamhet för barn och ungdomar (pdf)

    Studerande på högskola och universitet

    Det är diskrimineringslagen är styrande för studenter på högskola och universitet. Lärosäten ska aktivt arbeta för att alla studenter ska ha samma rättigheter och förutsättningar oavsett funktionsförmåga. En elev eller student med funktionsnedsättning får inte missgynnas genom att en verksamhet inte vidtar skäliga tillgänglighetsåtgärder för att personen ska komma i en jämförbar situation med elever och studenter utan denna funktionsnedsättning. 

    Utbildningsanordnaren är alltså skyldig att genomföra skäliga åtgärder för att verksamheten ska vara tillgänglig. Detta gäller både åtgärder för undervisning och anpassning av lokaler. Sådana åtgärder kan vara att ta bort trösklar, att installera automatiska dörröppnare eller erbjuda hjälpmedel som en elev eller student har behov av för att kunna delta i utbildningssituationen om åtgärderna inte är tillräckliga.

    Diskrimineringslagen (2008:567) (riksdagen.se)

    Studerande på folkhögskola

    Folkhögskolan kan söka bidrag för hjälpmedel hos Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).

    Specialpedagogiska skolmyndigheten (spm.se)

    Arbetsförmedlingen ansvarar för att elever med hjälpmedelsbehov får speciella arbetstekniska hjälpmedel när de deltar i praktisk arbetslivsorientering eller praktik. Ansökan sker hos Arbetsförmedlingen.

    Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se)

  • Arbetsgivaren ansvarar för att erbjuda de anställda en god arbetsmiljö. Det innefattar individuell anpassning.

    Förordning om särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga (2017:462) (riksdagen.se)

    Anpassning och arbetshjälpmedel

    Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen delar ansvaret för arbetshjälpmedel och anpassning av arbetsplatsen.

  • Egenansvar vid fritidsaktiviteter och fritidsboende 

    I Region Skåne och kommunerna är hjälpmedel vid fritidsaktiviteter samt hjälpmedel som behövs i fritidsboende ett egenansvar. Det förskrivs därmed inte som individuella hjälpmedel.

    Personer som är 19 år eller yngre kan låna olika typer av fritidshjälpmedel under en begränsad tid och utan kostnad via den ideella föreningen Fritidsbanken. Fritidsbanken har många olika typer av utrustning och hjälpmedel som till exempel badrullstol, portabel ramp eller rullstolscykel. Du kan tipsa personen om att det finns mer information om fritidshjälpmedel på 1177.se.

    Fritidshjälpmedel (1177.se)

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.