Hjälpmedel till patient inom och utom Skåne
-
Patienter som är bosatta i Skåne
Ansvaret är delat mellan Region Skåne och kommunerna när det gäller förskrivning av individuella hjälpmedel till patienter som är folkbokförda i en av Skånes kommuner.
Ansvarsfördelning mellan huvudmännen i Skåne
Hjälpmedel under 10 000 kronor
En patient som är folkbokförd i Skåne kan få hjälpmedel förskrivet i annan region. En vårdregion kan förskriva och lämna ut vissa hjälpmedel till en utomlänspatient när patienten besöker regionen om kostnaden är under 10 000 kronor. I dessa fall följer vårdregionen sitt eget regelverk.
Ambitionen är att underlätta för patienter som behöver hjälpmedel när de besöker en annan region. Detta gäller både vid akuta behov och icke akuta fall. Region Skåne kan hyra eller köpa hjälpmedlet av vårdregionen.
Patienten lämnar tillbaka hjälpmedlet när hen lämnar vårdregionen om hen hyr det. Region Skåne blir ägare till hjälpmedlet om det har köpts.
Hjälpmedel över 10 000 kronor
Samråd mellan vårdregionen och Region Skåne ska ske om kostnaden är över 10 000 kronor för att vårdregionen ska ha rätt till ersättning. Ibland behöver kontakt tas med hemregionen även vid lägre belopp för att överlämna uppföljningsansvar till förskrivare i hemregionen.
Hjälpmedel som kräver avancerad service och underhåll ska i regel förskrivas av Region Skåne. Exempel på sådana hjälpmedel är eldrivna rullstolar och hörselhjälpmedel. Undantagsfall kan finnas och då ska förskrivande region alltid först kontakta Region Skåne via sortimenthjm.hoh@skane.se för att få klartecken.
Hjälpmedel som kräver fast installation eller som behöver anpassas med hänsyn till patientens bostadsförhållanden och den vardagliga miljön i övrigt ska alltid förskrivas av Region Skåne.
-
Patienter som är bosatta i ett annat län eller en annan kommun
En patient som är folkbokförd i annat län kan få förskrivet hjälpmedel i Skåne. Det är Region Skånes respektive den enskilda kommunens regelverk för förskrivning av hjälpmedel som gäller.
Du som är förskrivare ska alltid kontakta hemlandstinget/hemkommunen för att komma överens om förskrivning samt om hjälpmedlen ska hyras eller köpas av hemlandstinget/hemkommunen.
Patientens hemlandsting/hemkommun, där personen är folkbokförd, ersätter kostnaderna till Region Skåne eller till den enskilda kommunen. Patientens hemlandsting/hemkommun blir ägare av hjälpmedlet om det har köps.
Hjälpmedel som kräver avancerad service och underhåll ska förskrivas av hemlandstinget/hemkommunen. Ett exempel på ett sådant hjälpmedel är en eldriven rullstol. Det gäller även hjälpmedel som kräver fast installation eller som behöver anpassas med hänsyn till patientens bostadsförhållanden och den vardagliga miljön i övrigt.
-
Folkbokföring – särskilt boende
Äldreboende
Personer som vistas på ett äldreboende ska som huvudregel vara folkbokförda där. Detta enligt folkbokföringslagen. Med äldreboende menas bostad för äldre människor som avses i socialtjänstlagen.
I Folkbokföringslagen står det dock att undantag gäller när personen vistas på ett äldreboende i en annan kommun än den där personen var folkbokförd när han eller hon flyttade till äldreboendet. En förutsättning är att vistelsen är beslutad av den kommun där han eller hon är folkbokförd. Vistelsen på äldreboendet i en annan kommun ska inte leda till ändrad folkbokföring om det villkoret är uppfyllt. Detta gäller även för personer som vistas på ett äldreboende som drivs av någon annan än kommunen, om boendet med hänsyn till upplåtelseform och tillgång till vård kan anses motsvara den vistelse som avses i socialtjänstlagen.
Exempel:
- Person A är sedan tidigare folkbokförd i Höörs kommun och vistas på ett äldreboende i Höörs kommun. Person A ska då vara folkbokförd på äldreboendet.
- Person B är sedan tidigare folkbokförd i Malmö stad och vistas på ett äldreboende i Höörs kommun. Person B ska då vara fortsatt folkbokförd i Malmö stad.
- Person C är folkbokförd i Malmö stad och ansöker själv och beviljas vistelse på äldreboende i Höörs kommun. Person C ska då vara folkbokförd på äldreboendet.
Den placerande kommunen ska informera Skatteverket
Det är den placerande kommunen som ansvarar för att informera Skatteverket och att kommunen har placerat en person på ett äldreboende i en annan kommun, och som därmed är undantagen från bestämmelserna i folkbokföringslagen.
Personer som inte bor på äldreboende
Folkbokföringslagen handlar endast om de bostäder för äldre som avses i socialtjänstlagen. Folkbokföringslagen 9 § gäller för de personer som vistas på institution för sjukvård, vård av unga, kriminalvård eller vård av missbrukare. Detta gäller även om personen har fyllt 65 år.
Skatteverket hänvisar till möjligheten att överklaga beslutet om man anser att det beslut Skatteverket har fattat är fel i de ärenden där Skatteverket redan har fattat beslut om ny folkbokföring.
Särskilt boende för barn under 18 år
Barn under 18 år som har sin egentliga hemvist tillsammans med föräldrar eller andra anhöriga ska vara folkbokförd där. Detta även om hen bor på annan ort på grund av sin skolgång.
Detsamma gäller för barn under 18 år som har sin egentliga hemvist tillsammans med föräldrar eller andra anhöriga, men som till följd av ett beslut om boende i bostad med särskild service för barn eller ungdomar enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade som bor på annan ort. Första stycket gäller även efter det att barnet fyllt 18 år, så länge han eller hon går i grundskola eller gymnasieskola eller en annan jämförlig grundutbildning. Detta gäller dock längst till dess barnet fyller 21 år.
- Folkbokföringslagen (1991:481) (riksdagen.se)
- Socialtjänstlagen (2001:453) (riksdagen.se)
- Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387) (riksdagen.se)
Felaktig folkbokföring
Skatteverket kan utreda var personen egentligen ska vara folkbokförd enligt folkbokföringslagen om det uppmärksammas att en person är felaktigt folkbokförd. En kommun kan initiera en sådan utredning. Beslut om placering ska skickas tillsammans med anmälan om felaktigt folkbokföring om det uppstår en sådan situation.
-
Flytt inom och utom Skåne eller till ett annat land
Patienten ska alltid kontakta förskrivaren om hen planerar att flytta. Huvudmannen betalar inte för transport av hjälpmedel vid flytt.
-
Resor
Patienter får i allmänhet ta med förskrivna hjälpmedel vid resor inom och utanför landet. Patienten ansvarar själv för alla kostnader för transport.
Patienten ska alltid kontakta förskrivaren om hjälpmedlet behöver repareras under resan. Det är endast förskrivare, hjälpmedelsverksamhet eller de entreprenörer som huvudmannen anlitar som får reparera hjälpmedlet.
Hjälpmedel som enbart används vid resor förskrivs inte. Hänvisa patienter till Fritidsbanken.
-
Planerad vård utomlands
Personer som är folkbokförda i Sverige kan få planerad vård inom EU genom att söka finansiering i förväg eller i efterhand.
Personen kan få ersättning i efterhand om hen inte har ansökt om finansiering av vården innan hen får den. Detta enligt lagen om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Detta gäller också hjälpmedel. Patienten äger själv hjälpmedel som förskrivs i annat EU-land. För mer information se Försäkringskassans webbplats.
-
Personer från andra länder som söker vård i Skåne
Patienter som är bosatta i andra länder och blir sjuka vid ett tillfälligt besök i Sverige har alltid rätt till omedelbar vård och vård som inte kan anstå. Det kan till exempel vara akut vård eller vård som inte kan vänta tills hen kommer hem igen. Det kan handla om skador eller sjukdomar som behöver tas om hand om medan hen är i Sverige. Patienten kan då behöva ett hjälpmedel.
Regler för asylsökande och papperslösa
- Förskrivning till patient som bor utanför Skåne
- Förskrivning till asylsökande eller papperslös patient
Regionala överenskommelser gällande asylsökande/papperslösa med behov av hemsjukvård
- Samverkansavtal asylsökande
- Överenskommelse kring utförande av hälso- och sjukvårdsinsatser i hemmet för asylsökande och personer som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd
Kvotflyktingar
En kvotflykting är en person som har flytt från sitt land och som har blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land. Kvotflyktingar har redan fått uppehållstillstånd, kommunplacering och fullständigt personnummer när de kommer till Sverige. Du förskriver hjälpmedel till kvotflyktingar på samma sätt som för andra personer som är folkbokförda i Skåne.