1177
1177 är Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård.
Bakom 1177 står alla regioner i samverkan. Alla regioner använder 1177 för information om hälso- och sjukvård riktad till invånarna. 1177 består av:
Sjukvårdsrådgivning 1177
1177 är ett telefonnummer för sjukvårdsrådgivning. Sjuksköterskorna som svarar bedömer invånarnas vårdbehov, ger råd och vägleder till lämplig vårdmottagning när det behövs. Region Skåne driver sin egen sjukvårdsrådgivning men ingår i ett nationellt nätverk och följer nationella kvalitetsnormer för tjänsten.
Sjukvårdsrådgivning med tolk
Sjukvårdsrådgivningen 1177 i Region Skåne erbjuder rådgivning med tolk. Tolkning erbjuds vardagar klockan 08.00-17.00, men inte under helger och röda dagar.
1177.se
På webbplatsen 1177.se finns information om sjukdomar, besvär, undersökningar och behandlingar. Här finns också information om hälsa och förebyggande vård samt information om hur vården fungerar i Sverige med regler och rättigheter. Allt innehåll på 1177.se faktagranskas av läkare, sjuksköterskor, tandläkare och andra experter från hälso- och sjukvården.
Målgruppen för innehållet på 1177.se är invånare och vårdpersonalen kan använda informationen i kontakt med patienter.
Redaktionellt innehåll på 1177.se är uppdelat i sex olika ingångar:
- Liv & hälsa
- Barn & Gravid
- Olyckor & skador
- Sjukdomar & besvär
- Behandlingar & hjälpmedel
- Så fungerar vården
Informationen på 1177.se vänder sig främst till alla invånare i Sverige. Men det finns även regionalt innehåll som varje region ansvarar för, till exempel regionala sidor eller regionala tillägg. Det regionala innehållet produceras och hanteras av en regional redaktion.
Innehållet på 1177.se ska kunna förstås av så många invånare som möjligt. En del av innehållet på webbplatsen är översatt till andra språk.
Det finns också texter som är skrivna på lätt svenska. Då är innehållet anpassat för personer som har svårt att läsa text av olika skäl.
E-tjänsterna på 1177.se
E-tjänsterna på 1177.se gör det möjligt för invånare att kommunicera med vården dygnet runt. Genom att logga in på 1177.se kan invånaren till exempel läsa sin journal, avboka och omboka en tid, förnya recept eller kontakta en mottagning i olika vårdärenden.
Umo.se
Umo.se finansieras av kommuner och regioner i samverkan, på samma sätt som 1177. Men umo.se har inte lika mycket regionalt innehåll som 1177.se.
Webbplatsen riktar sig till unga i åldrarna 13–25 år. Innehållet handlar bland annat om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger och självkänsla.