Svenska nätverket Lära och bemästra
Metoden Lära och bemästra
Metoden Lära och bemästra kommer ursprungligen från Norges ”Læring og mestring”. Den kombinerar professionell kunskap med patienternas erfarenheter. De medverkande har stort inflytande över vad träffarna ska innehålla. Syftet är att lära sig leva med och bättre bemästra sjukdom och ohälsa.
Lära och bemästra är en hälsopedagogisk metod med ett personcentrerat förhållningssätt som inkluderar patientmedverkan. Utbildningsmetoden är flexibel och anpassas efter deltagarnas behov. Vårdpersonalens professionella kunskap samt patienter och närståendes egen erfarenhet ses som lika värdefulla resurser för lärande och utbildning. Hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar med Lära och bemästra ges bättre förutsättningar att uppfylla gällande nationella lagar och riktlinjer exempelvis för God och nära vård.
Patient- och närståendeutbildning i grupp
Patient- och närståendeutbildningar planeras, genomförs och utvärderas i samverkan mellan vårdpersonal och erfarna patienter och/eller närstående. Utbildningarna genomförs främst i dialogform i grupp. Detta bidrar till att deltagarna får möjlighet att dela erfarenheter och kunskap med andra i liknande situation. Patienter och närstående är delaktiga och kan påverka innehållet.
Forskning och utvärderingar visar att patient- och närståendeutbildning i grupp med metoden Lära och bemästra ger deltagarna bättre förutsättningar att leva med sjukdom, funktionsnedsättning och ohälsa.
Att erbjuda patient- och närståendeutbildning i grupp enligt denna metod innebär att:
- ge patienter och närstående kunskap och stöd
- att arbeta hälsofrämjande
- främja lärande med utgångspunkt från individens förutsättningar
- ge ökad patientmedverkan i vård och behandling
- ge kontinuerlig återkoppling till vården för kvalitetsutveckling
Socialstyrelsen har gett metoden en KVÅ-kod, GB019 Behovsanpassad patient- och närståendeutbildning i grupp enligt metoden Lära och bemästra. (KVÅ= klassifikation av vårdåtgärder).