Nutrition
Nutritionsområdet omfattar vanlig mat, kosttillägg, enteral och parenteral nutrition. Mat- och näringsbehandling ska ingå som en del av den medicinska behandlingen och uppmärksammas både före, under och efter sjukhusvistelsen.
Att identifiera och behandla sjukdomsrelaterad undernäring samt förebygga ohälsosamma matvanor är viktiga delar i Region Skånes nutritionsarbete.
Vårdprogram och stödmaterial
- AKO Skåne-riktlinjer för primärvården
-
Ansvarsfördelning
-
Minnesanteckningar och övrig information
Minnesanteckningar LAG Nutrition
- Minnesanteckningar 2024-10-14 (pdf)
- Minnesanteckningar 2024-09-09 (pdf)
- Minnesanteckningar 2024-05-13 (pdf)
- Minnesanteckningar 2024-04-02 (pdf)
- Minnesanteckningar 2024-02-28 (pdf)
- Minnesanteckningar 2024-02-01 (pdf)
- Minnesanteckningar 2023-12-20 (pdf)
Verksamhetsberättelse
Verksamhetsberättelse LAG Nutrition 2023 (pdf)
Övrigt
- Patientinformation
-
Råd, metoder och verktyg
Riktlinjer
Europeiska riktlinjer för nutritionsbehandling (espen.org)
Beräkningsverktyg
Undernäring
Att förebygga och behandla undernäring – Kunskapsstöd (Socialstyrelsen)
Mat och hälsa
- Samtal om levnadsvanor (livsmedelsverket.se)
- Databas för näringsvärden (livsmedelsverket.se)
- Matvanekollen - testa hur du äter (livsmedelsverket.se)
- Nutritionsfakta .Swedish Nutrition Foundation (nutritionsfakta.se)
Dokumentation
-
Vårdprogram och riktlinjer
Vårdprogram
Riktlinjer