Nutritionspärmen

Nutritionspärmen innehåller avsnitt om ansvarsfrågor, näringsrekommendationer och praktiska råd för måltider och ska vara ett redskap för vårdpersonalen och ett underlag för kökspersonalen.

Maten är en viktig del av behandlingen när en patient är inlagd på sjukhus. Faktorer som sjukdom och ålder påverkar näringsbehovet vilket gör att alla patienter inte kan äta samma sorts mat. Behandling och sjukdom i sig påverkar dessutom ofta patientens aptit negativt, samtidigt som behovet av både energi och näring kan öka.

Aktuellt

Region Skåne arbetar med att ta fram ett nytt måltidskoncept – Nya måltider. Grunden i detta koncept innebär att det finns en meny med ett antal rätter som alltid finns tillgängliga i en kyl på avdelningen. Rätterna värms i en mikrovågsugn. Patienten ska alltså själv kunna bestämma vilken maträtt hen vill äta och ska kunna få en tillagad måltid oavsett tid på dygnet.

Om specialkost behövs beställs den utöver detta måltidskoncept.

Konceptet används på avdelningar runt om i Skåne och ska vara helt implementerat till sommaren 2025.

Vid frågor går det bra att kontakta: kok.staben@skane.se

Förord

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.