Nutritionspärmen
Maten är en viktig del av behandlingen när en patient är inlagd på sjukhus. Faktorer som sjukdom och ålder påverkar näringsbehovet vilket gör att alla patienter inte kan äta samma sorts mat. Behandling och sjukdom i sig påverkar dessutom ofta patientens aptit negativt, samtidigt som behovet av både energi och näring kan öka.
Måltidskoncept
I Region Skåne erbjuds ett måltidskoncept där patienten får välja måltider från en meny med rätter som alltid finns tillgängliga i en kyl på avdelningen.
För patienter med lång inläggningstid så erbjuds en rullande veckomeny med fem alternativ per dag. Utöver detta så finns också flera specialkoster att beställa, vilka beskrivs under respektive rubrik på denna sida.
Måltiderna producerar i regionens två egna produktionskök i Ängelholm och Kristianstad.
Vid frågor går det bra att melja till e-postadressen: support.maltider@skane.se
Förord om nutritionspärmen
Nutritionspärmen ska fungera som ett gemensamt underlag för nutritionsbehandlingen av alla regionens patienter.
Uppdateringen av Region Skånes nutritionspärm 2020/2025 har skett i samarbete med Region Skånes dietister, regionservice samt andra yrkesgrupper inom vården som har betydelse för en patientsäker nutritionsbehandling som till exempel logoped.
Viss information baseras på beprövad erfarenhet men innehållet utgår till största del från Socialstyrelsens Näring för god vård och omsorg – en vägledning för att förebygga och behandla undernäring (2011), Nordiska Näringsrekommendationerna (2012) samt Livsmedelsverket – nationella riktlinjer för måltider på sjukhus (2020).
Redaktör och ansvarig utgivare är enhetschef Elisabet Bergh Börgdal, Dietistmottagning klinisk nutrition, Skånes universitetssjukhus.