Ordinerad kost

Vid vissa typer av diagnoser behövs en specifik kost för att minska och lindra sjukdomssymtom. Kosternas näringsinnehåll ligger inom beskrivet spann för måltider.

Kosterna ordineras oftast av läkare. Dietist bör vara inkopplad för att ge specifika kostråd till patienten. Kostplanerna är ofta individuella och ska följas noggrant.

Rekommendationer

  • Ketogen kost är rik på fett och har en begränsad mängd kolhydrater. Den används vid svårbehandlad epilepsi och vid vissa neurometabola sjukdomar. Fett används som kroppens huvudsakliga energikälla och andelen fett i kosten justeras bland annat utifrån anfallssituation och ketoner i blodet.

    Varje kostplan är individuellt utformad och innebär att alla livsmedel vägs var för sig.

  • Kost som ordineras till patient med medfödd metabolsjukdom som saknar förmåga att omsätta protein på ett normalt sätt.

    I stort sett alla animaliska livmedel och proteinrika vegetariska livsmedel utesluts

    Kosten har ett mycket lågt innehåll av naturligt protein från maten. Mängden naturligt protein som får ingå i kosten är individuellt. Det kan variera mellan cirka 5-25 gram per dygn för barn och cirka 10-35 gram för vuxna. Det vill säga oftast betydligt lägre än vad som ingår i ”proteinreducerad kost, PR-40 kost” som ordineras vid njursjukdom.

    I praktiken innebär det att i stort sett alla animaliska livsmedel och proteinrika vegetariska livsmedel som till exempel bönor, linser, tofu och quorn utesluts. För att tillgodose proteinbehovet behöver patienten oftast komplettera med proteinersättning fri från vissa specifika aminosyror.

    Dessa produkter baseras maten på

    Maten baseras på grönsaker, rotfrukter, matfett, stärkelse och socker samt speciallivsmedel med lågt proteininnehåll som till exempel pasta, ris, bröd och mjölkersättning med lågt proteininnehåll.

    För patienter som tolererar något större mängder protein kan det ingå lite vanligt ris, vanligt bröd och viss glutenfri pasta. I vissa fall kan även små mängder animaliska produkter med måttligt proteininnehåll som till exempel korv och leverpastej ingå i kosten för de som inte behöver hålla en så strikt lågproteinkost.

    Rikligt med fett ingår i kosten. För att patienten inte skall bli katabol och bryta ner den egna muskelmassan är det viktigt att energibehovet tillgodoses.

    Kosten ska alltid anpassas efter individen

    Kosten måste alltid individanpassas. Hur mycket protein som kan ingå i maten är individuellt och kan variera från dag till dag beroende på i vilket tillstånd patienten är. Även energibehovet är individuellt.

    Kosten måste kunna beställas med en viss mängd protein och energi per portion till lunch och middag, till exempel PKU-kost med 3 gram protein, 700 kcal per portion eller 6 gram protein, 600 kcal per portion.

  • MCT-kost kan användas till patienter med ökat lymfflöde innehållande kylomikroner. Kosten innehåller minimalt med långa triglycerider (LCT) och innehåller istället medellånga triglycerider (MCT). 

    Kosten används också vid andra sjukdomstillstånd där energiinnehållet behöver förstärkas med medellånga fettsyror till exempel vid fettmalabsorption, ketogen kostbehandling och cystisk fibros.

    Det går bra att använda medellånga fettsyror i kosten (MCT-fett) eftersom dessa absorberas och metaboliseras snabbare. MCT-fett kringgår lymfsystemet då de transporteras via blodomloppet som fria fettsyror och transporteras direkt till levern. I praktiken blir det en kost med fettfri/lågt fettinnehåll men med tillskott av MCT-fett.

    Om patienten står på kosten under en längre tid behöver den också kompletteras med essentiella fettsyror:

    • linolsyra (omega 6)
    • alfa-linolensyra (omega 3)

    Även supplement av vitaminer och mineraler kan vara nödvändigt.

    Om patienten inte har möjlighet att uppnå sitt näringsbehov per oralt kan patienten stöttas med medicinsk nutrition, till exempel parenteral nutrition som kringgår lymfsystemet. I vissa fall kan även enteral nutrition användas. Dietist bör kontaktas.

    • Allt tillsatt fett som margarin, smör och olja utesluts ur kosten. Industritillverkade maträtter som innehåller fett utesluts. Maten kokas, ugnsbakas, lagas i mikrovågsugn, steks i teflonpanna eller grillas. Inget fett tillsätts, möjligtvis minimalt med oljespray, exempelvis vid grillning.

      Observera att följande tillåtna livsmedel inte finns i sjukhusets sortiment.

      Livsmedel Ingår i kosten Ej tillåtet
      Grönsaker
      Rotfrukter, potatis
      Baljväxter
      Alla sorter utom de som nämns under Ej tillåtet kan användas i fri mängd. Avokado, oliver och sojabönor.
      Frukt och bär Alla sorters frukt, bär och juice. Fruktpuré för barn. Sylt, mos, marmelad, fruktsoppa och kräm. Puré innehållande yoghurt.
      Mjölk Minimjölk, fettfri yoghurt (högst 0,1%), skummjölkspulver. Fullfeta mejeriprodukter.
      Ost Keso/Cottage Cheese och Kesella/kvarg med högst 1 % fett. Övrig ost. 
      Glass Isglass och fettfri sorbet. Gräddglass.
      Ägg Endast äggvita (1 äggula innehåller 6 gram fett). Äggula.
      Fisk och skaldjur Endast magra fiskar (torsk, kolja, vitling, sej, spetta och andra plattfiskar). Räkor, krabba och musslor. Feta fiskar som lax, makrill och sill.
      Kött Alla sorters kött – använd magra styckningsdetaljer och skär bort allt synligt fett.  
      Charkvaror Endast rent köttpålägg – skär bort synligt fett. Korv eller pastej med högst 3 % fett.  
      Bröd och spannmål Matbröd (hårt och mjukt) under 3 gram fett per 100 gram.
      Ris, spagetti, makaroner, gryn och de flesta mjölsorter.
      Cornflakes, rispuffar, müsli utan frön och nötter.  

      Produkter som innehåller sojamjöl.
      Bröd och müsli med frön och nötter.

      Matfett MCT-olja, MCT-margarin. Råd om lämplig mängd diskuteras med dietist. Allt vanligt matfett, även ”magra” varianter.
      Drycker Juice, nektar, saft, läsk, te, kaffe, minimjölk. För små barn finns även fettfri välling med eller utan MCT-fett.
      Råd ges via dietist.
       
      Övrigt Kryddor, ketchup, sojasås, buljongtärning och – pulver (1 tärning = 0,2 gram fett).
      Fettfri majonnäs och fettfri dressing.
      Godis: syrligt och segt så kallat smågodis är ofta fettfritt.
      Chokladkakor, praliner och annat chokladgodis.
      Chips, nötter, ostbågar, salta pinnar.

      Läs alltid innehållsförteckningen!

      Klara fettfria kosttillägg, till exempel Fresubin Jucy och Nutridrink Jucy kan användas vid behov och som komplement till den vanliga maten.

      Vid behov av energiberikning och/eller proteinberikning kan Fantomalt och/eller Fresubin Protein Powder användas. Det kan blandas i både kalla och varma drycker, soppor och efterrätter.

  • Läkare kan vid behov ordinera kolhydratsfattig kost inför undersökningen PET/CT. Det innebär att patienten ska äta kolhydratsfattig kost med start 48 timmar innan undersökning samt vara helt fastande 18 timmar innan undersökning.

  • Kosten är avsedd för patienter med steatorré (fettdiarré), vid pancreasinsufficiens, efter resektion av tunntarmen, vid skada på tarmen som vid Crohns sjukdom och efter strålbehandling samt vid vissa leversjukdomar.

    Vid steatorré minskar upptaget av fettlösliga vitaminer och vissa mineraler, främst magnesium, kalcium och zink. En kost som innehåller 40 g fett per dag kan minska steatorrén och det förbättrar även upptaget av fettlösliga vitaminer och mineraler. För att säkerställa vitamin- och mineralintaget bör ett kosttillskott i tablettform ordineras av läkare. Efter resektion av nedersta delen av tunntarmen krävs alltid extra tillskott av vitamin B12.

    Kostens näringsinnehåll stämmer i stort överens med ordinarie sjukhusmåltider med undantag av energifördelning och de fettlösliga vitaminerna. Fett är ett energigivande näringsämne och när fettintaget minskar behövs större mängd av de övriga energigivarna, protein och kolhydrater, vilket medför att maten får en större volym. Berikning med energipulver kan användas för att minska volymen. För patienter med nedsatt aptit eller ett lågt energiintag, kan ett fettlågt kosttillägg behövas. Rådgör med dietist om val av lämplig berikning och/eller lämpligt kosttillägg.

    Det är viktigt att patienten äter en så allsidigt sammansatt kost som möjligt. Den lilla mängd fett som ingår, ska till så stor del som möjligt utgöras av omättat fett. 1 msk rapsolja, 1,25 msk flytande margarin eller 2,5 msk lättmargarin bidrar med de essentiella fettsyrorna. Lämplig fördelning av fettintaget är 25 g fett från den lagade maten och de övriga 15 g fördelas på frukost och mellanmål.

     I kosten ingår

    • Magert kött
    • Fisk, med mindre än 15% fett: torsk, kolja, spätta, lax, makrill i tomatsås, tonfisk, fiskbullar, ansjovis, gravad lax, rökt, lax, inlagd sill
    • Fettsnåla matlagningsmetoder (se avsnittet om fettkvalitet)
    • Magra mejeriprodukter: lättmjölk, lättfil, lättyoghurt, mager kesella, keso
    • Magra pålägg; skinka, saltkött, kyckling- och kalkonkött, mjukost, marmelad och honung
    • Fettfria eller magra desserter och bakverk som kräm, sorbet och maränger
    • Potatis, rotfrukter, pasta, ris
    • Grönsaker
    • Bröd utan fröer och nötter, max 3% fett
    • Frukt och bär
    • Övrigt: fettsnålt godis och snack som marshmallows, gelégodis, salta pinnar

    Vissa patienter med diagnoser enligt ovan, kan tolerera en större  mängd fett än 40 g/dag utan att få symtom. Kosten ska alltid individanpassas och beställs endast efter ordination av läkare eller dietist.

    Måltidsordning

    • Frukost

      • Vattenkokt gröt eller flingor
      • Lättmjölk/lättfil/lättyoghurt
      • Bröd 
      • 1 skiva ost 17%
      • 2 skivor (20 g) magert köttpålägg
      • Apelsinjuice
      • Kaffe eller te (utan grädde, eventuellt med lättmjölk)

      Mellanmål

      • Bröd, eventuellt med margarin och med magert pålägg
      • Frukt
      • Eventuellt fettlågt kosttillägg

      Lunch

      • Varmrätt inklusive kokt grönsak och/eller sallad
      • Dessert
      • Måltidsdryck: lättöl, bordsvatten eller måltidsdricka

      Mellanmål

      • Bröd, eventuellt med margarin och med magert pålägg
      • Frukt
      • Eventuellt fettlågt kosttillägg

      Middag

      • Varmrätt inklusive kokt grönsak och/eller sallad
      • Måltidsdryck: lättmjölk, lättöl, bordsvatten eller måltidsdricka

      Kvällsmål

      • Bröd
      • Mjukost eller annat magert pålägg
      • Grönsak
      • Kaffe eller te (utan grädde, eventuellt med lättmjölk)
      • Eventuellt fettlågt kosttillägg

      Socker (till gröt eller fil samt i kaffe eller te) serveras till de patienter som så önskar.

      Patienter som ordineras denna kost ska alltid få information av dietist.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.

  • När du skickar in formuläret kommer vi endast att använda dina personuppgifter för det som formuläret är till för. Tänk på att informationen som du skickar in kan bli en allmän handling, vilket betyder att alla kan begära ut och läsa det.

    Skicka därför inte in känsliga uppgifter om dig själv eller någon annan. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom, en diagnos eller vilka mediciner du tar.

    Så behandlar vi dina personuppgifter (nytt fönster)