Allergikoster
Allergikosten har samma energiinnehåll och måltidsordning som ordinarie sjukhuskost om inte annat ordinerats.
Information kring laktosfri/laktosreducerad kost och glutenfri kost finns under mag- och tarmkoster
Rekommendationer
-
Allmän information kring allergikoster
Sjukhusmaten innehåller generellt inte nötter eller mandel, men vid nöt- eller mandelallergi ska det alltid beställas allergikost.
Allergikosten har samma energiinnehåll och måltidsordning som ordinarie sjukhuskost om inte annat ordinerats.
-
Fisk
Kosten är avsedd för personer med allergi mot fisk och fisk i alla former måste uteslutas ur kosten. Även produkter med spår av fisk ska uteslutas.
Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!
-
Vanligt förekommande fiskarter
- Abborre
- Alaska pollock
- Bergtunga
- Blåvitling (även kallas kolmule)
- Braxen
- Fjärsing
- Glyskolja
- Gädda
- Gärs
- Gös
- Hajmal (även kallad pangasius)
- Harr
- Havsabborre
- Havskatt (även kallad kotlettfisk, kattfisk)
- Hoki
- Horngädda (även kallad näbbgädda)
- Hälleflundra (även kallad kveite)
- Id
- Indianlax
- Karp
- Kolja
- Kummel
- Lake
- Lax
- Lodda
- Lubb
- Lyrtorsk (även kallad bleka)
- Långa (inklusive lutfisk)
- Makrill
- Marulk (även kallad kotlettfisk)
- Mört
- Nors
- Pigghaj (även kallad nordsjöål eller havsål)
- Piggvar
- Puckellax
- Regnbågslax (även kallad forell)
- Rockor av flera arter
- Ruda
- Röding (även kallad fjällröding)
- Rödspätta (även kallad kungsflundra)
- Rödtunga
- Sardell
- Sardin
- Sej
- Sik av olika slag
- Siklöja, löjrom
- Sill
- Skarpsill (ansjovis)
- Skrubbskädda (även kallad flundra)
- Skäddor av olika arter såsom sandskädda, lerskädda och bergskädda (även kallad bergtunga)
- Slätvar
- Stenbit (även kallad sjurygg)
- Stillahavslax
- Strömming
- Sutare
- Tonfisk
- Torsk
- Tunga (även kallad sjötunga)
- Vitling (även kallad vitlinglyra)
- Ål (även kallad havsål)
- Öring
- Övriga hajar
-
Livsmedel att se upp med
Dessa livsmedel kan innehålla fisk:
- Ansjovis kan finnas i leverpastej och i såser som smakbrytare
- Ceasardressing
- Crabsticks
- Fiskrom
- Fisksås/fish sauce
- Fiskoljekapslar
- Kaviar
- Kryddblandningar
- Sardellpasta
- Surimi
- Tapenade
- Worchestersås
-
Vanligt förekommande fiskarter
-
Lupin
Kosten är avsedd för personer med allergi mot lupin. Lupin är en baljväxt och är släkt med jordnötter, sojabönor, ärtor, bönor, linser och kikärtor. Vid allergi mot lupiner kan även allergi mot andra baljväxter förekomma. I lupinfri kost utesluts dock endast lupin.
Livsmedel att se upp med
- bakverk
- bröd
- glutenfria produkter
- våfflor
Lupinmjöl
Lupinmjöl används ibland i vissa bröd och bakverk och som ingrediens i vissa glutenfria produkter som till exempel pasta. I Sydeuropa äts lupinfrö som snacks.
Läs innehållsförpackningen
Läs innehållsförteckningen noggrant!
-
Mjölkprotein
Kosten är avsedd för personer med mjölkproteinallergi vilket innebär att man reagerar på proteinerna i mjölk och att all mat med mjölk måste uteslutas.
Vid mjölkproteinfri kost ska mjölk från ko, får, get och buffel uteslutas. Avstå även från produkter som är märkta med ”kan innehålla (spår av) mjölk”. Läs alltid ingrediensförteckningen. Ordet mjölk måste alltid finnas med om produkten innehåller mjölkproteiner.
-
Produkter som innehåller mjölkproteiner
Följande ord i innehållsdeklarationen betyder att produkten innehåller mjölkproteiner
- Crème fraiche
- Filmjölk
- Grädde
- Gräddfil
- Kasein/kaseinat
- Kesella
- Keso
- Kvarg
- Kärnmjölk
- Laktos
- Låglaktos- och laktosfria produkter
- Margarin med mjölk
- Mesost
- Messmör
- Mjölk och produkter från ko, får, get och buffel
- Mjölkpulver
- Ost
- Råmjölk (colostrum)
- Skummjölkspulver
- Smör
- Vassle
- Vassleprotein
- Yoghurt
Förslag på produkter som kan användas som ersättning i mjölkproteinfri kost
- Havrebaserade
Dryck, bredbart pålägg, havrefraiche, havregurt, matlagningsgrädde, vaniljsås - Kokosbaserade
Dryck, fett, grädde, olja, ostalternativ - Risbaserade
Dryck (inte till barn under sex år), glass, grädde - Sojabaserade
Dryck, bredbart pålägg, glass, grädde, soygurt, ostalternativ, vaniljsås - Mjölkfritt margarin
- Mjölkfri barnvälling och mjölkfri barngröt
- Mjölkfri modersmjölksersättning
Samtliga E-nummer är mjölkfria.
-
Produkter som innehåller mjölkproteiner
-
Nötter, jordnötter och mandel
Kosten är avsedd för personer med allergi mot jordnötter, mandlar och nötter.
Undvik livsmedel som är märkta med ”Innehåller/Kan innehålla spår av jordnötter, mandel eller nötter”. Avstå från oförpackat (lös) livsmedel. Livsmedel som innehåller nötter, jordnötter eller mandel måste förvaras i försluten förpackning och på ett sätt att de inte kan kontaminera andra livsmedel, till exempel genom spill.
Läs innehållsförteckningen
Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!
Trädnötter
Cashewnöt, hasselnöt, macadamianöt (eller queenslandsnöt), paranöt, pekannöt, pinjenöt, pistagemandel och valnöt är alla nötter (eller trädnötter).
Andra typer av nötter
Kokosnöt, muskotnöt, sheanöt och kinesisk vattenkastanj, mandel och jordnötter hör däremot inte till trädnötter och behöver inte undvikas vid nötfri kost.
Jordnötter
Jordnöt är en baljväxt men de övriga baljväxterna behöver inte uteslutas per automatik vid jordnötsfri kost.
Mandel
Mandel (söt- och bittermandel) är en stenfrukt. Vid mandelallergi ska man undvika även aprikoskärnor som ibland ersätter mandel i bakverk. Träd- och jordnötter behöver däremot inte uteslutas.
-
Livsmedel att avstå eller se upp med
Var extra försiktig med följande livsmedel då det är vanligt att de innehåller nötter
- Choklad
- Dressing
- Frukostflingor
- Fyllningar
- Glass
- Godis
- Konditorivaror
- Krokant
- Nougat
- Matbröd
- Pesto
- Snacks
- Ströbröd
- Såser
- Vegetariska- och orientaliska maträtter.
Jordnötter
Avstå från följande livsmedel vid jordnötsallergi
- Jordnötsolja
- Jordnötspasta
- Jordnötssmör
- Jordnötter
- Sataysås
- Snacks av jordnötter
Se upp med följande produkter vid jordnötsallergi
- Asiatisk mat
- Bakverk
- Choklad
- Dressingar
- Frukostflingor
- Glass
- Godis
- Nötkräm
- Pesto
- Svårdefinierbara nötliknande dekorationer
Mandel
Se upp med följande produkter vid mandelallergi
- Bakmassa
- Choklad
- Dressingar
- Essenser och aromer från mandel
- Frukostflingor
- Fyllningar
- Glass
- Godis
- Kallpressad mandelolja
- Konditorivaror
- Krokant
- Marsipan
- Matbröd
- Pesto
- Snacks
- Ströbröd
- Såser
- Vegetariska- och orientaliska maträtter
-
Livsmedel att avstå eller se upp med
-
Selleri
Kosten är avsedd för personer med selleriallergi. Alla delar av sellerin ska uteslutas vid allergi mot selleri.
Uteslut följande livsmedel
- Rotselleri
- Sellerifrön
- Stjälkselleri (även kallad bladselleri eller blekselleri)
Rotselleri används som kokt grönsak i grytor, soppor och såser. Rotselleri kan också torkas och malas och användas som krydda i till exempel buljong. Sellerifrön används hela och malda som krydda och i kryddblandningar. Stjälkselleri används rå i sallader och kokt i grytor och pastasåser.
Undvik vissa produkter och läs innehållsförteckningen
Undvik produkter märkta med ”kan innehålla spår av selleri”. Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!
-
Senap
Kosten är avsedd för personer med senapsallergi.
Senap görs av frön från gul senap (Sinapis alba) och svart senap (Brassica nigra). Även orientalisk senap (Brassica juncea) används men är mindre vanlig i Europa.
Det kan förekomma att man reagerar på flera arter inom samma familj (korsreaktioner). När det gäller senap har sådana reaktioner enbart rapporterats i några få fall. Till samma familj som senap hör broccoli, brysselkål, kål, blomkål, kålrabbi, kålrot, rädisa, pepparrot och vattenkrasse. Därför bör dessa livsmedel uteslutas i en senapsfri kost.
Malda senapsfrön används som ingrediens i senap. Senap i sin tur är ingrediens i vissa sorters majonnäs, gravlaxsås, cumberlandsås, dressingar och marinader. Senapspulver är en vanlig ingrediens i curry. Hela senapsfrön förekommer i kryddade korvar, gurkinläggningar och pickels.
Läs innehållsförteckningen
Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!
-
Sesam
Kosten är avsedd för personer med sesamallergi. Sesamfrö finns både som vita, bruna och svarta.
Avstå från
- Sesamfrön
- Sesampasta (tahina/tahini, halva)
- Sesamolja
- Lösförpackade livsmedel
Undvik livsmedel som är märkta med ”Innehåller/Kan innehålla spår av sesamfrö”. Livsmedel som innehåller sesamfrö måste förvaras i försluten förpackning och på ett sätt att de inte kan kontaminera andra livsmedel, till exempel genom spill.
Se upp med
- Bröd
- Hamburgerbröd
- Knäckebröd
- Panering
- Pastasåser
- Riskakor
- Salladstopping
- Snacks
- Ströbröd
- Vegetariska maträtter och såser
Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!
-
Skaldjur (kräftdjur och blötdjur)
Kosten är avsedd för personer med skaldjursallergi. Skaldjur kan även kallas för kräftdjur och blötdjur.
Livsmedel att undvika
- Bläckfisk
- Crabsticks
- Glukosamintabletter
- Hummer
- Krabba
- Kräftor
- Musslor
- Ostron
- Räkor
- Scampi
- Sniglar
- Snäckor
- Surimi
Undvik livsmedel märkta med ”Spår av/kan innehålla spår av skaldjur”. Andra livsmedel att se upp med är kryddblandningar som också kan innehålla skaldjur.
Läs innehållsförteckningen
Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!
-
Sojabönor
Kosten är avsedd för personer med sojabönsallergi. För att få en kost fri från sojabönor ska man utgå från sojabönfria livsmedel. Soja och sojaprotein används ofta i charkuteriprodukter och vegetariska livsmedel. Läs alltid ingrediensförteckningen. Avstå från produkter som är märkta med ”kan innehålla (spår av) soja.”
Dessa ord i ingrediensförteckningen betyder att produkten innehåller sojaprotein:
- Grön sojaböna/edamame/mukimame
- Hydrolyserat vegetabiliskt protein (HVP) från soja
- Miso
- Sojaböna
- Sojabönshemicellulosa (E 426)
- Sojamjöl
- Sojaproteinisolat
- Sojasås
- Tempeh
- Tofu
- Vegetabiliskt protein från soja
Sojabönan är en baljväxt och släkt med ärtor, bönor, linser, lupin, kikärter och jordnötter. Det förekommer att personer som är allergiska mot sojabönor också reagerar mot flera andra baljväxter beroende på att proteiner inom samma växtfamilj är snarlika, så även dessa baljväxter uteslutas ur den sojabönfria kosten.
Sojalecitin (E 322) används som emulgeringsmedel. Det orsakar i sig inte allergiska reaktioner, men små rester av sojaprotein kan finnas kvar och orsaka problem för extremt känsliga personer, därför bör sojalecitin uteslutas ur sojabönfri kost. Processade sojaoljor bedöms inte som en risk för sojaallergiker men av försiktighetsskäl bör den inte användas i den sojabönfria kosten.
-
Sulfit
Kosten är avsedd för personer med sulfitallergi. Sulfit, svaveldioxid, svavelsyrlighet och dess salter kallas med ett gemensamt namn för sulfiter. Svaveldioxid kan bildas naturligt i låga halter vid jäsning av vin och öl.
I livsmedel används sulfiter som konserveringsmedel huvudsakligen i torkad frukt, olika frukt- och grönsaksprodukter, fisk- och skaldjursprodukter, potatismospulver, senap, vin och öl.
Följande E-nummer innehåller sulfiter och ska uteslutas i sulfitfri kost:
- E 220 (svaveldioxid)
- E 221 (natriumsulfit)
- E 222 (natriumvätesulfit)
- E 223 (natriumdisulfit)
- E 224 (kaliumdisulfit)
- E 226 (kalciumsulfit)
- E 227 (kalciumvätesulfit)
- E 228 (kaliumvätesulfit)
-
Ägg
Kosten är avsedd för personer med äggallergi. Avstå från produkter som är märkta med ”kan innehålla (spår av) ägg.”
Följande benämningar betyder att livsmedlet innehåller ägg
- Lysozym (E 1105) utvinns ur ägg och kan ingå som konserveringsmedel i till exempel lagrad ost som parmesanost och i vissa ölsorter
- Ägg
- Äggalbumin
- Äggula
- Äggprotein
- Äggpulver
- Äggvita
Livsmedel att se upp med
- Buljong
- Dressingar
- Fonder
- Glass
- Pasta
- Quorn
- Sorbet
- Ströbröd
- Såser
Läs innehållsförteckningen
För att undvika ägg i kosten läs alltid innehållsförteckningen!
-
Ärtor
Kosten är avsedd för personer med ärtallergi. I ärtfri kost utesluts enbart ärta. Ärtor hör till gruppen baljväxt, liksom jordnötter, sojabönor, lupin, bönor, kikärter och linser. Ärtor kan orsaka allergiska reaktioner. Det förekommer att den som är allergisk mot en baljväxt också reagerar mot en eller flera andra baljväxter. Det beror på snarlika proteiner inom växtfamiljen.
Ärtor är inte ett av de 14 allergener som det finns märkning- och informationskrav för, men är dock en relativ vanlig orsak till allergi.
Ärtor utgör råvara för framställning av protein, fibrer och stärkelse, vilka sedan används som ingredienser i olika livsmedel.
Livsmedel att se upp med
- Blodpudding
- Glutenfri pasta
- Hamburgare
- Korv
- Leverpastej
- Lågkolhydrat pasta
- Vegetariska proteinkällor
Läs innehållsförteckningen
Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!