Kost efter transplantation
Det är extra viktigt med en god livsmedels- och handhygien samt att undvika vissa livsmedel som kan innehålla toxoplasma och listeria som kan orsaka magsjuka.
Denna kost är avsedd för hjärt-, lung-, njur- eller levertransplanterade patienter. Stamcellstransplanterade patienter har en ökad infektionskänslighet och det är viktigt med god livsmedels- och handhygien men man behöver inte servera transplantationskost till denna patientgrupp.
Rekommendationer
- Ökat behov av energi
- Efterbehandling
-
Bra att veta
- Tvätta alltid händerna före all mathantering.
- Värm maten till minst 72°C. Mikrovågsugnen värmer ofta ojämnt. Låt maten stå någon minut så att värmen fördelas.
- Bakterier trivs och växer till i rumstemperatur. Låt inte mat stå framme i onödan. Använd termometer och kolla temperaturen i kylen.
- Observera att grapefrukt, pomelo och juice av grapefrukt skall undvikas eftersom grapefrukt och dess släktingar innehåller ämnen som påverkar upptaget av de immundämpande läkemedlen.
- Riktlinjer
- Innan hemgång