Blodtransfusion

Fråga: En gammal patient som med jämna mellanrum behöver blodtransfusion, orsaken ska inte utredas vidare av många anledningar. ASIH säger att de behöver en remiss varje gång vi anser att hon ska ha en blodtransfusion, de följer inte upp några blodprover, och vi måste dessutom ordinera dos på blodtransfusioner. Är det rimligt att vi som inte ordinerar blodtransfusioner, med mera, ska ta ställning till doser? Är detta något som de kommit överens om med oss eller har de bestämt det i vår frånvaro? Deras riktlinjer är dessutom inte uppdaterade sedan 2013 och mycket vaga kring detta. Vi känner oss inte bekväma med det här. Om vi ska ansvara för detta i primärvården behövs utbildning.

Svar: När det gäller punktinsatser från ASIH är det bara sjuksköterskekompetensen vi får låna. Tanken är att vi som allmänläkare ska kunna göra saker i patientens hem även när kompetensen inte finns hos våra kommunsjuksköterskor. Just när det gäller ordinationen av blodtransfusion är det normalt okomplicerat. Sjuksköterskan på ASIH samordnar med sjuksköterskan i hemsjukvården angående när blodgruppering och ett BAS-test ska tas.

Vårdansvaret ligger kvar hos allmänläkaren då sjuksköterskekompetensen endast lånas från ASIH. Allmänläkaren ordinerar själva blodet (och provtagningen) och följer upp effekten. Vid behov av läkarkompetens kan man ringa deras konsultfunktion.

Datum: 2019-10-04
Granskad: 2020-05-29

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.