Måltider på sjukhus

Mat till sjuka bör individanpassas så långt det är möjligt. Ett större utbud av maträtter ökar möjligheten att patienten hittar mat som hen känner igen och kan tänkas äta. Maten har stor betydelse för välbefinnandet och är en viktig del i patientens vård och rehabilitering, både ur ett omvårdnads- och medicinskt perspektiv. För att tillgodose olika patienters önskemål finns därför flera alternativ både till lunch och middag varav minst ett är vegetariskt.

Sjukhusmåltiden är komponerad på så sätt att de rätter som erbjuds enkelt kan ändras med olika tillbehör och/eller tillägg för att tillgodose patientens individuella behov, önskemål och tillstånd. Det erbjuds även en önskekostmeny som komplement till den rullande menyn. Det som är viktigt att tänka på är att patienten får i sig maten. Om patienten lämnar kvar mat på tallriken, fråga alltid varför och ändra efter önskemål.

Alla menyer och recept är näringsberäknade.

Sjukhusmåltider

    • Minst 400 kcal och minst 20 gram protein, undantag i soppor, vegankost och konsistensanpassad kost som innehåller minst 18 gram protein
    • Dessert minst 150 kcal
    • Mellanmål minst 150 kcal

    På de sjukhus där alternativa tillbehör kan beställas kan måltiden komponeras med:

    • Kolhydrattillbehör: potatis, potatismos, potatismos (protein- och fettrik), potatisgratäng (protein- och fettrik), långkornigt ris och pasta
    • Extra portion varma grönsaker
    • Extra portion kolhydrattillbehör
    • Råkost
    • Extra sås för alla rätter där sås ingår
    • Dessert
  • Vid sjukdom är aptiten ofta nedsatt och eventuellt kan näringsbehovet vara ökat.

    Vid dålig aptit behöver maten planeras så behovet täcks. För att förebygga att undernäring utvecklas komponeras måltiden för det individuella behovet. Sjuka människor har ofta andra näringsbehov är friska på grund av en eller flera av följande faktorer:

    • Försämrad nedbrytning och/eller upptagningsförmåga
    • Ökade förluster via tarm, njurar och hud
    • Minskad syntes av vävnadsbeståndsdelar (anabolism)
    • Ökad nedbrytning av cell- och vävnadsbeståndsdelar (katabolism)

    Mellanmål

    Mellanmålen har stor betydelse för att det total intaget av energi- och näringsämnen ska täckas. Andelen energi från mellanmålen behöver individanpassas och kan behöva uppgå till 30–40 % av det totala energibehovet.

    Måltiden anpassad för kost vid sjukdom:

    På de sjukhus där alternativa tillbehör kan beställas kan måltiden komponeras med:

    • Passande kolhydrattillbehör för behovet: potatis, potatismos, potatisgratäng, långkornigt ris eller pasta
    • Ett alternativ utav desserterna
    • Eventuellt råkost om patienten önskar  

    Måltidsförslag – kost för sjuka

    Frukost

    • Gröt och mjölk eller
      filmjölk och müsli eller välling
    • Smörgåsar med smör och ost-/kött-/veganpålägg
    • Ägg några gånger i veckan
    • Juice
    • Kaffe, te eller chokladdryck

    Mellanmål 1         

    • Frukt
    • Skorpa eller kex
    • Dryck
    • Kosttillägg (vid behov)

    Lunch

    • Varmrätt
    • Lämpligt kolhydrattillbehör: potatis, potatismos, potatisgratäng, långkornigt ris eller pasta
    • Råkost om patienten önskar
    • Dessert
    • Mjölk, lättöl, mineralvatten eller måltidsdryck

    Mellanmål 2

    • Mjuk kaka, småkaka, smoothie eller smörgås med smör och ost-/kött-/veganpålägg
    • Frukt
    • Kosttillägg vid behov
    • Kaffe, te eller annan varm eller kall dryck

    Middag

    • Varmrätt
    • Lämpligt kolhydrattillbehör: potatis, potatismos, potatisgratäng, långkornigt ris eller pasta
    • Råkost om patienten önskar
    • Mjölk, lättöl, mineralvatten eller måltidsdryck

    Kvällsmål

    • Mjuk kaka, småkaka, smoothie eller smörgåsar med smör och ost-/kött-/veganpålägg
    • Kaffe, te eller annan varm eller kall dryck
  • För patienter som är undernärda eller i riskzon för att utveckla undernäring i kombination med dålig aptit och/eller för patienter med ett högre energi- och proteinbehov. Sjukhusmåltiden förutsätter individuell bedömning av patientens näringstillstånd och näringsbehov och anpassas därefter.

    För patienter med dålig aptit kan man komponera måltiden så den innehåller extra energi och protein. Till lunch och middag finns dessert att beställa.

    Mellanmål

    Mellanmålen är extra viktigt vid ökat energi- och proteinbehov för att kunna täcka det totala intaget av energi- och näringsämnen. Andelen energi från mellanmålen behöver individanpassas och kan behöva uppgå till 30–40 % av det totala energibehovet.

    Måltiden anpassad vid ökat energi- och proteinbehov:

    På de sjukhus där alternativa tillbehör kan beställas kan måltiden komponeras med:

    • Lämpligt kolhydrattillbehör för behovet: potatismos (protein- och fettrik) eller potatisgratäng (protein- och fettrik)
    • För de rätter där det ingår sås så finns möjlighet att beställa extra sås till rätten
    • Lämplig dessert är den proteinrika

    Måltidsförslag – energi- och proteintät kost  

    Frukost                                  

    • 1 dl gröt med sylt
    • 1 dl standardmjölk
    • 1 liten smörgås med extra smör och ost-/kött-/veganpålägg
    • 1 dl juice
    • Kaffe eller te med socker och grädde

    eller

    • 1 ägg
    • 1 dl standardmjölk
    • 1 liten smörgås med extra smör och ost-/kött-/veganpålägg
    • 1 dl juice
    • Kaffe eller te med socker och grädde

    eller

    • 1,5 dl fil eller yoghurt med sylt eller 1,5 dl välling
    • 1 liten smörgås med extra smör och ost-/kött-/veganpålägg
    • 1 dl juice

    Mellanmål

    • Energi- och proteintät dryck, t.ex. smoothie, nyponsoppa, standardmjölk, chokladmjölk, välling eller 1 dl icke-klart kosttillägg (minst 150 kalorier per dl)

    Lunch

    • Varmrätt
    • Lämpligt kolhydrattillbehör: potatismos (protein- och fettrik) eller potatisgratäng (protein- och fettrik)
    • Extra sås vid behov, på de sjukhus där detta erbjuds
    • Dessert, för de sjukhus som erbjuder val av dessert passar den proteinrika
    • 1 dl standardmjölk

    Mellanmål

    • Energi- och proteintät dryck, t.ex. nyponsoppa, standardmjölk, chokladmjölk eller 1 dl icke-klart kosttillägg (minst 150 kalorier per dl)
    • Mjuk kaka med kvarg eller grädde, smoothie, proteinrik kaka, proteinrik glass eller kex med ost-/veganpålägg
    • Kaffe eller te med socker och grädde

    Middag

    • Varmrätt
    • Lämpligt kolhydrattillbehör: potatismos (protein- och fettrik) eller potatisgratäng (protein- och fettrik)
    • Extra sås vid behov, på de sjukhus där detta erbjuds
    • Dessert, för de sjukhus som erbjuder val av dessert passar den proteinrika
    • 1 dl standardmjölk

    Kvällsmål

    • 1 smörgås med extra smör och ost-/kött-/veganpålägg
    • Kaffe eller te med socker och grädde

    Nattmål/förfrukost

    2 dl smoothie, nyponsoppa, standardmjölk, chokladmjölk eller välling

  • Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) avser rekommendationer till den allmänna befolkningen. Målsättningen med NNR är att långsiktigt bidra till god hälsa, stabil vikt och minska risken för kostrelaterade sjukdomar. NNR passar de patienter som har god aptit trots sjukdomstillstånd och som är normalt fysiskt aktiva.

    NNR passar tex inneliggande personer med diabetes, metabola syndromet, psykiatripatienter, vissa hjärt- och kärlsjuka patienter och nyförlösta mammor.

    Observera att personer med diabetes kan ha andra behov och andra sjukdomar som medför försämrad aptit och näringstillstånd. Där måltiden komponeras med passande tillbehör, eller så kan gastropareskost eller proteinreducerad kost vara aktuella.

    Måltiden anpassad vid god aptit:

    På de sjukhus där alternativa tillbehör kan beställas kan måltiden komponeras med:

    • Lämpligt kolhydrattillbehör till behovet: långkornigt ris, pasta eller potatis.
    • För patienter med god aptit går det bra att beställa fler portioner eller flera kolhydrattillbehör
    • Extra portion varma grönsaker
    • Så många portioner råkost som patienten önskar
    • Lämplig dessert utifrån behovet: färsk frukt eller på sjukhus där alternativet finns dessert med max 15 gram kolhydrater

    Måltidsförslag - patienter med god aptit

    Frukost

    • 2 dl vattenkokt gröt och 1 dl mjölk eller
    • 2 dl filmjölk och 1 dl müsli eller
    • 1 smörgås med ost-/kött-/veganpålägg
    • Ägg några gånger i veckan
    • Grönsak

    Mellanmål 1

    1 smörgås med ost-/kött-/veganpålägg och/eller frukt

    Lunch

    • Varmrätt
    • Lämpligt kolhydrattillbehör: långkornigt ris, pasta eller potatis
    • Varma grönsaker
    • Råkost
    • Dessert
    • Dryck: vatten, lättöl, mineralvatten, lightsaft eller måltidsdryck

    Mellanmål 2

    • 1 smörgås med ost-/kött-/veganpålägg eller 2 knäckebröd

    eller

    • Mjuk kaka och/eller Frukt

    Middag

    • Varmrätt
    • Lämpligt kolhydrattillbehör: långkornigt ris, pasta eller potatis
    • Varma grönsaker
    • Råkost
    • Dryck: lättmjölk, lättöl, mineralvatten, lightsaft eller måltidsdryck

    Kvällsmål

    • 2 smörgåsar med ost-/kött-/veganpålägg
    • Grönsak

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.