Allergikoster

För personer som är allergiska eller överkänsliga mot mat är det viktigt att kunna lita på att maten är säker. Det finns 14 allergener där det finns särskilda märkning- och informationskrav som alltid måste skrivas ut på innehållsförteckningen. En allergisk person som får i sig något den inte tål, kan drabbas av ett livshotande tillstånd, därför är det viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen.

Allergikosten har samma energiinnehåll och måltidsordning som ordinarie sjukhuskost om inte annat ordinerats. 

Rekommendationer

  • Sjukhusmaten innehåller generellt inte nötter eller mandel, men vid nöt- eller mandelallergi ska det alltid beställas allergikost.

    Allergikosten har samma energiinnehåll och måltidsordning som ordinarie sjukhuskost om inte annat ordinerats. 

  • Kosten är avsedd för personer med allergi mot fisk och fisk i alla former måste uteslutas ur kosten. Även produkter med spår av fisk ska uteslutas.

    Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!

      • Abborre
      • Alaska pollock 
      • Bergtunga 
      • Blåvitling (även kallas kolmule) 
      • Braxen 
      • Fjärsing 
      • Glyskolja 
      • Gädda 
      • Gärs
      • Gös 
      • Hajmal (även kallad pangasius) 
      • Harr
      • Havsabborre
      • Havskatt (även kallad kotlettfisk, kattfisk)
      • Hoki
      • Horngädda (även kallad näbbgädda)
      • Hälleflundra (även kallad kveite)
      • Id
      • Indianlax
      • Karp
      • Kolja
      • Kummel
      • Lake
      • Lax
      • Lodda
      • Lubb
      • Lyrtorsk (även kallad bleka)
      • Långa (inklusive lutfisk)
      • Makrill 
      • Marulk (även kallad kotlettfisk)
      • Mört
      • Nors
      • Pigghaj (även kallad nordsjöål eller havsål)
      • Piggvar
      • Puckellax
      • Regnbågslax (även kallad forell)
      • Rockor av flera arter
      • Ruda
      • Röding (även kallad fjällröding)
      • Rödspätta (även kallad kungsflundra)
      • Rödtunga
      • Sardell
      • Sardin
      • Sej
      • Sik av olika slag
      • Siklöja, löjrom
      • Sill
      • Skarpsill (ansjovis)
      • Skrubbskädda (även kallad flundra)
      • Skäddor av olika arter såsom sandskädda, lerskädda och bergskädda (även kallad bergtunga)
      • Slätvar
      • Stenbit (även kallad sjurygg)
      • Stillahavslax
      • Strömming
      • Sutare
      • Tonfisk
      • Torsk
      • Tunga (även kallad sjötunga)
      • Vitling (även kallad vitlinglyra)
      • Ål (även kallad havsål)
      • Öring
      • Övriga hajar
    • Dessa livsmedel kan innehålla fisk:

      • Ansjovis kan finnas i leverpastej och i såser som smakbrytare
      • Ceasardressing
      • Crabsticks
      • Fiskrom
      • Fisksås/fish sauce
      • Fiskoljekapslar
      • Kaviar
      • Kryddblandningar
      • Sardellpasta 
      • Surimi
      • Tapenade
      • Worchestersås
  • Kosten är avsedd för personer med allergi mot lupin. Lupin är en baljväxt och är släkt med jordnötter, sojabönor, ärtor, bönor, linser och kikärtor. Vid allergi mot lupiner kan även allergi mot andra baljväxter förekomma. I lupinfri kost utesluts dock endast lupin. 

    Livsmedel att se upp med

    • Bakverk
    • Bröd
    • Glutenfria produkter
    • Våfflor

    Lupinmjöl

    Lupinmjöl används ibland i vissa bröd och bakverk och som ingrediens i vissa glutenfria produkter som till exempel pasta. I Sydeuropa äts lupinfrö som snacks.

    Läs innehållsförpackningen

    Läs innehållsförteckningen noggrant!

  • Kosten är avsedd för personer med mjölkproteinallergi vilket innebär att man reagerar på proteinerna i mjölk och att all mat med mjölk måste uteslutas.

    Vid mjölkproteinfri kost ska mjölk från ko, får, get och buffel uteslutas. Avstå även från produkter som är märkta med ”kan innehålla (spår av) mjölk”. Läs alltid ingrediensförteckningen. Ordet mjölk måste alltid finnas med om produkten innehåller mjölkproteiner.

    • Följande ord i innehållsdeklarationen betyder att produkten innehåller mjölkproteiner

      • Crème fraiche
      • Filmjölk
      • Grädde
      • Gräddfil
      • Kasein/kaseinat
      • Kesella
      • Keso
      • Kvarg
      • Kärnmjölk
      • Laktos
      • Låglaktos- och laktosfria produkter
      • Margarin med mjölk
      • Mesost
      • Messmör
      • Mjölk och produkter från ko, får, get och buffel
      • Mjölkpulver
      • Ost
      • Råmjölk (colostrum)
      • Skummjölkspulver
      • Smör
      • Vassle
      • Vassleprotein
      • Yoghurt

    Förslag på produkter som kan användas som ersättning i mjölkproteinfri kost

    • Havrebaserade
      Dryck, bredbart pålägg, havrefraiche, havregurt, matlagningsgrädde, vaniljsås
    • Kokosbaserade
      Dryck, fett, grädde, olja, ostalternativ
    • Risbaserade
      Dryck (inte till barn under sex år), glass, grädde
    • Sojabaserade
      Dryck, bredbart pålägg, glass, grädde, soygurt, ostalternativ, vaniljsås
    • Mjölkfritt margarin
    • Mjölkfri barnvälling och mjölkfri barngröt
    • Mjölkfri modersmjölksersättning

    Samtliga E-nummer är mjölkfria.

  • Kosten är avsedd för personer med allergi mot jordnötter, mandlar och nötter.

    Undvik livsmedel som är märkta med ”Innehåller/Kan innehålla spår av jordnötter, mandel eller nötter”. Avstå från oförpackat (lös) livsmedel. Livsmedel som innehåller nötter, jordnötter eller mandel måste förvaras i försluten förpackning och på ett sätt att de inte kan kontaminera andra livsmedel, till exempel genom spill.

    Läs innehållsförteckningen

    Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!

    Trädnötter

    Cashewnöt, hasselnöt, macadamianöt (eller queenslandsnöt), paranöt, pekannöt, pinjenöt, pistagemandel och valnöt är alla nötter (eller trädnötter).

    Andra typer av nötter

    Kokosnöt, muskotnöt, sheanöt och kinesisk vattenkastanj, mandel och jordnötter hör däremot inte till trädnötter och behöver inte undvikas vid nötfri kost.

    Jordnötter

    Jordnöt är en baljväxt men de övriga baljväxterna behöver inte uteslutas per automatik vid jordnötsfri kost.

    Mandel

    Mandel (söt- och bittermandel) är en stenfrukt. Vid mandelallergi ska man undvika även aprikoskärnor som ibland ersätter mandel i bakverk. Träd- och jordnötter behöver däremot inte uteslutas.

    • Var extra försiktig med följande livsmedel då det är vanligt att de innehåller nötter

      • Choklad
      • Dressing
      • Frukostflingor
      • Fyllningar
      • Glass
      • Godis
      • Konditorivaror
      • Krokant
      • Nougat
      • Matbröd
      • Pesto
      • Snacks
      • Ströbröd
      • Såser
      • Vegetariska- och orientaliska maträtter.

      Jordnötter

      Avstå från följande livsmedel vid jordnötsallergi

      • Jordnötsolja
      • Jordnötspasta
      • Jordnötssmör
      • Jordnötter
      • Sataysås
      • Snacks av jordnötter

      Se upp med följande produkter vid jordnötsallergi

      • Asiatisk mat
      • Bakverk
      • Choklad
      • Dressingar
      • Frukostflingor
      • Glass
      • Godis
      • Nötkräm
      • Pesto
      • Svårdefinierbara nötliknande dekorationer

      Mandel

      Se upp med följande produkter vid mandelallergi

      • Bakmassa
      • Choklad
      • Dressingar
      • Essenser och aromer från mandel
      • Frukostflingor
      • Fyllningar
      • Glass
      • Godis
      • Kallpressad mandelolja
      • Konditorivaror
      • Krokant
      • Marsipan
      • Matbröd
      • Pesto
      • Snacks
      • Ströbröd
      • Såser
      • Vegetariska- och orientaliska maträtter
  • Kosten är avsedd för personer med selleriallergi. Alla delar av sellerin ska uteslutas vid allergi mot selleri.

    Uteslut följande livsmedel

    • Rotselleri
    • Sellerifrön
    • Stjälkselleri (även kallad bladselleri eller blekselleri)

    Rotselleri används som kokt grönsak i grytor, soppor och såser.  Rotselleri kan också torkas och malas och användas som krydda i till exempel buljong. Sellerifrön används hela och malda som krydda och i kryddblandningar. Stjälkselleri används rå i sallader och kokt i grytor och pastasåser.

    Undvik vissa produkter och läs innehållsförteckningen

    Undvik produkter märkta med ”kan innehålla spår av selleri”. Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!

  • Kosten är avsedd för personer med senapsallergi.

    Senap görs av frön från gul senap (Sinapis alba) och svart senap (Brassica nigra). Även orientalisk senap (Brassica juncea) används men är mindre vanlig i Europa. 

    Det kan förekomma att man reagerar på flera arter inom samma familj (korsreaktioner). När det gäller senap har sådana reaktioner enbart rapporterats i några få fall. Till samma familj som senap hör broccoli, brysselkål, kål, blomkål, kålrabbi, kålrot, rädisa, pepparrot och vattenkrasse. Därför bör dessa livsmedel uteslutas i en senapsfri kost.

    Malda senapsfrön används som ingrediens i senap. Senap i sin tur är ingrediens i vissa sorters majonnäs, gravlaxsås, cumberlandsås, dressingar och marinader. Senapspulver är en vanlig ingrediens i curry. Hela senapsfrön förekommer i kryddade korvar, gurkinläggningar och pickels.

    Läs innehållsförteckningen

    Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!

  • Kosten är avsedd för personer med sesamallergi. Sesamfrö finns både som vita, bruna och svarta.

    Avstå från

    • Sesamfrön
    • Sesampasta (tahina/tahini, halva)
    • Sesamolja
    • Lösförpackade livsmedel

    Undvik livsmedel som är märkta med ”Innehåller/Kan innehålla spår av sesamfrö”. Livsmedel som innehåller sesamfrö måste förvaras i försluten förpackning och på ett sätt att de inte kan kontaminera andra livsmedel, till exempel genom spill.

    Se upp med

    • Bröd
    • Hamburgerbröd
    • Knäckebröd
    • Panering
    • Pastasåser
    • Riskakor
    • Salladstopping
    • Snacks
    • Ströbröd
    • Vegetariska maträtter och såser

    Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!

  • Kosten är avsedd för personer med skaldjursallergi. Skaldjur kan även kallas för kräftdjur och blötdjur.

    Livsmedel att undvika

    • Bläckfisk
    • Crabsticks
    • Glukosamintabletter
    • Hummer
    • Krabba
    • Kräftor
    • Musslor
    • Ostron
    • Räkor
    • Scampi
    • Sniglar
    • Snäckor
    • Surimi

    Undvik livsmedel märkta med ”Spår av/kan innehålla spår av skaldjur”. Andra livsmedel att se upp med är kryddblandningar som också kan innehålla skaldjur.

    Läs innehållsförteckningen

    Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!

  • Kosten är avsedd för personer med sojabönsallergi. För att få en kost fri från sojabönor ska man utgå från sojabönfria livsmedel. Soja och sojaprotein används ofta i charkuteriprodukter och vegetariska livsmedel.  Läs alltid ingrediensförteckningen. Avstå från produkter som är märkta med ”kan innehålla (spår av) soja.”

    Dessa ord i ingrediensförteckningen betyder att produkten innehåller sojaprotein:

    • Grön sojaböna/edamame/mukimame
    • Hydrolyserat vegetabiliskt protein (HVP) från soja
    • Miso
    • Sojaböna
    • Sojabönshemicellulosa (E 426)
    • Sojamjöl
    • Sojaproteinisolat
    • Sojasås
    • Tempeh
    • Tofu
    • Vegetabiliskt protein från soja

    Sojabönan är en baljväxt och släkt med ärtor, bönor, linser, lupin, kikärter och jordnötter. Det förekommer att personer som är allergiska mot sojabönor också reagerar mot flera andra baljväxter beroende på att proteiner inom samma växtfamilj är snarlika, så även dessa baljväxter uteslutas ur den sojabönfria kosten.

    Sojalecitin (E 322) används som emulgeringsmedel. Det orsakar i sig inte allergiska reaktioner, men små rester av sojaprotein kan finnas kvar och orsaka problem för extremt känsliga personer, därför bör sojalecitin uteslutas ur sojabönfri kost. Processade sojaoljor bedöms inte som en risk för sojaallergiker men av försiktighetsskäl bör den inte användas i den sojabönfria kosten.

  • Kosten är avsedd för personer med sulfitallergi. Sulfit, svaveldioxid, svavelsyrlighet och dess salter kallas med ett gemensamt namn för sulfiter. Svaveldioxid kan bildas naturligt i låga halter vid jäsning av vin och öl.

    I livsmedel används sulfiter som konserveringsmedel huvudsakligen i torkad frukt, olika frukt- och grönsaksprodukter, fisk- och skaldjursprodukter, potatismospulver, senap, vin och öl.

    Följande E-nummer innehåller sulfiter och ska uteslutas i sulfitfri kost:

    • E 220 (svaveldioxid)
    • E 221 (natriumsulfit)
    • E 222 (natriumvätesulfit)
    • E 223 (natriumdisulfit)
    • E 224 (kaliumdisulfit)
    • E 226 (kalciumsulfit)
    • E 227 (kalciumvätesulfit)
    • E 228 (kaliumvätesulfit)
  • Kosten är avsedd för personer med äggallergi. Avstå från produkter som är märkta med ”kan innehålla (spår av) ägg.”

    Följande benämningar betyder att livsmedlet innehåller ägg

    • Lysozym (E 1105) utvinns ur ägg och kan ingå som konserveringsmedel i till exempel lagrad ost som parmesanost och i vissa ölsorter
    • Ägg
    • Äggalbumin
    • Äggula
    • Äggprotein
    • Äggpulver
    • Äggvita

    Livsmedel att se upp med

    • Buljong
    • Dressingar
    • Fonder
    • Glass
    • Pasta
    • Quorn
    • Sorbet
    • Ströbröd
    • Såser

    Läs innehållsförteckningen

    För att undvika ägg i kosten läs alltid innehållsförteckningen!

  • Kosten är avsedd för personer med ärtallergi. I ärtfri kost utesluts enbart ärta. Ärtor hör till gruppen baljväxt, liksom jordnötter, sojabönor, lupin, bönor, kikärter och linser. Ärtor kan orsaka allergiska reaktioner. Det förekommer att den som är allergisk mot en baljväxt också reagerar mot en eller flera andra baljväxter. Det beror på snarlika proteiner inom växtfamiljen.

    Ärtor är inte ett av de 14 allergener som det finns märkning- och informationskrav för, men är dock en relativ vanlig orsak till allergi.

    Ärtor utgör råvara för framställning av protein, fibrer och stärkelse, vilka sedan används som ingredienser i olika livsmedel. 

    Livsmedel att se upp med

    • Blodpudding
    • Glutenfri pasta
    • Hamburgare
    • Korv
    • Leverpastej
    • Lågkolhydrat pasta
    • Vegetariska proteinkällor

    Läs innehållsförteckningen

    Det är viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.