Alkoholbehandling för primärvården – enligt MET-metoden

Utbildning som ger praktiska kunskaper i att arbeta med patienter med riskbruk samt lindrigt till måttligt alkoholberoende.

Kursinnehåll

Utbildningen grundar sig i MET-metoden, vilket är den metod som rekommenderas av Socialstyrelsen. Metod syftar till att uppmuntra och utveckla motivationen till förändring av alkoholkonsumtion. Kursdeltagarna kommer även få fördjupad kunskap i motiverande samtal (MI). För att vara behörig till utbildningen krävs därför tidigare grundutbildning i motiverande samtal eller annan samtalsutbildning. Utbildningen kommer även att beröra metoden för kontrollerat drickande.

Kursupplägg

Utbildningen består av två heldagar med teori och två halvdagar med handledning av patientfall (du väljer själv förmiddag eller eftermiddag). Under utbildningsdagarna varvas föreläsningar och diskussioner med praktiska övningar och hemuppgifter. Inför handledningstillfällena skall du presentera två olika patientfall. Utbildningen avslutas med en uppföljningsdag.

För godkänd kurs

För godkänd kurs krävs aktivt deltagande vid samtliga tre kursdagar två presenterade patientfall samt ett godkänt kunskapsprov.

Kursdagar

24 april, 25 april, 29 maj

Handledningstillfällen

7 maj och 23 maj. Digitala via Teams.

Föreläsare

Elisabeth Risberg, legitimerad sjuksköterska och sakkunnig tobak och alkohol, Enheten för kunskapsstyrning, område hälsoinriktad hälso- och sjukvård.

Mikael Wibom, medicinska rådgivare och MI-utbildare, Enheten för kunskapsstyrning, område hälsoinriktad hälso- och sjukvård.