I september kopplar Region Skåne om från Luer till NRFit

Efter flera incidenter på grunda av felaktiga anslutningar av Luer-kopplingar för neuraxialt bruk, inför samtliga regioner en ny koppling för bland annat epidural och spinal bedövning.

Den nya NRFit-kopplingen minskar risken för fel betydligt och Region Skåne ställer om till NRFit 25 september. Just nu inventerar förvaltningarnas införanderepresentanter vem och vilka som berörs. Har du frågor kan du kontakta Petra Widerkrantz, projektledare för införandet.

– De flesta felkopplingar orsakas av att en och samma koppling, Luer-koppling, används för flera olika ändamål, även för neuraxialt bruk. Detta har lett till att patienter medicinerats fel och i vissa fall har det lett till allvarliga konsekvenser för patienten, säger Petra Widerkrantz, regional projektledare och en av tre nationella samordnare för omställningen.  

Trots insatser som varningar, utbildningar och markeringar på produkterna har felkopplingar av Luer för neuraxialt bruk fortsatt. Genom att koppla om till NRFit varken kan eller ska man längre använda Luer till allt.   

– Att vi kopplar om till NRFit är oerhört viktigt ur ett patientsäkerhetsperspektiv. I praktiken innebär det att olika typer av kopplingar inte längre kommer att passa med varandra, säger Petra Widerkrantz. 

Inventering av vilka patienter, medarbetare och verksamheter som påverkas 

Region Skåne har införanderepresentanter på samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar som nu inventerar vilka av deras patienter, medarbetare och verksamheter som påverkas. På de större sjukhusen samarbetar införanderepresentanterna med ett antal kontaktpersoner från vårdverksamheterna och fler behövs.

Är du osäker på om din arbetsplats har blivit kontaktad av införanderepresentanten kan du fråga din chef och är det så kan chefen kontakta införanderepresentanten.  

– När NRFit kommer ska produkterna användas direkt i alla verksamheter. Därför måste vi ha kontakt med de kliniker som idag har patienter med Luer-koppling för neuraxialt bruk. Vi tror att många fler berörs än vad man är medveten om, säger Petra Widerkrantz. 

– För att det ska fungera handlar det till sist om att lösa det praktiska. Lagerhållningen kommer att behöva vara dubbel under en period, finns det utrymme för det? Har alla uppdaterade checklistor för operation och uppdukning? Vad gör vi med de gamla produkterna? 

Samtliga regioner kopplar om hösten 2024

Samtliga regioner ska införa den nya standarden och det rekommenderas ske samtidigt under en period på två månader under hösten 2024. I Region Skåne ställer vi om den 25 september. Hälso- och sjukvårdsdirektörsnätverket och Nationella systemet för kunskapsstyrning har gemensamt beslutat att hälso- och sjukvården i Sverige ska ställa om till NRFit-kopplingar. Det är första gången hälso- och sjukvården i Sverige har ett nationellt gemensamt införande av en medicinteknisk produkt 

– Det här är inget man kan låta bli att göra. Patienter rör sig både inom sin region och mellan regioner därför måste vi ställa om samtidigt, det handlar om patienternas säkerhet, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

Information om införanderepresentanter 

För information om vem som är förvaltningens införanderepresentant, kontakta regional projektledare Petra Widerkrantz, via e-postadressen: petra.widerkrantz@skane.se 

Läs mer

Införandeprojekt ISO-standard 80369-6, även kallat NRFit (janusinfo.se)