
Medborgarna kommer även i ökad utsträckning förvänta sig att kunna vara delaktiga i den politiska beslutsprocessen. Region Skånes framtida trovärdighet och relevans kommer därmed att bygga på att medborgaren upplever att det levereras kvalitativ, individinriktad, transparant och kostnadseffektiv samhällsservice.
Kraven ökar på egenmakt och delaktighet, inom vården kan det till exempel handla om besökstider utifrån patientens önskemål; inom kollektivtrafiken om möjligheter att påverka turer och tidtabeller; inom kulturen ökade krav på demokratisering genom t ex offentliga bidrag till olika ”crowd funding-projekt”.
Den ökade digitaliseringen innebär dels en möjlighet för medborgarna att inhämta kunskaper och framföra sina synpunkter och dels en möjlighet att utveckla kommunikationen med medborgarna i deras olika roller. Digitaliseringen kommer även att påverka leveransen samhällstjänster genom en ökad interaktivitet och samhandlande mellan medborgare och Region Skånes företrädare. Medborgarna kommer att förvänta sig ett medborgarperspektiv snarare än ett produktionsorienterat perspektiv på verksamheter.
Konsekvensanalys för Skåne
- Nya krav på ledning och styrning; en omställning till styrning med fokus på resultat för våra medborgare ur flera perspektiv, som exempelvis relevanta uppföljningsindikatorer och ersättningsmodeller som stimulerar till effektiv och jämlik vård, kollektivtrafik och hög konstnärlig kvalitet avseende kultur
- Ökade krav på tillgänglighet, patientprocessorienterad vård och samverkan mellan vårdaktörer
- Medborgare/patienter har ökad kunskap och ökade krav på val av behandling
- Ökade krav på ny teknik och digital service
- Risk för både undanträngningseffekter och suboptimering av resursanvändningen
- Risk för ökat missnöje hos patienter
- Nya individbaserade läkemedel ger livskvalitet, men riskerar samtidigt att medföra ojämlikhet, missnöje och enorma kostnader för vården
- Konkurrens mellan vårdgivare kan öka kvalitetsutvecklingen.
- Svårare att planera vårdutbudet om patienter väljer vård inom EU/EES
- Kollektivtrafikens relation till resenärerna är viktig för att uppnå önskad resandeutveckling
- Region Skånes val i kulturbudgeten kommer att granskas ännu mer
- Ökade krav på transparens i alla Region Skånes verksamheter
Strategiska råd för hantering
- Styrning behöver gå från kvantitativt produktionsorienterat perspektiv till ett medborgarperspektiv
- Driv samhällsutvecklingen mot ett ökat medborgarinflytande genom att integrera medborgarna i Skåne kontinuerligt
- Intensifiera omställningen mot en personcentrerad vård
- Anpassa verksamheten till målgruppernas nya kommunikationsmönster i olika kanaler exempelvis genom satsningar på E-hälsa.
- Förtydliga Region Skånes uppdrag och erbjudande, så att våra medborgare kan ha rätt förväntningar
- Verka för en jämlik och rättvis vård genom nationell samordning vad gäller läkemedel och behandlingar
- Anpassa vårdutbudet så att vård ges i rätt tid, på rätt plats och av rätt kompetens. (t ex mest kompetent personal längst fram istället för bakvårdssystem)
- Förnya och anpassa sjukvårdens stödsystem, till exempel kommunikativa system som sociala medier och patientjournalsystem
- Utveckla mobil teknisk utrustning som skapar förutsättningar för nya vårdformer, mobil sjukvård, distansmonitorering etc.
- Prioritera det goda bemötandet genom ett strukturerat och kontinuerligt arbete för alla medarbetare
- Planera och prognostisera vårdproduktion för värdebaserad vård. Utveckla ramverk för en rad insatser, åtgärder och metoder som leder till ett bättre värde för patienten.