
Allt fler håller med om att oljeproduktionen varken bör eller kan öka så mycket att den kan möta en efterfrågan som växer i samma takt som under de senaste två decennierna. Samtidigt sätter Kinas modernisering stor press på den globala efterfrågan på olja vilket kommer att vara en stor kraft som driver den globala marknaden för olja, gas och kol. Medvetenheten har ökat om att de vanliga oljeresurserna inte kommer kunna möta den stora efterfrågan från länder som behöver använda mer energi för ekonomisk tillväxt.
Försörjningstryggheten har på nytt blivit en huvudfråga för regeringar runt om i världen. Detta är till stor del en konsekvens av krig och politisk oro i betydande oljeproducerande länder. Utvecklingen mot andra försörjningsalternativ går fort. Exempelvis har utvecklingen av skiffergas gått fort och USA är nu på väg att bli självförsörjande på gas och har reserver som uppskattningsvis kan räcka i 100 år. I Europa finns också stor potential för betydlig produktion av skiffergas men motståndet mot de miljömässiga effekterna av produktionsmetoderna växer.
Förnybar energi är det energislag som globalt sett ökar snabbast och kan inom kort vara den näst viktigaste källan för elproduktion i världen efter kol. Teknik- och prisutvecklingen på framför allt solceller gör att förnybar energi snabbt kan bli konkurrenskraftig. Detta ställer samtidigt nya krav på elnätens överförings- och lagringskapacitet i takt med att elproduktionen blir mer och mer decentraliserad. Denna snabba prisutveckling på bland annat solenergi förstärks av det faktum att både Japan och Tyskland avser avskaffa kärnkraften.
Fallande priser på framförallt solel gör att konsumenter också blir producenter, så kallade prosumenter. Decentraliseringen av elproduktion kan komma att få konsekvenser för både elnät och kraftbolag. När det gäller havsbaserad vindkraft finns en stor potential i Östersjön men avsaknaden av långsiktigt stabila nationella spelregler samt ekonomiska incitament i kombination med låga energipriser investeringsviljan hos energiaktörerna.
Biogas används idag som en alternativ energikälla som dessutom är förnybar. Användningen förväntas öka, framförallt i Sverige. Biogasen är en del av ett slutet kretslopp där samhällets avfall, som matrester och industrispill, ger klimatsmart fordonsgas, grön el och kraftvärme.
Ett annat område där teknikutvecklingen går fort är utvecklingen av batterier. Det finns nu billigare, lättare och högpresterande teknologi på marknaden. Tidigare var tekniken en bromskloss för elfordonsutveckling, men med den snabba utvecklingen som skett de senaste åren utvecklas nu marknaden snabbt. Detta gäller både elbilar, elbussar och elcyklar. Både i Sverige och nationellt pågår en omställning av kollektivtrafiken i städerna från bussdrift med förbränningsmotorer till elbussar.
Konsekvensanalys för Skåne
- Oljepriset påverkar investeringar i förnybara alternativ och effektivisering.
- En stor del av energiförsörjningen till kraftvärme är beroende av naturgasleveranser från Danmark. En brist i gastillförseln skulle drabba Skåne mycket negativt.
- Ökad användning av förnybar energi kan påverka klimatet och hälsan positivt.
- Grön elbussdrift kan minska buller och avgaser i stadsmiljön.
Strategiska råd för hantering
- Öka den lokala produktionen av förnybar energi i Skåne vilket skulle leda till ökad försörjningstrygghet samt en mer hållbar energimix.
- Samarbete med de skånska kommunerna för att introducera grön eldrift.
- Underlätta för att kombinera elbil med kollektivtrafik genom att ha laddmöjligheter på pendlarparkeringarna
- Intensifiera arbetet internt med fossilbränslefri energianvändning, resor och transporter